JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Kolumnit
14.2.2019 14.00

Kulttuuria tehtaalta: ”Mitäs sulle tänään kuuluu?”

Se on pe­rin­tei­nen tun­nin aloi­tus, jon­ka ky­syn jo­kai­sel­ta op­pi­laal­ta­ni noin 35 ker­taa lu­ku­vuo­den ai­ka­na. Usein ky­sy­mys kui­ta­taan pa­ril­la sa­nal­la, toi­si­naan se kir­voit­taa run­saan pu­he­tul­van. Pie­ni het­ki riit­tää tun­nis­ta­maan päi­vän fii­lik­sen. Nuo­tit te­li­neel­le ja soi­tin sy­liin, täs­tä tämä läh­tee!

Jos ja­lat ek­sy­vät rul­lal­le tuo­lin al­le, ne kan­nat­taa hou­ku­tel­la nyt ryh­dik­kääs­ti esiin! Soit­to­tuo­lil­la ei is­tu­ta ai­van sa­maan ta­paan kuin sof­fal­la ja kä­sien­kin asen­to on syy­tä ot­taa huo­mi­oon. Soit­to su­juu mai­ni­os­ti ja läk­sy­kap­pa­le on edis­ty­nyt, ko­to­na on jäl­leen teh­ty hy­vää työ­tä! Jat­ke­taan kap­pa­lees­sa eteen­päin: lu­e­taan nuot­te­ja, mie­ti­tään so­pi­via sor­mi­tuk­sia ja käy­dään läpi ryt­me­jä. Tun­nil­la ope­tel­tu uu­si asia so­vi­taan läk­syk­si. Kun muu­ta­man vii­kon pääs­tä tämä tä­nään har­joi­tel­tu koh­ta su­juu mal­lik­kaas­ti, voi­daan al­kaa miet­tiä, mil­lä tyy­lil­lä kap­pa­let­ta voi­si soit­taa ja min­kä­lai­sia tun­tei­ta se he­rät­tää.

Soit­to­tun­nil­la on pääs­ty hy­vin vauh­tiin ja täs­sä vai­hees­sa voi­si lu­raut­taa as­tei­kon tai pari. As­tei­kot ovat oi­va tapa tu­tus­tua omaan soit­ti­meen ja nii­den kaut­ta te­o­ri­ao­pe­tuk­ses­sa opi­tut asi­at he­rää­vät käy­tän­töön. As­teik­ko­soit­to on par­haim­mil­laan ar­jen mind­ful­nes­sia: yk­sin­ker­tais­ta ja kau­nis­ta lii­ket­tä ää­nel­tä toi­sel­le.

Nyt eh­di­tään soit­taa vie­lä tois­ta­kin kap­pa­let­ta. Su­ju­vuu­des­sa on toi­vo­mi­sen va­raa, vaik­ka sel­väs­ti yri­tys­tä on ol­lut! Poh­di­taan het­ki on­gel­maa, tar­kas­tel­laan ryt­miä ja syy­nä­tään sor­mi­tuk­set, teh­dään tar­vit­ta­vat muu­tok­set. Sit­ten haas­ta­via tah­te­ja tois­te­taan ai­na­kin sata ker­taa, ku­ten moni pik­kuop­pi­las eh­dot­taa. No jaa, kym­me­nen tois­toa sa­mas­ta koh­das­ta saa jo usein ih­mei­tä ai­kaan!

Oma luo­vuus pää­see lois­ta­maan, kun ryh­dy­tään imp­ro­vi­soi­maan tai hah­mot­te­le­maan omaa sä­vel­lys­tä. Hen­ki­lö­koh­tai­sen soit­to­tun­nin yh­tey­des­sä saa­te­taan soit­taa yh­des­sä mui­den soit­ta­jien kans­sa ja vä­lil­lä käy­tä­väl­lä odot­ta­va rou­da­ri (lue: van­hem­pi tai iso­van­hem­pi) voi pääs­tä mi­ni­kon­sert­tiin.

Ai­na tu­lee eteen nii­tä­kin ai­ko­ja, kun soit­to ei mais­tu. Usein soit­to­har­ras­tus sil­ti jat­kuu ja haas­ta­vien ai­ko­jen läpi kul­je­taan yh­des­sä soit­ta­jan, per­heen ja opet­ta­jan voi­min. Toi­si­naan taas ki­pe­rä­kin kap­pa­le voi val­mis­tua muu­ta­mas­sa vii­kos­sa. Täs­sä on eh­kä kyse sii­tä kuu­lui­sas­ta ins­pi­raa­ti­os­ta.

Yh­del­tä op­pi­laal­ta kuu­lee vii­kon par­haan vit­sin, toi­sen kans­sa voi pu­hua tu­le­van ko­keen ai­heis­ta. Ope tie­tää kis­so­jen, koi­rien ja lem­pi­peh­mo­le­lu­jen ni­met. Soit­to­tun­nil­la ei opi­ta vain oman inst­ru­men­tin hal­lin­taa, soit­to­tun­nil­la ope­tel­laan elä­mää.

Ei muu­ta kuin en­si viik­koon!

Jon­na Pirt­ti­jo­ki-He­la­nen
Har­mo­ni­kan­soi­ton opet­ta­ja,
La­pu­an mu­siik­ki­o­pis­to

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?