JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
22.5.2014 8.57

Talous­tie­to­kil­pai­lussa palkituilla löytyy tiedonjanoa

Tänä päi­vä­nä tie­toa ja uu­ti­sia tul­vii pal­jon mo­nis­ta ka­na­vis­ta. Niin nuo­ret kuin ai­kui­set­kin tyy­dyt­tä­vät tie­don­ja­non­sa yhä use­am­min säh­köis­ten lait­tei­den avul­la ja mitä no­pe­am­min sen pa­rem­pi. Vai on­ko?

Ta­lous­tie­to­kil­pai­lus­sa tänä vuon­na pal­ki­tut ylä­kou­lu­lai­set Frans Ves­ko­nie­mi (1.), En­ni Kan­gas (2.) ja Art­tu Sa­lo­mä­ki (3.) tie­tä­vät, et­tä tie­don­haus­sa pi­tää ol­la myös so­pi­vas­ti kriit­ti­syyt­tä mu­ka­na. No­peus on uu­ti­soin­nis­sa valt­tia ja vauh­din­hur­mas­sa tie­to­jen oi­keel­li­suus voi ol­la vaa­ras­sa.

– Tiet­ty kriit­ti­syys on hyvä säi­lyt­tää mie­les­sä, kun ha­kee tie­to­ja. Haki nii­tä sit­ten ne­tis­tä tai mis­tä ta­han­sa, muis­tut­te­li ylä­kou­lun reh­to­ri Pet­ri Sau­na­mä­ki ta­lous­tie­to­kil­pai­lun pal­kin­to­jen­ja­ko­ti­lai­suu­des­sa.

Kil­pai­lun kol­men par­haan jouk­ko ker­toi ku­lut­ta­van­sa niin leh­tiä kuin säh­köis­tä­kin me­di­aa tie­don­ha­kuun ja se nä­kyi myös kil­pai­lu­vas­tauk­sis­sa. His­to­ri­an ja yh­teis­kun­ta­o­pin opet­ta­ja Vir­pi Ol­lik­ka­la ker­toi, et­tä hy­vin ki­sas­sa pär­jää­vät ovat myös yleen­sä to­del­la ai­dos­ti kiin­nos­tu­nei­ta maa­il­man me­nos­ta.

– Il­man omaa kiin­nos­tus­ta ja ak­tii­vi­suut­ta ei ta­lous­tie­to­kil­pai­lus­sa voi oi­kein nous­ta edes pai­kal­li­seen kol­men kär­keen. Kil­pai­lu­ky­sy­myk­set pe­rus­tu­vat kou­lun yh­teis­kun­ta­o­pin op­pi­mää­rään sekä ko­ti­mai­siin ja ul­ko­mai­siin ta­lou­sa­si­oi­hin, Ol­lik­ka­la ker­toi.

Op­pi­laat ker­toi­vat lu­ke­van­sa leh­tiä ak­tii­vi­ses­ti ja sii­tä on apua myös täl­lai­sis­sa kil­pai­luis­sa.

– Luen lä­hin­nä Hel­sin­gin Sa­no­mia, Ves­ko­nie­mi ker­toi.

Art­tu Sa­lo­mä­ki ker­too et­si­vän­sä uu­ti­set pää­o­sin ne­tis­tä.

Kisa jär­jes­te­tään yh­teis­työs­sä Hy­o­lin eli His­to­ri­an ja yh­teis­kun­ta­o­pin opet­ta­jien lii­ton ja Nor­de­an kans­sa. Opet­ta­jat ja Nor­de­an Ant­ti Sa­vo­la kiit­te­li­vät osal­lis­tu­jia ja toi­voi­vat, et­tä he voi­vat jo­ten­kin hyö­dyn­tää me­nes­tys­tään.

– Esi­mer­kik­si työ­hön ha­ke­mi­ses­sa tämä on ko­vaa va­luut­taa, opet­ta­jat to­te­si­vat.

Lä­hi­tu­le­vai­suu­des­sa nuo­ret suun­taa­vat lu­ki­oon.

– Ja lu­ki­os­ta yli­o­pis­toon ja ma­te­maat­ti­sia ai­nei­ta lu­ke­maan, Frans suun­nit­te­lee ja En­ni on sa­moil­la lin­joil­la. Art­tu taas haa­vei­lee jos­tain muus­ta kuin ma­te­maat­ti­sis­ta ai­neis­ta. Vie­lä on on­nek­si ai­kaa tuu­mail­la tu­le­vai­suu­den suun­ni­tel­mia.

Ta­lous­tie­to­kil­pai­lu­ja on jär­jes­tet­ty jo pit­kään, 49 vuot­ta. Vir­pi Ol­lik­ka­la ei tie­dä on­ko La­pu­al­la osal­lis­tut­tu ai­van niin mon­ta ker­taa, mut­ta ai­na­kin vii­me vuo­si­na on sään­nön­mu­kai­ses­ti ol­tu ki­sas­sa mu­ka­na.

– Kisa on jär­ke­vä hyö­dyn­tää ope­tuk­ses­sa.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?