JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
10.11.2015 8.24

Tänäänkin koululounas loihditaan 90 sentillä

Kou­lu­lai­set ruo­ki­taan La­pu­al­la, ja useis­sa muis­sa­kin kun­nis­sa, pik­ku­ra­hal­la. Tä­nään kou­lu­lai­set saa­vat lau­ta­sel­leen li­ha­pul­lia, pe­ru­noi­ta, kas­ti­ket­ta ja kaa­li­sa­laat­tia. Raa­ka-ai­neet an­nok­seen mak­sa­vat al­le eu­ron ja edul­li­sim­mil­laan, ra­vit­se­mus­mää­räyk­set täyt­tä­vä, an­nos val­mis­tuu kes­kus­keit­ti­öl­lä 85 sen­til­lä. Ko­ti­keit­ti­ös­sä tuol­la sum­mal­la na­ker­tai­si pelk­kää näk­kä­riä ja eh­kä ve­teen kei­tet­tyä kau­ra­puu­roa.

– Li­ha­pul­lien mää­räs­tä käy­dään ai­na kes­kus­te­lua, mon­ta­ko li­ha­pul­laa op­pi­las voi ot­taa. Sa­moin pi­naat­ti­lä­tyt, ka­la­pui­kot ja pih­vit kes­kus­te­lut­ta­vat. Ai­na, kun tar­jol­la on jo­tain kap­pa­le­ta­va­raa, jou­du­taan seu­raa­maan mää­riä. Käy­tän­nös­sä se tar­koit­taa 4 li­ha­pul­laa, 5 pi­naat­ti­o­hu­kais­ta ja yk­si ka­lan­pa­la. Ne muo­dos­ta­vat nel­jä­so­san lau­tas­mal­lis­ta. Sit­ten an­nok­seen kuu­lu­vat pe­ru­nat ja muut li­suk­keet, et­tä syn­tyy ko­ko­nai­suus, ruo­ka­pal­ve­lu­pääl­lik­kö Lee­na Luo­ma­nen sel­vit­tää.

Op­pi­lail­ta tu­lee ajoit­tain pa­lau­tet­ta kes­kus­keit­ti­öl­le as­ti sii­tä, et­tä ruo­kaa on ol­lut lii­an vä­hän tai se on jopa lop­pu­nut kes­ken.

– Kap­pa­leit­tain las­ket­ta­vis­sa an­nok­sis­sa voi jos­kus sat­tua las­ken­nal­li­sia vir­hei­tä, mut­ta ruo­ka ei lopu kos­kaan kes­ken, tai se ei ai­na­kaan sai­si lop­pua. Kou­luil­le läh­te­vät ruo­ka-an­nos­ten mää­rät pe­rus­tu­vat suo­raan nii­den me­nek­kiin. Meil­lä pun­ni­taan jo­kai­nen läh­te­vä ja pa­lau­tet­ta­va ta­va­ra, jo­ten meil­lä on tark­ka tie­to me­ne­kis­tä. Lu­kio on eh­kä kou­luis­ta haas­teel­li­sin, kos­ka siel­lä ruo­kai­li­joi­den mää­rä muut­tuu 80 op­pi­laas­ta 170:een. Olen opas­ta­nut ja­ke­lu­keit­ti­öi­den hen­ki­lö­kun­taa pi­tä­mään va­ral­la pih­ve­jä, lei­pää, pyt­ti­pan­nua jne., jota voi no­pe­as­ti läm­mit­tää, jos näyt­tää sil­tä, et­tä ruo­ka al­kaa lop­pua. Vaih­to­eh­to­na on myös, et­tä yh­tey­de­not­to kes­kus­keit­ti­öön, niin vii­meis­tään var­tis­sa meil­tä läh­tee li­sää ruo­kaa kou­lul­le, Luo­ma­nen ko­ros­taa.

La­pu­al­la kes­kus­keit­ti­ös­sä val­mis­te­taan päi­vit­täin 1450 ruo­ka-an­nos­ta. Las­kuis­sa mu­ka­na ovat myös päi­vä­hoi­don ja Ju­kan­tu­van ruo­ka­pal­ve­lut. Kou­lu­lai­sil­le an­nok­sia teh­dään 1320. Kou­lu­ja, jon­ne ruo­ka toi­mi­te­taan, on yh­dek­sän. Oma keit­tiö on Hel­lan­maas­sa, Kau­ha­jär­vel­lä, Ru­has­sa, Tiis­ten­jo­el­la ja ylä­kou­lus­sa. Niis­sä myös kei­te­tään yh­tei­sen ruo­ka­lis­tan mu­kaan.

– Ruo­ka­pal­ve­lu­jen osal­ta meil­lä on ol­lut koko kau­pun­gin yh­tei­nen ruo­ka­lis­ta nyt vuo­den ajan. Ruu­an suh­teen men­nään ra­vit­se­muk­sel­li­set ar­vot edel­lä. Kuu­lum­me Sei­nä­jo­en kau­pun­gin han­kin­ta­ren­kaa­seen, joka kil­pai­lut­taa han­kin­ta­so­pi­muk­set. Ruo­ka on ko­ti­maas­sa tuo­tet­tua, li­ha­tuot­teet ovat täy­sin ko­ti­mai­sia, pe­ru­nat ja juu­rek­set tu­le­vat mm. la­pu­a­lai­sen kuo­ri­mon kaut­ta ja lei­vät pää­o­sin oman paik­ka­kun­nan lei­po­mos­ta. Mar­jat ovat osit­tain ul­ko­mai­sia, kos­ka ko­ti­mais­ta mar­jaa ei saa­da riit­tä­väs­ti, Luo­ma­nen ker­too.

Ku­mi­pe­ru­nat ovat kou­lu­ruo­kien klas­sik­ko. Kyse ei kui­ten­kaan ole kou­lu­lai­sia var­ten ja­los­te­tus­ta pe­ru­na­la­jik­kees­ta.

– Pe­ru­noi­den laa­tu toki vaih­te­lee, mut­ta ku­mi­pe­ru­nat syn­ty­vät, kun kuo­ri­tut pe­ru­nat ovat lin­jas­tos­sa kau­an ai­kaa il­man kans­sa te­ke­mi­sis­sä. Pe­ru­na on kui­ten­kin yk­si kou­lu­ruu­an pää­raa­ka-ai­ne. On­gel­mas­ta pääs­täi­siin, jos tar­joil­tai­siin kuo­ri­pääl­li­siä pe­ru­noi­ta. Osa op­pi­lais­ta var­mas­ti kuo­ri­si pe­ru­nan, mut­ta suu­rim­mal­le osal­le kuo­ri­mi­nen tuot­tai­si vai­keuk­sia ja oli­si hi­das­ta, Lee­na Luo­ma­nen ar­vi­oi.

Min­na Vai­ni­on­pää

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?