JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Kolumnit
12.3.2013 14.28

Miten iskeä ystävä?

Ys­tä­vä­ni Si­nik­ka Vuo­lan uu­des­sa ru­no­ko­ko­el­mas­sa Maa­il­man vai­kein kie­li on lai­naus kir­jai­li­ja Hen­ry Mil­le­ril­tä: ”Ei kuka ta­han­sa voi ol­la ys­tä­vä­si.”

Jäin miet­ti­mään tuo­ta Ys­tä­vien kir­jas­ta si­tee­rat­tua lau­set­ta. Goog­la­sin Mil­le­rin te­ok­sen ja luin, et­tä hä­nen ku­vauk­sen­sa ys­tä­väs­tä jat­kuu näin: ”Sen on ol­ta­va joku, joka on yh­tä lä­hel­lä kuin iho­si, joku joka tuo elä­mää­si vä­riä, draa­maa ja mer­ki­tys­tä. Jo­tain rak­kau­den tuol­ta puo­len, mut­ta sil­ti si­säl­tä­en rak­kau­den.”

Minä olen sil­lä ta­val­la on­ne­kas, et­tä olen saa­nut elä­mä­ni ai­ka­na mon­ta hy­vää ys­tä­vää. Van­him­man ys­tä­vän ta­pa­sin jo päi­vä­ko­dis­sa. En muis­ta, kum­pi meis­tä teki aloit­teen, mut­ta ys­tä­vys­tyim­me luon­te­vas­ti. Kä­vim­me sa­maa kou­lua, lä­het­te­lim­me luo­kas­sa lap­pu­ja, ihas­tuim­me sa­moi­hin poi­kiin. Kun muu­tim­me opis­ke­le­maan eri kau­pun­kei­hin, pu­huim­me pit­kiä pu­he­lui­ta. Lo­pul­ta pää­dyim­me sa­maan sta­diin ja jat­koim­me pu­hu­mis­ta.

Täs­sä ko­lum­nis­sa ei rii­tä ti­laa ker­to­maan, mitä kaik­kea olem­me yh­des­sä ko­ke­neet.

Toi­sen van­han ys­tä­vän ta­pa­sin kah­dek­san­vuo­ti­aa­na. Yh­te­nä kau­nii­na ke­sä­päi­vä­nä tuo let­ti­päi­nen tyt­tö sei­soi ove­ni ta­ka­na ja ky­syi, voi­sin­ko leik­kiä hä­nen kans­saan.

Vas­ta­sin myön­tä­väs­ti. Siir­sim­me bar­bit sa­maan hu­vi­ma­jaan ja jär­jes­tim­me niil­le tans­si­ai­set.

Nyt olen tun­te­nut hä­net 22 vuot­ta.

Lap­se­na ys­tä­vys­ty­mi­nen oli mel­ko mut­ka­ton­ta. Nyt, 30-vuo­ti­aa­na, mi­nul­la on enem­män pel­ko­ja ja en­nak­ko­luu­lo­ja kuin to­ka­luok­ka­lai­se­na. En esi­mer­kik­si us­kal­tai­si men­nä soit­ta­maan naa­pu­rin ovi­kel­loa ja ky­syä, voi­sim­me­ko teh­dä jo­tain yh­des­sä. Hän saat­tai­si läi­mäyt­tää oven kiin­ni ne­nä­ni edes­tä – tai el­lei hän, niin hä­nen vai­mon­sa.

Lap­suu­den jäl­keen olen sol­mi­nut ys­tä­vyys­suh­tei­ta lä­hin­nä opis­ke­lu- ja työ­e­lä­mäs­sä. Ke­sä­työ­paik­ka­ni erääs­sä hu­vi­puis­tos­sa osoit­tau­tui ai­koi­naan hy­vin mer­kit­tä­väk­si. Sen li­säk­si, et­tä sain ah­mia päi­vit­täin mie­lin mää­rin hat­ta­raa, sain myös kak­si hy­vää ys­tä­vää. Meil­lä oli pal­jon yh­teis­tä: hai­sim­me kaik­ki kä­ryl­tä ja ra­kas­tim­me vas­ta­pais­tet­tu­ja voh­ve­lei­ta.

Myös yli­o­pis­tos­sa ta­pa­sin sa­man­hen­ki­si­siä ih­mi­siä. Opis­ke­lu­ka­ve­reit­ten kans­sa yri­tet­tiin yh­des­sä ai­kuis­tua, tu­tus­tut­tiin Hel­sin­kiin, hi­hi­tet­tiin lu­en­noil­la, käy­tiin tans­si­mas­sa. Yk­si heis­tä asui kans­sa­ni sa­mas­sa asun­to­las­sa. Kut­suim­me toi­si­am­me teel­le ja kat­soim­me te­le­vi­si­o­ta mi­nun yk­si­ös­sä­ni. Vii­kon­lop­pui­sin kan­noim­me telk­ka­rin hä­nen asun­toon­sa, kun minä läh­din La­pu­al­le poi­ka­ys­tä­vää ta­paa­maan.

Lap­suu­den- ja nuo­ruu­de­nys­tä­vät ovat kor­vaa­mat­to­mia. Ku­ten Mic­ha­el Cun­ning­ham kir­joit­taa ro­maa­nis­saan Tun­nit: ”Eh­kei ole mi­tään mikä voi iki­nä ve­tää ver­to­ja sil­le muis­tol­le et­tä on ol­tu nuo­ria yh­des­sä.”

Mut­ta mi­ten ”is­ke­tään” ys­tä­vä ai­kui­si­äl­lä? Tätä osu­vaa ver­biä käyt­ti eräs lä­hei­nen ih­mi­nen, kun poh­dim­me ai­het­ta. Voin ker­toa, et­tä mi­nut on is­ket­ty ys­tä­väk­si esi­mer­kik­si pyy­tä­mäl­lä sa­mal­le tans­si­tun­nil­le, kut­su­mal­la il­lan­viet­toon, lä­het­tä­mäl­lä Fa­ce­book-vies­tiä.

Yk­si hyvä kei­no on pyy­tää toi­nen kah­vil­le. Mi­kä­li kes­kus­te­lu vir­taa mel­ko vai­vat­to­mas­ti ei­kä hil­jai­suus­kaan tun­nu yli­voi­mai­sel­ta, ys­tä­vyy­del­lä saat­taa ol­la hie­noi­nen mah­dol­li­suus.

Tai­na Lat­va­la

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?