JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
21.4.2016 10.01

”Lapua hyötyy ja siksi maksaa”

Val­ti­on ja kun­tien vä­li­nen työn­ja­ko tie­hank­kei­den kus­tan­nus­ten ja­os­sa ei ole enää pit­kään ol­lut niin sel­keä kuin en­nen. Enää ei lii­oin rii­tä, et­tä kun­nat osal­lis­tu­vat yhä use­am­min val­ti­on tie­hank­kei­siin, myös nii­den mak­suo­suu­det ovat kas­vus­sa.

La­pua on vii­me per­jan­tai­na käy­ty­jen neu­vot­te­lu­jen tu­lok­se­na osal­lis­tu­mas­sa Ko­ve­ron ris­teyk­sen eri­ta­so­liit­ty­mään noin 20 pro­sen­til­la eli va­jaal­la mil­joo­nal­la eu­rol­la. Val­tuus­ton siu­naus mää­rä­ra­hal­le uu­puu.

En­nen oli­vat val­ti­on tiet ja kun­nan tiet, ja yhä sekä Lii­ken­ne­vi­ras­ton et­tä Ely-kes­kus­ten net­ti­si­vuil­la to­de­taan, et­tä kun­nat vas­taa­vat omal­la tie­ver­kol­laan teh­tä­vis­tä ra­ken­nus- ja pa­ran­nus­hank­keis­ta. Val­tio vain ei enää vas­taa omis­taan.

Ko­ve­ron liit­ty­mä si­jait­see val­ta­tie 19:llä, val­ti­on tiel­lä, joi­ta ovat myös ris­teyk­seen liit­ty­vät maan­tiet. Ete­lä-Poh­jan­maan Ely-kes­kuk­sen Lii­ken­ne ja inf­rast­ruk­tuu­ri -vas­tuu­a­lu­een joh­ta­ja An­ders Ös­ter­gård vas­taa la­pu­a­lai­sil­le, jot­ka ar­vos­te­le­vat sitä, et­tä kun­nan on osal­lis­tut­ta­va hank­kee­seen tai pi­tä­vät 20 pro­sen­tin mak­suo­suut­ta suu­re­na, et­tä van­has­sa maa­il­mas­sa Ko­ve­ron eri­ta­so­liit­ty­män ra­ken­ta­mi­nen oli­si ol­lut täy­sin val­ti­on kus­tan­net­ta­va han­ke, mut­tei enää täs­sä uu­des­sa maa­il­mas­sa.

Ny­ky­ään hyö­ty­jä­kin saa mak­saa ja nii­tä ovat kun­nat. Tä­hän ve­do­taan myös Ete­lä-Poh­jan­maan Ely-kes­kuk­ses­sa. An­ders Ös­ter­går­din mu­kaan lii­ken­ne­mi­nis­te­ri­ös­tä ei ole tul­lut oh­jet­ta, mil­lai­sis­ta pro­sen­teis­ta ja sum­mis­ta kun­tien kans­sa kul­loin­kin neu­vo­tel­laan.

– Oh­je on tul­lut sii­tä pe­ri­aat­tees­ta, et­tä myös hyö­ty­jät mak­sa­vat. Tänä päi­vä­nä on ihan yleis­tä, ja enem­män sään­tö kuin poik­keus, et­tä kun­nat osal­lis­tu­vat näi­den tie­hank­kei­den kus­tan­nuk­siin. Kun­nat kui­ten­kin näis­tä hyö­ty­vät, ja La­pu­al­la­kin kau­pun­gin maan­käyt­tö on ke­hit­ty­nyt Ko­ve­ron suun­taan niin, et­tä sii­nä pai­kal­lis­ta lii­ken­net­tä­kin ai­ka pal­jon, nä­kee Ös­ter­gård.

Lee­na Hjelt

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?