JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
7.4.2016 11.57

”Koska äiti tulee kotiin?”

Yhteinen tuska on taiteilija Timo Suvannon veistos hautausmaalla. Siinä on 40 ristiä, jokaiselle räjähdysonnettomuudessa menehtyneelle omansa. Yksi risteistä kuuluu Pauli Perälän vaimolle Leilalle.

Yhteinen tuska on taiteilija Timo Suvannon veistos hautausmaalla. Siinä on 40 ristiä, jokaiselle räjähdysonnettomuudessa menehtyneelle omansa. Yksi risteistä kuuluu Pauli Perälän vaimolle Leilalle.

Suru ei ka­toa kos­kaan, mut­ta sen kans­sa op­pii elä­mään.

Tiis­tai­aa­mu 13.4.1976 muut­ti Pau­li Pe­rä­län nuo­ren per­heen elä­män ja tu­le­vai­suu­den suun­ni­tel­mat sil­män­rä­päyk­ses­sä. Ky­sei­nen päi­vä muut­ti myös kym­me­nien ja sa­to­jen mui­den la­pu­a­lais­per­hei­den ja ko­tien ar­jen ku­lun ja aja­tuk­set.

Tuo­na päi­vä­nä La­pu­an pat­ruu­na­teh­das rä­jäh­ti kel­lo 7.42, ei­kä sen jäl­keen enää ar­ki ol­lut en­ti­sen­sä.

– Se oli ihan ta­val­li­nen aa­mu mei­dän per­hees­sä. Vai­mo Lei­la läh­ti en­sin töi­hin ja minä läh­din vä­hän myö­hem­min vie­mään 5-vuo­ti­as­ta poi­kaam­me, Ari Pet­te­riä päi­vä­hoi­toon. Aa­mu­tui­miin eh­din käy­dä ha­ke­mas­sa Sei­nä­jo­el­ta vie­lä ta­va­raa ja is­tuin sit­ten työ­pai­kal­la­ni La­pu­an Au­to­kes­kuk­ses­sa jut­te­le­mas­sa esi­mie­he­ni kans­sa, kun kuu­lui pa­mah­dus. Jo­kin aa­vis­tus se oli, kos­ka läh­din vä­lit­tö­mäs­ti Pau­kun por­tin eteen vai­mo­ni työ­pai­kal­le. Sii­nä het­kes­sä to­del­li­suus avau­tui ran­kal­la ta­val­la vas­ten kas­vo­ja. Tämä ei voi ol­la tot­ta, Pau­li Pe­rä­lä ker­taa koh­ta­lok­kaan aa­mun ta­pah­tu­mia.

Väis­tä­mä­tön edes­sä

Hän läh­ti sai­raa­laan et­si­mään vai­mo­aan.

– Kä­vin Sei­nä­jo­en sai­raa­las­sa ai­na­kin seit­se­män ker­taa, mut­ta tur­haan. Sit­ten väis­tä­mä­tön oli edes­sä. Liuh­ta­rin sai­raa­lan kel­la­ris­sa olin elä­mä­ni pa­him­mas­sa ti­lan­tees­sa. Tun­nis­tin Lei­lan kas­vois­ta, ne oli­vat sääs­ty­neet. Kun tu­lin ulos siel­tä ti­las­ta, ly­säh­din ul­ko-oven eteen maa­han. Jul­ma to­tuus vei ja­lat al­ta, Pe­rä­lä sa­noo.

En­sin is­ki sok­ki ja me­ne­tyk­sen tun­ne. Sit­ten hil­jai­suus ja syvä suru, vä­hi­tel­len kai­paus ja ikä­vä.

– Sii­tä het­kes­tä läh­tien kul­jin kau­an kuin su­mus­sa ja kaik­ki oli epä­sel­vää. Pie­nen po­jan ta­kia oli jak­set­ta­va jat­kaa, ei­kä voi­nut an­taa pe­rik­si. Kirk­ko­pi­han ark­ku­ri­vis­tö­jen jou­kos­sa oli epä­to­del­li­nen olo. Ari heit­ti hau­taan äi­din ar­kul­le ku­kan, mut­ta ky­syi ko­to­na, kos­ka äi­ti tu­lee. Hän ky­se­li sitä kau­an vie­lä jäl­keen­päin­kin. Vii­si­vuo­ti­aal­le kuo­le­ma on vie­ras kä­si­te. It­se­kin vil­kai­sin mo­nes­ti tot­tu­muk­ses­ta taak­se­ni ja odo­tin nä­ke­vä­ni Lei­lan, Pe­rä­lä ker­too.

Vie­lä­kin hil­jen­ty­nee­nä

Käy­tän­nön ar­jes­ta hän ker­too sel­vin­neen­sä Lei­lan kuo­le­man jäl­keen, kos­ka oli tot­tu­nut te­ke­mään ko­ti­töi­tä.

– Osa­sin lait­taa ruo­kaa, sii­vo­ta, tis­ka­ta ja pes­tä pyyk­kiä. Lap­sen kans­sa ar­ki ot­ti no­pe­as­ti ti­lan­sa. Sis­ko­ni hoi­ti jos­kus Aria ja minä sain omaa ai­kaa mies­po­ru­kas­sa. Opin, et­tä kai­kes­ta sel­vi­ää. Ras­kaim­mat muis­tot ovat pai­nu­neet sy­vem­mäl­le mie­len so­pu­koi­hin. Olen op­pi­nut työn­tä­mään huo­not asi­at mie­les­tä­ni pois. Tun­nis­tan kyl­lä, et­tä en ole saa­nut sur­tua asi­aa vie­lä­kään lop­puun as­ti. Elä­mäs­sä on pal­jon hy­viä päi­viä, mut­ta tu­lee myös hy­vin huo­no­ja het­kiä. Löy­dän it­se­ni vie­lä­kin hil­jen­ty­nee­nä, sy­vis­sä miet­teis­sä, kat­se­le­mas­sa Pau­kun mu­se­os­sa lei­ke­kir­jaa ja ku­via ta­pah­tu­nees­ta, Pe­rä­lä sa­noo.

Hän tie­tää myös, et­tä jos­sit­te­lu ei muu­ta asi­oi­ta, ei­kä tuo me­ne­tet­ty­jä lä­hei­siä ta­kai­sin. Elä­mä on täs­sä ja nyt.

Pat­ruu­na­teh­taan on­net­to­muu­den muis­to­juh­laa vie­te­tään tu­le­va­na sun­nun­tai­na. Päi­vä al­kaa ju­ma­lan­pal­ve­luk­sel­la tuo­mi­o­kir­kos­sa kel­lo 10 ja jat­kuu sep­pe­leen­las­kul­la kult­tuu­ri­kes­kus Van­han Pau­kun alu­eel­la sekä muis­to­juh­lal­la kult­tuu­ri­kes­kuk­sen Ala­jo­ki-sa­lis­sa kel­lo 12.30.

Rä­jäh­dyk­sen muis­to­leh­ti on lu­et­ta­vis­sa il­mai­sek­si täs­tä lin­kis­tä. Leh­tiä voi myös os­taa kont­to­ril­tam­me Sa­no­ma­tiel­tä tai La­pu­an R-ki­os­keil­ta.

Min­na Vai­ni­on­pää

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?