Menneestä maailmasta

20.10.2016 klo 08:51

Tarja Kojola

Rautainen annos lapualaista ja koko maan historiaa kuultiin viime pyhänä Kyösti Wilkuna -seuran merkkipaalujuhlassa. Alajoki-saliin kerääntynyt viisikymmenpäinen yleisö kuuli, mitä jääkärivärväri, kirjailija Wilkuna ja hänen Hanna-rouvansa tuumasivat lapualaisista ja elämästä täällä. Osin aivan mairittelevaa, osin ei niinkään. Kerrankin Helsingin-junalta tullessaan Kyösti Wilkuna kirjoitti ystävälleen, että Lapua on yksi kuravellikkö, jossa mälliä pureskelevat sarkatakkiset jussit tervehdykseksi muljauttavat silmiään. ”Kaikkialla pistää nenään lannan, tervan ja hampun haju”.

Moni vanhemman polven lapualainen saattaa muistaa Wilkunan Hanna-lesken, joka asui Marielundissa kuolemaansa saakka. Hänen vaiheitaan kuvaili Kyösti Wilkunan pojantytär Hanna-Kaarina Laine. Laine kertoi, että Hanna-mummon elämän kantavana voimana oli usko. Jokasunnuntainen rutiini oli polkupyöräily kirkkoon ja sen jälkeen aina kahvihetki Syväojan kaupan vieressä sijainneen Malmin kukkakaupan takana olevassa Malmin perheen asunnossa. Laine itse oli mielellään mummon mukana, koska Malmissa oli tytölle ikäistään seuraa.

Hanna Wilkuna pyöräili vanhaksi asti, kunnes lääkäri kehotti lopettamaan. Kerran tosin poliisi pysäytti ilman valoja pyöräilleen vanhan rouvan, mistä Hanna suivaantui kovasti.

Kansatieteilijä, akateemikko Kustaa Vilkuna, Kyöstin veljenpoika, vieraili usein Marielundissa perheineen. Liisa Vilkuna lapsineen vietti Marielundissa Helsingin pommituksia paossa suuren osan talvisodasta. Kun naapuriin, Kauppilaan, hankittiin televisio, Hanna-rouva istui siihen selin. Myöhemmin hän suopui television hankintaan ja lapsirakkaana katseli sieltä mieluiten lasten leikkiä ja laulua Hanna-Kaarina Laine kertoi, että naapurit, varsinkin Sanna ja Ville Pikkusaaren perhe olivat Hanna Wilkunalle läheisiä. Pikkusaarten lapset ja lastenlapsetkin tulivat Hanna-mummolle tärkeiksi. Hanna Wilkuna haudattiin Lapuan hautausmaalle rakkaan miehensä Kyöstin viereen vuonna 1970.

Laineen kertomuksessa jäi vaivaamaan eräs yksityiskohta: Hänen lapsuutensa aikana Marielundissa kävi ”pikku-tädiksi” kutsuttu rouva, jolla oli yksi lehmä Marielundin navetassa. Kirkonkylällä asunut pienikokoinen nainen laulatti ja leikitti Marielundin lapsia. Kukahan pikku-täti oli? Jos tiedätte, pankaa tietoa tulemaan.


Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Ruhan ampumarataa koskevat valitukset

17.05.2017 klo 13:00

Korkein hallinto-oikeus on tutkinut ja ratkaissut ympäristölupa-asian Ruhassa sijaitsevalle ampumaradalle.

Lue lisää


Simpsiöllä valokuvauspatikointi

17.05.2017 klo 11:42

Lauantaina on mahdollisuus päästä nauttimaan monesta asiasta yhtä aikaa Simpsiöllä, patikoinnista maastossa ja luontoliikunnasta, keväisen luonnon heräämisestä sekä valokuvauksesta.

Lue lisää


Vähämäelle boatercrossin SM-hopeaa

16.05.2017 klo 15:27

Risto Vähämäki sai viikonloppuna SM-hopeaa koskimelonnan boatercrossissa sarjassa miehet 35.

Lue lisää


Katso video: ”Ei ota kipiää ja kestää vain neljä minuuttia”

16.05.2017 klo 15:12

Valtioneuvoston virallisella Suomi 100 -listalla oleva elokuinen Mies – tanssipidot -tapahtuma lähenee.

Lue lisää


Peltokangas pronssille Romaniassa

16.05.2017 klo 15:02

Virkiän Mikko Peltokangas paini 66-kiloisissa pronssille kansainvälisessä junioriturnauksessa Romanian Bukarestissa.

Lue lisää


Yläkoululla tänään...

16.05.2017 klo 12:06

Yläkoululla näkyi tänään hieman tavallista poikkeavampaa pukeutumista.

Lue lisää


Tutkijahotelli aloittanut Lapualla

16.05.2017 klo 11:20

Etelä-Pohjanmaalla on yhdeksän tutkijahotellia ja niistä yksi Lapualla.

Lue lisää


Asukkaat laittoivat esteet, kun kieltomerkit eivät tehonneet

16.05.2017 klo 08:30

Teollisuustien asukkaat ovat harmissaan siitä, että talojen kohdalla olevaa yksityistä tietä on käytetty yleisen tien tapaan.

Lue lisää


[an error occurred while processing this directive]
Kävijöitä yhteensä: