Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Koululaiset ruokitaan Lapualla, ja useissa muissakin kunnissa, pikkurahalla. Tänään koululaiset saavat lautaselleen lihapullia, perunoita, kastiketta ja kaalisalaattia. Raaka-aineet annokseen maksavat alle euron ja edullisimmillaan, ravitsemusmääräykset täyttävä, annos valmistuu keskuskeittiöllä 85 sentillä. Kotikeittiössä tuolla summalla nakertaisi pelkkää näkkäriä ja ehkä veteen keitettyä kaurapuuroa.
– Lihapullien määrästä käydään aina keskustelua, montako lihapullaa oppilas voi ottaa. Samoin pinaattilätyt, kalapuikot ja pihvit keskusteluttavat. Aina, kun tarjolla on jotain kappaletavaraa, joudutaan seuraamaan määriä. Käytännössä se tarkoittaa 4 lihapullaa, 5 pinaattiohukaista ja yksi kalanpala. Ne muodostavat neljäsosan lautasmallista. Sitten annokseen kuuluvat perunat ja muut lisukkeet, että syntyy kokonaisuus, ruokapalvelupäällikkö Leena Luomanen selvittää.
Oppilailta tulee ajoittain palautetta keskuskeittiölle asti siitä, että ruokaa on ollut liian vähän tai se on jopa loppunut kesken.
– Kappaleittain laskettavissa annoksissa voi joskus sattua laskennallisia virheitä, mutta ruoka ei lopu koskaan kesken, tai se ei ainakaan saisi loppua. Kouluille lähtevät ruoka-annosten määrät perustuvat suoraan niiden menekkiin. Meillä punnitaan jokainen lähtevä ja palautettava tavara, joten meillä on tarkka tieto menekistä. Lukio on ehkä kouluista haasteellisin, koska siellä ruokailijoiden määrä muuttuu 80 oppilaasta 170:een. Olen opastanut jakelukeittiöiden henkilökuntaa pitämään varalla pihvejä, leipää, pyttipannua jne., jota voi nopeasti lämmittää, jos näyttää siltä, että ruoka alkaa loppua. Vaihtoehtona on myös, että yhteydenotto keskuskeittiöön, niin viimeistään vartissa meiltä lähtee lisää ruokaa koululle, Luomanen korostaa.
Lapualla keskuskeittiössä valmistetaan päivittäin 1450 ruoka-annosta. Laskuissa mukana ovat myös päivähoidon ja Jukantuvan ruokapalvelut. Koululaisille annoksia tehdään 1320. Kouluja, jonne ruoka toimitetaan, on yhdeksän. Oma keittiö on Hellanmaassa, Kauhajärvellä, Ruhassa, Tiistenjoella ja yläkoulussa. Niissä myös keitetään yhteisen ruokalistan mukaan.
– Ruokapalvelujen osalta meillä on ollut koko kaupungin yhteinen ruokalista nyt vuoden ajan. Ruuan suhteen mennään ravitsemukselliset arvot edellä. Kuulumme Seinäjoen kaupungin hankintarenkaaseen, joka kilpailuttaa hankintasopimukset. Ruoka on kotimaassa tuotettua, lihatuotteet ovat täysin kotimaisia, perunat ja juurekset tulevat mm. lapualaisen kuorimon kautta ja leivät pääosin oman paikkakunnan leipomosta. Marjat ovat osittain ulkomaisia, koska kotimaista marjaa ei saada riittävästi, Luomanen kertoo.
Kumiperunat ovat kouluruokien klassikko. Kyse ei kuitenkaan ole koululaisia varten jalostetusta perunalajikkeesta.
– Perunoiden laatu toki vaihtelee, mutta kumiperunat syntyvät, kun kuoritut perunat ovat linjastossa kauan aikaa ilman kanssa tekemisissä. Peruna on kuitenkin yksi kouluruuan pääraaka-aine. Ongelmasta päästäisiin, jos tarjoiltaisiin kuoripäällisiä perunoita. Osa oppilaista varmasti kuorisi perunan, mutta suurimmalle osalle kuoriminen tuottaisi vaikeuksia ja olisi hidasta, Leena Luomanen arvioi.
Minna Vainionpää
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?