Kysely
Luetuimmat
A-
A+
Ensi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä on taas se hetki, jolloin kellon viisarit pitää siirtää kesäaikaan. Yksi tunti katoaa salakavalasti nukkuessa ja pyhäaamuun herätään, myöhässä.
Normaaliaika päättyy ja joudumme luopumaan seitsemän kuukauden ajaksi yhdestä tunnista. Se ei monelle ole ihan helppoa. Ihmisen sisäinen kello tikittää. Sille ei ole sama, siirretäänkö ulkoista kelloa tunti sinne tai tänne.
Kesäajasta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Ihmisen sisäinen kello menee helposti epävireeseen. Sen viisareita ei käännetä samaan tapaan kuin kellojen aikaa siirretään. Keho huutaa armoa ja on epävireessä pitkän aikaa.
Ajan vaihtuminen on eräänlainen ihmiskoe. Ruotsalaistutkimuksessa on jopa havaittu sydämen ja verisuonten rasittuminen kesäajan myötä. Sen seurauksena sydänkohtauksia on kesäaikaan siirtymisen jälkeen enemmän kuin tavallisesti. Tätä kaikkea ei selitä se, että kesäaika on tarpeellinen energiansäästötoimenpide.
Melkoinen määrä minuutteja ja päänvaivaa aiheuttaa ajan muuttaminen eri kelloihin. Miten paljon erilaisia ajannäyttäjiä tarvitsemmekaan ympärillemme auton, hämäräkytkimen, mikron ja dvd-soittimen kelloista rannekelloon. Silti joku niistäkin jää käymään normaaliaikaa. Entä, miten väännetään aurinkokello kesäaikaan?
Aika on vanhinta mutta se on myös rahaa. Luonto elää ajan mukaan mutta ihminen on keksinyt valjastaa ajan käyttöönsä. Luonnollisen ajankulun viisareita, auringon kulkua taivaalla ja tähtien liikkeitä yöllä, ei sentään voi säätää. Eläimet ja pienet lapset elävät luonnonvalon ohjailemina mutta ajan avulla me kuitenkin joka hetki synkronoimme itsemme yhteiskuntaan. Siksi säädämme jopa kellonaikaa kaksi kertaa vuodessa tunnilla eteen- ja taaksepäin.
Minä olisin heti valmis luopumaan keksitystä kesäajasta. Uskoisin THL:n tutkimusprofessori Timo Partasta, jonka mukaan unilääkkeitä parempi resepti on kesäajasta luopuminen. Partanen on on perehtynyt kesäaikaan siirtymisen vaikutuksiin terveyden kannalta. Hän sanoo, että monien yöunet häiriintyvät tästä syystä jopa kuukausiksi. Illalla on vaikea nukahtaa ja aamulla ei jaksaisi herätä. Olen samaa mieltä.
Kesäajassa kaikki on luonnotonta. Normaaliaika, jota joku aina erehtyy sanomaan talviajaksi, määräytyy auringon mukaan. Kesäaika on siihen tehty poikkeus. Hyvää siinä on ainoastaan muistisääntö, että kellon viisareita siirretään KESÄÄ kohti niin keväällä kuin syksylläkin. Näin me teemme (melkein mukisematta) ja sopeudumme. Aika tasaa muutoksen ainakin syksyyn mennessä, kunnes taas väännetään viisareita ja palataan normaaliaikaan.
Vaikka odotan edessä olevaa kesää, niin odotan jo nyt normaaliaikaa takaisin, että saamme taas takaisin käyttöön ensi viikonloppuna poisotettavan tunnin.
Minna Vainionpää
Powered by anygraaf