Kysely
Luetuimmat
A-
A+
Uutisia katsoessa tulee usein sellainen tunne kuin maailma olisi pahempi paikka kuin se todellisuudessa onkaan. Sotia tuntuu olevan maailman joka kolkassa ja uusia konflikteja puhkeaa joka viikko. Minun ihana ekaluokkalainen pikkusiskoni jo pohti pelästyneenä, voisiko sota tulla tänne meillekin, aivan kotinurkille, asti. Joskus ruokapöydässä olemme erehtyneet puhumaan Venäjästä ja sen edesottamuksista, ja pieni siskoni on varmaankin siitä saanut vaikutteita.
Sodan pelko ei ole vain pikkutyttöjen juttu. Asia koskettaa ihan aikuisiakin. Varmaankin jokainen on joskus pysähtynyt mieltä järkyttävien uutisten kohdalla ja miettinyt, voisiko tällaista tapahtua suhteellisen turvallisessa Suomessa. Vastaus on, että voihan se olla mahdollista. Globaalissa maailmassa ei ikinä tiedä, mitkä asiat maailmalta vaikuttavat myös elinoloihin Suomessa.
Media ja uutisointi vaikuttavat ihmisten ajatteluun, se on varmaa. Tietenkin on tärkeää, että myös ikävistä maailman tapahtumista uutisoidaan. Se kuuluu sanan- ja lehdistönvapauteen, ja kansalaisten on hyvä olla jollain tasolla tietoisia siitä, mikä on juuri nyt ajankohtaista, muuallakin kuin omassa kotipitäjässä. Mutta on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että myös positiivisista asioista ja kehityksestä kerrotaan. Uutiset eivät saa maalailla meille liian synkkää kuvaa maailman tilasta. Kehitystä kuitenkin tapahtuu joillakin konfliktialueilla. Se on ehkä hidasta, mutta sitä tapahtuu kuitenkin.
Lisäksi uutisia seuraamalla saa sen kuvan kuin kaduilla liikkuessaan myöhään illalla joutuu varmasti pahoinpidellyksi, tapetuksi tai ties mitä. Rikosten määrä Suomessa on todellisuudessa vähentynyt kuluneina vuosikymmeninä. Liian synkkä uutisointi voi saada meidät pelkäämään ympäristöämme, vaikkei suoranaista tarvetta siihen edes olisi. Elämäänsä ei kannata pilata turhalla murehtimisella, jos siihen ei ole aihetta. Varovainen kannattaa toki aina olla, mutta pelko enemmänkin kahlitsee kuin suojelee. Aika usein.
Asioiden uutisoiminen tekee ihmiset ajoittain erittäin tyhmiksi. Poikkeukselliset säätilat, historiallisen lämpimät keväät yms. huomataan vasta silloin, kun niistä on lööpit suurella fontilla. Itsellenikin on käynyt niin, etten ole edes huomannut jotakin keskustan uutta rakennusta rakennettavan kuin vasta silloin, kun siitä kerrottiin Lapuan Sanomissa. Vaikka olin kulkenut alueen ohi monta kertaa, en ollut kiinnittänyt mitään huomiota ympäristööni. Näin käy varmaan aika monelle meille, kouluun, kauppaan, töihin ja harrastuksiin rutiininomaisesti matkaavalle.
Sitä vain yritän sanoa, että vaikka media puskee ulottuville jokaisesta laitteestamme, sen ei saisi aiheuttaa sitä, että unohdamme katsoa ympärillemme ja panna asioita merkille aivan omilla silmillämme. Uutisoinnille ei saa antaa myöskään liikaa valtaa, koska sekin voi olla joskus puolueellista ja turhaa pelkoa aiheuttavaa. Media kaikkine muotoineen ei ole elämää suurempi ilmiö.
Aino Ojutkangas
Powered by anygraaf