Rasteilla voi jäädä koukkuun

08.05.2014 klo 11:06

Johonkin harrastukseen päätyneiltä nuorilta ja vanhoilta kysytään usein, miksi sinä valitsit juuri tämän harrastuksen itsellesi. Aika yleistä on, että harrastus on alkanut lapsuudessa. Välillä harrastus on voinut eri syistä olla telakalla, kunnes tulee hetki löytää se uudelleen.

Omalla kohdallani suunnistuksen harrastaminen alkoi yli 50 vuotta sitten Kauhajärvellä, kun silloinen opettajamme Martti Klemola ohjasi Ojalan koulua käyviä poikia lajin pariin. Kompassi ja valkoinen kartta opettivat ottamaan tarkkaa suuntaa ja mittaamaan matkaa, kun puhtaalle paperille (kartta) oli piirretty vain rastiympyrät. Kun ”kartan” teko oli näin yksinkertaista, se innosti meitä kansakoulupoikia tekemään ratoja toisillemmekin.

Koulupoikien joukosta on pisimmälle kilpailijana, ratamestarina ja kartantekijänä päässyt yhä edelleen Kauhajärvellä asuva Heikki Hautala.

Parikymmentä vuotta ehti sitten vierähtää elämästäni, ennen kuin sain lajin taas haltuun. Yksi syy lajin löytämiseksi oli alle kouluikäinen Juha –poikamme, jolla oli kova halua liikkua metsässä.

Hänen kanssaan ehdimme muutaman kerran etsiä rasteja Laihialla, ennen kuin muutimme Lapualle ja ryhdyimme koluamaan eri puolilla kaupunkia järjestettäviä iltarasteja.

Minulla suunnistuksen harrastus on jatkunut vaihtelevasti, kunnes viime vuosina on himo yltynyt päästä aina tiistai-iltaisin rasteille satoi tai paistoi.

Aika monta kertaa on joutunut tunnustamaan itselleen, että suunnistus on herkkä laji. Välillä pääsee nauttimaan onnistumisen elämyksistä ja seuraavaksi saattaa kokea epäonnistuneensa.

Kun epäonnistuminen sattuu, suunnistuksen harrastajat hakevat vimmatusti syytä moiseen. Onneksi iltarastien järjestäjät ovat niin ammattitaitoista porukkaa, että syyn epäonnistumiseen voi huoletta pistää omaan piikkiin.

Vaikka suunnistus ei aina ottaisi sujuakseen, on ilo huomata lajin olevan loistava kuntoilumuoto vauvasta vaariin. Ja mikä onkaan sen hienompaa kuin päästä suorituksen jälkeen suihkuun tai saunaan.

Tänä iltana ne sitten taas alkavat - nimittäin Lapuan iltarastit. Ei ku sinne on päästävä!

Jorma Taini


Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Ruhan ampumarataa koskevat valitukset

17.05.2017 klo 13:00

Korkein hallinto-oikeus on tutkinut ja ratkaissut ympäristölupa-asian Ruhassa sijaitsevalle ampumaradalle.

Lue lisää


Simpsiöllä valokuvauspatikointi

17.05.2017 klo 11:42

Lauantaina on mahdollisuus päästä nauttimaan monesta asiasta yhtä aikaa Simpsiöllä, patikoinnista maastossa ja luontoliikunnasta, keväisen luonnon heräämisestä sekä valokuvauksesta.

Lue lisää


Vähämäelle boatercrossin SM-hopeaa

16.05.2017 klo 15:27

Risto Vähämäki sai viikonloppuna SM-hopeaa koskimelonnan boatercrossissa sarjassa miehet 35.

Lue lisää


Katso video: ”Ei ota kipiää ja kestää vain neljä minuuttia”

16.05.2017 klo 15:12

Valtioneuvoston virallisella Suomi 100 -listalla oleva elokuinen Mies – tanssipidot -tapahtuma lähenee.

Lue lisää


Peltokangas pronssille Romaniassa

16.05.2017 klo 15:02

Virkiän Mikko Peltokangas paini 66-kiloisissa pronssille kansainvälisessä junioriturnauksessa Romanian Bukarestissa.

Lue lisää


Yläkoululla tänään...

16.05.2017 klo 12:06

Yläkoululla näkyi tänään hieman tavallista poikkeavampaa pukeutumista.

Lue lisää


Tutkijahotelli aloittanut Lapualla

16.05.2017 klo 11:20

Etelä-Pohjanmaalla on yhdeksän tutkijahotellia ja niistä yksi Lapualla.

Lue lisää


Asukkaat laittoivat esteet, kun kieltomerkit eivät tehonneet

16.05.2017 klo 08:30

Teollisuustien asukkaat ovat harmissaan siitä, että talojen kohdalla olevaa yksityistä tietä on käytetty yleisen tien tapaan.

Lue lisää


[an error occurred while processing this directive]
Kävijöitä yhteensä: