JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
12.5.2016 8.52

Ruhan asemalle kaavaillaan kylätalon roolia

Johanna Ikola ja Pauliina Suomela näkevät Ruhan vanhan aseman mahdollisuutena.

Johanna Ikola ja Pauliina Suomela näkevät Ruhan vanhan aseman mahdollisuutena.

Ru­han van­ha ase­ma. Sii­nä oi­va koh­de ru­ha­lais­ten ky­lä­ta­lok­si ja ko­koon­tu­mis­pai­kak­si. Se on to­teut­ta­mis­kel­poi­nen haa­ve, jos ru­ha­lai­sel­ta Pau­lii­na Suo­me­lal­ta ky­sy­tään.

– Tuu­mas­ta toi­meen, kaik­ki on mah­dol­lis­ta, to­te­aa Suo­me­la, joka on vä­hän ai­kaa sit­ten aloit­ta­nut Ru­han ky­läyh­dis­tyk­sen ve­tä­jä­nä.

Suo­me­la on asu­nut vii­ti­sen­tois­ta vuot­ta Ru­has­sa ja ol­lut mu­ka­na ak­tii­vi­ses­ti ky­lä­toi­min­nas­sa vii­me vuo­si­na. Hän ot­taa mie­lel­lään haas­tei­ta vas­taan, pie­niä ja suu­ria. Ky­lä­ta­lop­ro­jek­ti on yk­si niis­tä.

– Tuli sel­lai­nen olo, et­tä tuo van­ha kau­nis ase­ma pi­täi­si saa­da käyt­töön. Sii­nä on toki pal­jon te­ke­mis­tä, myös ta­lou­del­li­sia haas­tei­ta, mut­ta en us­ko sen ole­van mah­do­ton­ta, Suo­me­la kaa­vai­lee ja nä­kee jo sil­mis­sään si­ni­sen ase­man koh­taus­paik­ka­na.

Suo­me­la työs­ken­te­lee päi­vä­työs­sään Sei­nä­jo­en sai­raa­las­sa lää­ke­tie­teen opis­ke­li­joi­den ope­tus­koor­di­naat­to­ri­na. Työ­päi­vän jäl­keen hän ajaa Ru­haan ja naut­tii maa­seu­dus­ta. Kai­kis­sa olo­muo­dois­saan. Ei siis ih­me, et­tä hän pu­huu ky­lien elin­voi­mai­suu­den ja el­vyt­tä­mi­sen puo­les­ta.

Pout­tu­lai­nen ky­läih­mi­nen ja Ete­lä­poh­ja­lai­set ky­lät ry:n toi­min­nan­joh­ta­ja Jo­han­na Iko­la on sa­moil­la lin­joil­la ja komp­paa ai­na, kun ky­lis­sä on myön­teis­tä pö­hi­nää.

– Kun­tien ra­jat muut­tu­vat, sote-alu­eet muut­tu­vat, mut­ta elin­kel­poi­set ky­lät py­sy­vät. Ja ky­läi­den­ti­tee­tin voi ot­taa omaan ta­lo­yh­ti­öön, ker­ros­ta­los­ta ri­vi­ta­loon.

Iko­lan mie­les­tä juu­ri nyt tar­vi­taan sitä kuu­lui­saa kuu­det­ta val­ti­o­mah­tia eli yh­tei­söl­li­syyt­tä ja sii­tä syn­ty­vää voi­maa. Sil­le on ti­laus­ta, kun moni asia yh­teis­kun­nan pal­ve­lu­ra­ken­tees­sa muut­tuu, pal­ve­lut etään­ty­vät ja jul­ki­sen ta­lou­den niuk­kuus vain kas­vaa.

Ter­vey­teen liit­ty­vät asi­at ovat Iko­lal­le ja Suo­me­lal­le tär­kei­tä. Yh­tä pal­jon kuin yh­tei­söl­li­syy­des­tä, he pu­hu­vat jo­kai­sen omis­ta mah­dol­li­suuk­sis­ta. Ru­has­sa on jär­jes­tet­ty Suo­me­lan toi­mes­ta ja ky­läyh­dis­tyk­sen ni­mis­sä jo usei­ta ter­vey­teen liit­ty­viä tee­ma-il­to­ja koko ky­län vä­el­le. Vä­keä on ol­lut enem­män tai vä­hem­män. Ai­heet ovat ol­leet di­a­be­tek­ses­ta ja ve­ren­pai­nees­ta, esi­mer­kik­si. Sitä ta­val­lis­ta kau­raa, mut­ta niin tär­ke­ää.

– Eh­kä nuo ai­heet tun­tu­vat lii­an­kin tu­tuil­ta. Sil­ti ne ovat juu­ri nii­tä pe­ru­sa­si­oi­ta, jois­ta meil­le yh­teis­kun­nas­sa tu­lee iso­ja kus­tan­nuk­sia, jos ne ei­vät ole kun­nos­sa, Suo­me­la to­te­aa.

Mo­lem­mat nai­set pe­rään­kuu­lut­ta­vat yk­si­lön laa­jem­paa tie­toi­suut­ta omas­ta ter­vey­des­tään ja oma­hoi­don osaa­mis­ta.

– Ru­has­sa on esi­mer­kil­li­ses­ti pi­det­ty ti­lai­suuk­sia juu­ri niis­tä ai­he­pii­reis­tä, jot­ka ovat mei­dän kan­san­ter­vey­den tun­net­tu­ja ki­pu­koh­tia, Iko­la to­te­aa.

Iko­la ker­too työn al­la ole­vas­ta Ete­lä­poh­ja­lai­set ky­lät ry:n Ko­to­SO­TE, ky­lä­SO­TE -hank­kees­ta, jos­sa py­ri­tään pa­ran­ta­maan ky­lä­läi­sen toi­min­ta­mah­dol­li­suuk­sia ja si­ten li­sää­mään ko­ke­mus­ta täy­si­val­tai­suu­des­ta ja tur­val­li­suu­des­ta.

– Nyt et­si­tään omaa auk­to­ri­teet­tia, joka in­nos­taa vä­keä pi­tä­mään puol­ta ja huol­ta it­ses­tään.

Useim­mat ih­mi­set ha­lu­a­vat asua omas­sa asui­nym­pä­ris­tös­sään mah­dol­li­sim­man pit­kään. Taa­ja­mien ul­ko­puo­lel­la elä­vil­lä oma­eh­tois­ta sel­viy­ty­mis­tä voi­daan tu­kea yh­tei­söl­li­syy­del­lä.

– Me it­te -ajat­te­lul­la on maa­kun­nas­sa vah­vat pe­rin­teet ja sen avul­la on saa­tu ja saa­daan jat­kos­sa­kin pal­jon hy­vää ai­kaan, Iko­la us­koo.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?