JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
3.9.2013 12.15

Lapua­lais­per­heissä toivotaan mieluummin porkkanaa isille

– Mie­luum­min pork­ka­naa per­heil­le ja isil­le, kuin täl­lais­tä vä­hän pa­kot­ta­mi­sel­ta kuu­los­ta­vaa oh­jaus­ta, toi­vo­vat la­pu­a­lai­säi­dit Mil­la Mä­ki­ran­ta ja Miia Jore-Jä­nik­se­lä. Ko­to­na lap­sia täl­lä het­kel­lä hoi­ta­vat äi­dit Mä­ki­ran­ta ja Jore-Jä­nik­se­lä ovat seu­ran­neet mie­len­kiin­nol­la ko­ti­hoi­don­tu­en muut­ta­mi­seen liit­ty­vää kir­joit­te­lua ja uu­ti­soin­tia. Vii­me vii­kol­la hal­li­tus il­moit­ti kaa­vai­le­van­sa muu­tos­ta ko­ti­hoi­don­tu­keen si­ten, et­tä puo­let sii­tä kuu­lui­si vain ja ai­no­as­taan isäl­le. Jos toi­sen van­hem­man osuu­den jät­tää käyt­tä­mät­tä ei myös­kään saa niil­tä kuu­kau­sil­ta tu­kea.

Täl­lä het­kel­lä per­heet saa­vat it­se päät­tää kum­pi jää hoi­ta­maan al­le 3-vuo­ti­as­ta las­ta ko­tiin ja ol­la siis vie­mät­tä las­ta kun­nal­li­seen päi­vä­hoi­toon. Ko­ti­hoi­don tuen saa­jis­ta on nai­sia täl­lä het­kel­lä yli 90 pro­sent­tia. Ko­ti­hoi­don tuen muu­tos toi­si hal­li­tuk­sen mu­kaan nai­sia no­pe­am­min työ­e­lä­mään mikä toki si­näl­lään ei ole huo­no asia. Uu­dis­tuk­sen ha­lut­tai­siin myös li­sää­vän tasa-ar­voa mies­ten ja nais­ten vä­lil­lä.

Uu­dis­tus on jo saa­nut epäi­ly­jä ai­kaan. Sen pe­lä­tään ai­heut­ta­van sen, et­tä en­tis­tä suu­rem­pi osa al­le 3-vuo­ti­ais­ta lap­sis­ta pää­tyy kun­nal­li­seen päi­vä­hoi­toon. Se taas li­sää kun­tien kus­tan­nuk­sia.

Poh­jois­mais­sa lap­si­per­hei­den tu­kien, ku­ten van­hem­pain­va­paan kiin­ti­öi­mi­nen on kas­vat­ta­nut isien va­pai­den käyt­töä. Ko­ti­äi­dit Mä­ki­ran­ta ja Jore ei­vät kui­ten­kaan us­ko, et­tä hei­dän per­heis­sään isät voi­si­vat jää­dä ko­tiin.

– Meil­lä muu­tos var­maan ai­heut­tai­si sen, et­tä lap­set me­ni­si­vät kun­nal­li­seen hoi­toon ai­kai­sem­min, to­te­aa Mä­ki­ran­ta 3,5- ja 1- vuo­ti­ai­den las­ten äi­ti.

Hän ei us­ko, et­tä heil­lä isä jäi­si ko­tiin ja syyt oli­si­vat ta­lou­del­li­set.

– Mo­nes­ti ti­lan­ne on vaan se, et­tä mie­hil­lä on pa­rem­mat pal­kat.

Kol­men lap­sen äi­ti Jore-Jä­nik­se­lä on sa­moil­la lin­joil­la. Hän pe­rää en­nem­min sitä ke­hi­tys­tä, et­tä nais­ten ja mies­ten eu­ro oli­si sa­man­suu­rui­nen. Hei­dän per­hees­sä ei lii­oin ta­lou­del­li­sis­ta syis­tä isä voi­si jää­dä ko­tiin.

– Pe­ri­aat­tees­sa kyl­lä iha­na aja­tus ja kan­na­tan eh­dot­to­mas­ti sitä, et­tä isät hoi­ta­vat enem­män lap­si­aan. Mut­ta käy­tän­nös­sä ta­lous sa­ne­lee useim­mi­ten asi­at toi­sin.

Mo­lem­mat kan­nat­ta­vat sitä aja­tus­ta, et­tä isät to­del­la­kin hoi­tai­si­vat enem­män lap­sia, mut­ta kei­noi­na he pi­täi­si­vät pa­rem­pa­na pork­ka­naa kuin kep­piä.

– Tun­tuu, et­tä täs­sä nyt kaa­vail­lus­sa uu­dis­tuk­ses­sa per­heil­le tar­joil­laan enem­män kep­piä. Mie­luum­min nä­ki­sin, et­tä pork­ka­na­na kek­sit­täi­siin jon­kin­lais­ta isä­li­sää tai vas­taa­vaa, nai­set tuu­mi­vat.

Uu­dis­tuk­sen he us­ko­vat tuo­van lap­sia no­pe­am­min jo nyt pul­lis­te­le­viin päi­vä­hoi­to­paik­koi­hin.

Lap­si­a­si­ain­val­tuu­tet­tu Ma­ria-Kai­sa Au­la kom­men­toi uu­dis­tu­seh­do­tus­ta vii­me vii­kol­la ja oli huo­lis­saan vai­ku­tuk­sis­ta. Kiin­ti­öi­mi­nen toi­mi­si hä­nen mu­kaan­sa sel­lai­sis­sa per­heis­sä, jois­sa mo­lem­mil­la van­hem­mil­la on va­ki­tui­nen työ. Per­hei­den ti­lan­teet ovat kui­ten­kin hy­vin eri­lai­sia ja kaa­va­mai­set mal­lit joh­ta­vat eh­kä sii­hen, et­tä tu­ki­kau­si ly­he­nee. Sa­maa miel­tä ovat la­pu­a­lai­set äi­dit.

– On mo­nen­lai­sia ih­mi­siä ja elä­män­ti­lan­tei­ta. On ai­ka har­mil­lis­ta, et­tä jos joku ha­lu­aa ol­la lap­sien kans­sa ko­to­na ja täl­lai­nen muu­tos es­tää sen, ri­ta­vuo­re­lai­set tuu­mi­vat.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?