JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
19.9.2013 10.10

EP:n ensimmäinen ja ainut maahan­muut­ta­ja­val­tuu­tettu Lapualla

Usein al­ku on han­ka­laa ja niin oli myös Tur­kis­ta Suo­meen vuon­na 1996 tul­leel­le Ib­ra­him Sa­hin­da­lil­le. Jy­väs­ky­län kaut­ta La­pu­al­le tul­lut mies ker­too, et­tä pie­nel­le paik­ka­kun­nal­le tulo oli aluk­si han­ka­laa.

– Jos­tain on kui­ten­kin ai­na aloi­tet­ta­va. Aluk­si oli haas­ta­vaa, kos­ka ih­mi­sil­lä oli en­nak­ko­luu­lo­ja, ku­vai­lee Sa­hin­dal sa­lil­li­sel­le vä­keä Van­has­sa Pau­kus­sa. Ol­laan maa­han­muu­ton pa­ris­sa työs­ken­te­le­vil­le tar­koi­te­tus­sa se­mi­naa­ris­sa, jon­ka jär­jes­tä­jä­nä on Ete­lä-Poh­jan­maan liit­to.

Sa­hin­dal ker­too heil­le omis­ta ko­ke­muk­sis­taan Suo­meen tu­los­ta ja pää­ty­mi­ses­tä La­pu­al­le. Hän on alun haas­ta­vuu­den jäl­keen pääs­syt hy­vin paik­ka­kun­nal­le si­sään, jopa niin hy­vin, et­tä hän on en­sim­mäi­nen ja täl­lä het­kel­lä ai­nut maa­han­muut­ta­ja­val­tuu­tet­tu Ete­lä-Poh­jan­maal­la.

Paik­ka­kun­nal­le su­lau­tu­mi­seen aut­toi yri­tys­toi­min­nan pyö­rit­tä­mi­nen. Kes­kus­tas­sa si­jait­se­va piz­ze­ria El­ma on tul­lut tu­tuk­si la­pu­a­lai­sil­le. Sa­hin­dal pyö­rit­tää sitä vel­jen­sä kans­sa.

– Mei­dät tun­net­tiin pit­kään El­man poi­ki­na, kun oi­kei­ta ni­mi­äm­me ei tie­det­ty, muis­te­lee Sa­hin­dal nau­ra­en.

Täl­lä het­kel­lä Sa­hin­dal per­hei­neen tun­tee it­sen­sä la­pu­a­lai­sik­si. Ihan niin la­pu­a­lai­sik­si kuin kuka ta­han­sa muu­kin. La­pu­aa hän ku­vai­lee isok­si per­heek­si ja hei­tä sen per­heen­jä­se­nik­si. Sii­hen pää­mää­rään pää­se­mi­sek­si piti teh­dä muu­ta­ma iso pro­jek­ti.

– Veli teki en­sin ta­lon ja minä pe­räs­sä. Kun on ra­ken­ta­nut La­pu­al­le, niin sil­loin on la­pu­a­lai­nen. Myös ar­mei­jan olen käy­nyt tääl­lä Ete­lä-Poh­jan­maal­la Kau­ha­val­la.

Sa­hin­dal on ko­ke­nut, et­tä täy­si­val­tai­se­na kau­pun­gin jä­se­ne­nä hän ha­lu­aa myös an­taa oman pa­nok­sen­sa ko­ti­paik­ka­kun­nal­le. Kun­nal­lis­vaa­lien al­la hän jou­tui poh­ti­maan asi­oi­ta ja pää­tyi sii­hen lop­pu­tu­le­maan, et­tä kun on yh­teis­kun­nan jä­sen, niin mik­sei sit­ten osal­lis­tui­si pai­kal­lis­vaa­lei­hin­kin. Hän ker­too aja­van­sa asi­oi­ta maa­han­muut­ta­jan nä­kö­kul­mas­ta.

Sa­hin­dal on huo­man­nut, et­tä la­pu­a­lai­set ar­vos­ta­vat eri­tyi­ses­ti työn­te­koa ja hä­net­kin on yrit­tä­jä­nä otet­tu hy­vin vas­taan.

– Olen työl­lä­ni an­sain­nut paik­ka­ni la­pu­a­lai­se­na.

– La­pu­al­la on teh­ty hie­noa ja jär­ke­vää työ­tä kan­sain­vä­lis­ty­mi­sen eteen, to­te­a­vat Ete­lä-Poh­jan­maan lii­ton kan­sain­vä­lis­ten asi­oi­den pääl­lik­kö Jaak­ko Hal­li­la ja kv-han­ke­koor­di­naat­to­ri Eli­na Koi­vis­to.

Hal­li­la viit­taa sii­hen, et­tä La­pu­al­la on pa­nos­tet­tu mo­niin sel­lai­siin asi­oi­hin, jot­ka vai­kut­ta­vat myön­tei­ses­ti maa­han­muut­ta­jien ko­tou­tu­mi­seen. La­pu­al­la on mah­dol­li­suuk­sia kie­li­kou­lu­tuk­siin ja har­ras­tuk­siin.

– On kaik­kien etu, et­tä maa­han­mut­ta­jat op­pi­vat kie­len ja löy­tä­vät töi­tä.

Myös työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suu­det ovat ede­saut­ta­neet maa­han­muut­ta­jien ko­tou­tu­mis­ta. La­pu­al­le on­kin tul­tu pää­a­si­as­sa työn pe­räs­sä, muun mu­as­sa me­tal­li­te­ol­li­suu­teen. Hal­li­la ker­too­kin, et­tä Ete­lä-Poh­jan­maal­la on Suo­men al­hai­sin työt­tö­myys­lu­ku maa­han­muut­ta­jien koh­dal­la.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?