Kysely
Luetuimmat
A-
A+
Potilastiedot ovat jo jonkin aikaa tallentuneet valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Se on osa terveydenhuollon tietojärjestelmää, joka tuntee nimen Kanta. Siellä jokaisen potilastiedot ovat yhdessä paikassa. Sieltä pääsee myös kirjautumaan omilla pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti) tai mobiilivarmenteella henkilökohtaiseen Omakanta-palveluun, jonka kautta voi tutkia omia potilastietojaan, antaa suostumuksia tietojen luovuttamisesta, tehdä tahdonilmaisuja ja luovutuskieltoja.
Omakannassa ovat tallessa myös kaikki omat sähköiset reseptit ja lääkeostot. Sähköiset reseptit näkyvät palvelussa sitä mukaa, kun asioi sähköistä reseptiä käyttävissä terveydenhuollon yksiköissä. Ne näkyvät 2,5 vuoden ajan siitä päivästä lähtien, kun reseptit on kirjoitettu.
– Marraskuun alusta alkaen Omakannan kautta voi itse tehdä lääkkeidensä uusimispyyntöjä. Uusimispyynnön lähettäminen sitä kautta on helppoa, eikä tarvitse jonottaa puhelimessa. Tämä sähköisten reseptien uusimiskäytäntö on mahdollista 1.11. alkaen, Eeva Jylhä terveyskeskuksen vastaanotto- ja toimenpideosastolta kertoo.
Omakanta on henkilökohtainen Internet-palvelu, josta yli 18-vuotias voi katsella omia sähköisiä potilastietojaan. Omakantaan kirjaudutaan nettisivuilta www.omakanta.fi tai www.kanta.fi
– Omakannasta on helppo tarkastaa myös, mihin asti reseptit ovat voimassa ja, onko niissä vielä lääkettä jäljellä. Voit lisäksi tulostaa yhteenvedon resepteistäsi esimerkiksi ulkomaan matkoille lähdettäessä. Siellä voi tarkastella myös omia terveystietoja, kuten laboratoriotuloksia. Palvelusta näkee myös tiedot siitä, missä terveydenhuollon yksiköissä potilastietoja on käsitelty, Eeva Jylhä selvittää.
Sähköinen resepti ja Potilastiedon arkisto mahdollistavat sen, että jokaisen tiedot ovat terveydenhuollon käytössä koko Suomessa, asioipa sitten julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa.
Minna Vainionpää
Powered by anygraaf