JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Kolumnit
14.8.2018 8.00

Terveisiä Brysselistä: Jalkapallo yhdisti Belgian hetkeksi

Jal­ka­pal­lon maa­il­ma­mest­ruus­ki­sois­ta on jo jon­kin ai­kaa. Mut­ta ne ki­sat nä­kyi­vät ja kuu­lui­vat Brys­se­lin ar­jes­sa.

Maa­il­man­mes­ta­ruus­kil­pai­lut on­nis­tui­vat sii­nä, mis­sä bel­gi­a­lai­set po­lii­ti­kot ovat epä­on­nis­tu­neet. Bel­gi­an me­nes­tys yh­dis­ti kan­san. Bel­gi­an li­put roik­kui­vat ker­ros­ta­lo­jen ik­ku­nois­ta.

Prons­si­ot­te­lus­sa äi­din­kie­lel­lä, asuin­pai­kal­la tai yh­teis­kun­nal­li­sel­la ase­mal­la ei ol­lut mer­ki­tys­tä. Kaik­ki kan­nat­ti­vat maa­jouk­ku­et­ta, pu­nai­sia pa­ho­lai­sia. Eri­no­mai­nen yh­teis­hen­ki hei­jas­tui laa­jal­le yh­teis­kun­taan. Koko Bel­gia hen­git­ti ja eli jal­ka­pal­lo­huu­maa.

Juh­la­hu­mun hil­jen­net­tyä li­put kää­rit­tiin ja ar­ki pa­la­si Bel­gi­aan.

Mi­nul­ta ky­sy­tään usein, mil­lai­nen maa Bel­gia on. Sii­hen ei ole help­po vas­ta­ta. Bel­gia he­rät­tää har­vois­sa ih­mi­sis­sä suu­ria tun­tei­ta. Va­jaa vuo­si­kym­men sit­ten Bel­gia saa­vut­ti ky­see­na­lai­sen en­nä­tyk­sen maa­na, jos­sa ei ol­lut hal­li­tus­ta yli puo­leen­tois­ta vuo­teen. Ti­lan­ne joh­tui erit­täin sir­pa­lei­ses­ta vaa­li­tu­lok­ses­ta, jon­ka joh­dos­ta par­la­ment­tiin va­lit­tiin edus­ta­jia yh­des­tä­tois­ta eri puo­lu­ees­ta.

Poh­joi­sen hol­lan­nin­kie­li­set flaa­mit ja ete­läi­nen rans­kan­kie­li­set val­loo­nit asut­ta­vat liit­to­val­ti­o­ta, jon­ka alue on vuo­si­tu­han­sia ol­lut suur­val­to­jen val­ta­po­li­tii­kan tem­mel­lys­kent­tä­nä. Maal­la ei ole luon­tais­ta ra­jaa kuin ete­läs­sä, jos­sa Ar­den­nien san­kat ha­vu­met­sät ovat an­ta­neet suo­jaa vi­hol­lis­ta vas­taan.

Ny­kyi­nen Bel­gia syn­tyi 1830, kun bel­gi­a­lai­set nou­si­vat ka­pi­naan Na­po­le­o­nin tap­pi­oi­den jäl­keen muo­dos­tet­tua ja ly­hy­ti­käi­sek­si jää­nyt­tä Yh­dis­ty­nyt­tä Alan­ko­mai­den ku­nin­gas­kun­taa vas­taan. His­to­ri­al­li­set kie­li- ja kult­tuu­ri­po­liit­ti­set ja­ko­lin­jat se­men­toi­tui­vat.

Bel­gi­an hal­lit­se­mi­nen on jong­löö­raa­mis­ta kuu­del­la kei­lal­la sil­mät kiin­ni. Hal­li­tuk­sia on kuu­si, kie­li­ryh­miä kol­me. Pää­kau­pun­ki Brys­se­lil­lä on oma hal­li­tus ja par­la­ment­ti, Flan­de­ril­la ja Val­lo­ni­al­la oman­sa. Alu­eel­li­sen jaon li­säk­si hal­lin­to on kie­lel­li­ses­ti mo­ni­nai­nen. Vi­ral­li­sia kie­liä ovat hol­lan­ti, rans­ka ja sak­sa. Hol­lan­tia ja rans­kaa pu­hu­vil­la ih­mi­sil­lä on li­säk­si omat hal­li­tuk­sen­sa.

Kun hal­lin­to on näin ras­kas, bel­gi­a­lai­set ovat op­pi­neet mes­ta­reik­si sen syö­ve­reis­sä luo­vi­mi­ses­sa. Pil­kut osa­taan muut­taa puo­li­pis­teik­si ja kat­se kään­tää oi­ke­al­la het­kel­lä muu­al­le, kun luo­va rat­kai­su on syn­ty­mäs­sä.

Ei ole sat­tu­maa, et­tä Bel­gia on osan­nut neu­vo­tel­la it­sel­leen hy­vän ase­man EU:n pää­kau­pun­ki­na. Kun tun­teet kuu­me­ne­vat, tar­vi­taan puo­lu­ee­ton tuo­ma­ri sekä jal­ka­pal­lo­ken­täl­lä et­tä po­li­tii­kas­sa.

An­ne­li Jäät­teen­mä­ki
Eu­roo­pan par­la­men­tin jä­sen

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?