JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
25.8.2015 8.42

Varjoliito tuo maailman lähelle

Pe­rä­län vel­jes­ten il­mai­lu­har­ras­tus, var­jo­lii­to, tun­tuu ai­ka hur­jal­ta la­jil­ta. He it­se, tiis­te­läi­set Lau­ri ja Ant­ti, ei­vät pidä la­jia sen kum­mem­pa­na har­ras­tuk­se­na kuin mi­tään muu­ta­kaan. Ei­vät­kä tun­nus­tau­du ai­na­kaan hur­ja­päik­si.

Mut­ta se mitä he il­mas­sa ol­les­sa ko­ke­vat ja nä­ke­vät, on to­del­la jo­tain­hie­noa. Se on se kai­vat­tu lin­tu­pers­pek­tii­vi. Sii­tä mo­net haa­vei­le­vat, mut­ta har­va us­kal­tau­tuu ko­kei­le­maan.

– Var­jo­lii­to on hie­no laji. Kaik­ki on lä­hel­lä, kun nou­see tuon­ne muu­ta­maan sa­taan met­riin yläil­moi­hin. Ja jos me­nee jopa 800 met­riin­kin as­ti, niin Kuor­ta­neen­jär­vi­kin on ihan ää­res­sä, Lau­ri Pe­rä­lä to­te­aa.

Tu­tuk­si yläil­mois­ta kä­sin ovat tul­leet niin Lap­pa­jär­vi kuin muut­kin lä­hi­a­lu­ei­den tun­ne­tut maa­mer­kit.

Var­jo­lii­to on il­mai­lu­la­ji, jos­sa len­ne­tään las­ku­var­joa mus­tut­ta­van kan­kai­sen sii­ven eli var­jo­lii­ti­men avul­la käyt­tä­en hy­väk­si il­ma­vir­tauk­sia. Liik­keel­le läh­de­tään juos­ten tai ve­to­moot­to­rin avul­la, vaik­ka au­tol­la.

Il­mas­sa voi­daan py­syä tun­tien­kin ajan. Var­jo­lii­ti­mel­lä voi­daan len­tää myös moot­to­rin voi­mal­la. Pe­rä­län vel­jek­set käyt­tä­vät useim­mi­ten moot­to­ria apu­na len­tä­mi­ses­sä.

Var­jo­lii­dos­sa on myös omat vaa­ran­sa­kin.

– Ext­re­meä täs­tä la­jis­ta saa, jos ei tee kaik­kia asi­oi­ta niin­kuin pi­tää, Lau­ri ja Ant­ti myön­tä­vät ja ker­to­vat, et­tä kaik­ki on tä­hän saak­ka heil­lä men­nyt ihan hy­vin.

Mut­ta kos­ka la­jis­sa ol­laan il­mas­sa ja vä­lil­lä ai­ka kor­ke­al­la­kin, niin tätä moot­to­rin avus­tuk­sel­la tai il­man suo­ri­tet­ta­vaa var­jo­lii­toa var­ten täy­tyy suo­rit­taa Suo­men Il­mai­lu­lii­ton kurs­si ja lu­pa­kort­ti. Kurs­sil­la ope­te­taan ot­ta­maan huo­mi­oon eri­tyi­ses­ti tur­val­li­suu­teen liit­ty­viä asi­oi­ta, jot­ta lii­toi­lu oli­si tur­val­lis­ta it­sel­le ja muil­le.

Mitä pi­tää siis ot­taa siis huo­mi­oon?

– Sa­teel­la ei voi men­nä lii­tä­mään ja puus­kit­tai­nen tuu­li on han­ka­lin, jo­ten tuu­li­a­si­at täy­tyy miet­tiä tar­kas­ti, to­te­a­vat vel­jek­set.

Haas­tat­te­lu­het­kel­lä il­ma on hyvä, mut­ta tuul­ta eh­kä hi­ve­nen lii­kaa, jo­ten il­maan as­ti mie­het ei­vät sil­lä ker­taa pää­se.

Lu­pa­kurs­sil­la käy­dään läpi lait­tei­den hal­lin­taa ja eri­lai­sia vaa­ra­ti­lan­tei­ta ja va­ra­var­jon­kin käyt­töä.

– Jos var­jon köy­det me­ne­vät jos­tain syys­tä sol­muun, niin ai­na on va­ra­var­jo las­keu­tu­mis­ta var­ten. Sil­lä ei voi lii­tää, mut­ta alas kui­ten­kin pää­see, Ant­ti ker­too.

Il­mail­les­sa täy­tyy ol­la tie­toa myös niin sa­no­tuis­ta il­mai­lun lii­ken­ne­sään­nöis­tä. Lau­ril­la ja An­til­la on ta­ka­naan jo use­am­pia len­to­ja, ei­kä mi­tään lii­an yl­lät­tä­vää ole sat­tu­nut. Jän­ni­tys­tä­kään ei ole ol­lut kuu­lem­ma lii­kaa.

– Eni­ten tai­si ol­la jän­ni­tys­tä kur­sil­la, kun ei vie­lä tien­nyt oi­kein mi­tään, Lau­ri to­te­aa.

Var­jo­lii­to ei ole ihan jo­kai­sen har­ras­tus, jo­ten Tiis­ten­jo­el­la­kin väki jää usein tien var­teen kat­sel­maan, kun po­jat täl­lää­vät var­jo­lii­to­an­sa val­miik­si.

– Ky­lä­läi­set jää­vät usein kat­se­le­maan len­toa ja on tuo­hon kan­ta­tien var­teen py­säh­dyt­ty au­toil­la­kin.

Kat­so vi­deo!

Mira Uu­si­hau­ta-Koi­vu

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?