JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Kolumnit
13.3.2018 6.00

Terveisiä Brysselistä: On helpompi rikkoa kuin rakentaa

Kris­til­li­sel­lä opis­tol­la jär­jes­tet­tiin pe­rin­tei­seen ta­paan nais­ten­päi­vän ti­lai­suus. Ai­hee­na oli rau­han ra­ken­ta­mi­nen. Pu­hu­jien jou­kos­sa oli la­pu­a­lais­syn­tyi­nen Tui­ja Tal­vi­tie. Hän työs­ken­te­lee Mart­ti Ah­ti­saa­ren CMI-krii­sin­rat­kai­su­jär­jes­tön toi­min­nan­joh­ta­ja­na.

Rau­han­neu­vot­te­lui­hin osal­lis­tuu hy­vin vä­hän nai­sia, vaik­ka so­dan kau­hut ei­vät kat­so su­ku­puol­ta. Nai­set pi­täi­si ot­taa rau­hanp­ro­ses­sei­hin ak­tii­vi­sik­si toi­mi­joik­si, ei­kä hei­tä pi­täi­si näh­dä pel­käs­tään uh­rei­na.

Rau­han ra­ken­ta­mi­nen on ar­kis­ta puu­haa. Eräs ys­tä­vä­ni toi­mi Bal­ka­nil­la ja vii­mek­si Uk­rai­nas­sa use­an vuo­den ajan rau­han­ra­ken­nus­työs­sä. Bal­ka­nil­la hän ra­ken­si pai­kal­li­sen kun­nan toi­min­not uu­del­leen. Tar­vit­tiin pit­kää pin­naa ja so­vit­te­lua, kun eri et­ni­siä ryh­miä edus­ta­vat ih­mi­set piti saa­da sa­man pöy­dän ää­reen ja kes­kus­te­le­maan tois­ten­sa kans­sa.

Eli­sa­beth Rehn on ker­to­nut jul­ki­suu­des­sa, mi­ten hän kuun­te­li rais­kat­tu­jen nais­ten ker­to­muk­sia. Kuun­te­le­mi­nen on erit­täin tär­ke­ää. On­gel­mien rat­kai­se­mi­ses­sa nii­den ym­mär­tä­mi­nen on en­sim­mäi­nen as­kel.

Nai­set tuo­vat rau­hanp­ro­ses­sei­hin uu­sia tai­to­ja, aja­tuk­sia ja eri­lais­ta dy­na­miik­kaa. Nais­ten ko­ke­muk­sel­la ja tie­to­tai­dol­la on mit­taa­mat­to­man ar­vo­kas roo­li jäl­leen­ra­ken­nus­työs­sä, kun so­dan run­te­le­maa yh­teis­kun­taa nos­te­taan ta­kai­sin ja­loil­leen.

On tär­ke­ää, et­tä edis­täm­me rau­haa aut­ta­mal­la konf­lik­tien rat­kai­se­mi­ses­sa, vaik­ka ne oli­si­vat kau­ka­na omas­ta ar­jes­tam­me.

Suo­mes­sa tur­val­li­suus­ti­lan­ne on kan­sain­vä­li­ses­ti ver­tail­len eri­no­mai­nen. Nuo­ri pol­vi on saa­nut vart­tua hy­vin­voin­tiyh­teis­kun­nas­sa, jos­ta so­dat ovat ol­leet kau­ka­na. Osa suo­ma­lai­sis­ta kui­ten­kin muis­taa vie­lä ajat, jol­loin Suo­mes­sa so­dit­tiin. Myös osa Suo­meen muut­ta­neis­ta ih­mi­sis­tä on jou­tu­nut jät­tä­mään ko­ti­maan­sa so­dan tai konf­lik­tien ta­kia. Suh­tau­tu­mi­nen rau­haan on eri­lai­nen, jos jos­kus elä­mäs­sään on ko­ke­nut so­dan.

Rau­han­työs­sä ei mie­les­tä­ni ole kyse su­ku­puol­ten vä­li­ses­tä tasa-ar­vos­ta. Kyse on sii­tä, et­tä ta­voi­tel­ta­es­sa kes­tä­vää rau­haa pi­tää kuul­la mo­ni­puo­li­ses­ti eri­lai­sia nä­kö­kul­mia. Täl­löin pys­ty­tään kar­toit­ta­maan laa­jem­min konf­lik­tin taus­ta­syi­tä ja et­si­mään nii­hin ar­jes­sa toi­mi­via, so­vin­nol­li­sia ja kes­tä­viä rat­kai­su­ja.

Ih­mi­set tar­vit­se­vat juu­ret. So­tien ja konf­lik­tien ta­kia ih­mi­set jou­tu­vat usein läh­te­mään ko­ti­seu­dul­taan. Ta­kai­sin­pa­laa­mi­nen on hel­pom­paa, kun yh­teis­kun­ta toi­mii ja ih­mi­sil­lä on luot­ta­mus tu­le­vai­suu­teen. Rau­haa ra­ken­ne­taan yh­des­sä su­ku­puo­leen kat­so­mat­ta.

An­ne­li Jäät­teen­mä­ki
Eu­roo­pan par­la­men­tin jä­sen

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?