JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
4.10.2022 13.50

Älä osta tarkastusta tai työtä tutkimatta asiaa

Min­na Vai­ni­on­pää

min­na.vai­ni­on­paa@la­pu­an­sa­no­mat.fi

La­pu­al­la ai­na­kin Hon­ki­mä­en alu­eel­la on kier­tä­nyt oma­ko­ti­ta­lois­sa myyn­ti­hen­ki­lö, joka on tar­jon­nut il­mais­ta vie­mä­ri­put­kis­to­jen tar­kas­tus­ta ja ku­vaus­ta. Ta­pah­tu­ma he­rät­ti kum­mas­tus­ta yh­den kiin­teis­tö­no­mis­ta­jan osal­ta, kos­ka hän ei esi­tel­lyt it­se­ään, ei­kä yri­tys­tä, jota edus­ti, ei­kä jät­tä­nyt yh­teys­tie­to­jaan.

– Mi­nä­kin olin niin pöl­lä­mys­ty­nyt, et­tä en huo­man­nut edes hä­nen ni­me­ään ky­syä. Kai­ken li­säk­si hän pu­hui mi­nul­le pa­kol­li­ses­ta tar­kas­tuk­ses­ta ja, et­tä sitä teh­dään kau­pun­gin kans­sa yh­teis­työs­sä. Sii­nä koh­taa mie­tin, et­tä on­pa kum­mal­lis­ta, et­tä kau­pun­ki ei ole moi­ses­ta asi­as­ta an­ta­nut mi­tään tie­toa, jos kyse on pa­kol­li­ses­ta asi­as­ta. Hä­tään­nyin kui­ten­kin so­pi­maan tar­kas­tu­sa­jan, ke­sä­la­pu­a­lai­sek­si esit­täy­ty­vä nai­nen ker­too.

Hän oli myös soit­ta­nut kun­to­tar­kas­tus­ta myy­neen mie­hen jäl­keen naa­pu­riin, jos­sa sama hen­ki­lö oli käy­nyt.

– Siel­lä hän ei kui­ten­kaan pu­hu­nut pa­kol­li­ses­ta tar­kas­tuk­ses­ta mi­tään. Eh­kä hä­nes­tä tun­tui, et­tä minä olin help­po na­rau­tet­ta­va, hän jat­kaa.

Hä­nen ko­ti­kun­nas­saan Ete­lä-Suo­mes­sa vesi- ja vie­mä­ri­lai­tos tie­dot­taa mah­dol­li­sis­ta huol­to­töis­tä asuk­kai­ta hy­vis­sä ajoin.

– Mi­nul­la he­rä­si­vät epäi­lyk­set ja kaup­pa­mie­hen ai­keet, kun aloin ky­syä muil­ta­kin, on­ko tie­toa täl­lai­ses­ta kau­pit­te­lus­ta. Sain sen kä­si­tyk­sen, et­tä ei ai­na­kaan laa­jem­min mi­tään sen kal­tais­ta ole me­neil­lään.

– So­vit­tua ”tar­kas­tus­ta” ei sit­ten lo­pul­ta teh­ty, kos­ka läh­din ta­kai­sin ko­tiin.

Hän ha­lu­si ker­toa ta­pah­tu­mas­ta, et­tä var­sin­kin iäk­kääm­mät ih­mi­set osai­si­vat ja us­kal­tai­si­vat tor­jua pääl­le­käy­vää mark­ki­noin­tia.

– Moni saat­taa ereh­tyä ti­la­maan il­mai­se­na tar­jo­tun pal­ve­lun, jos­ta voi seu­ra­ta suu­ri las­ku, ei­kä vält­tä­mät­tä ker­ro­ta re­hel­li­ses­ti kor­jauk­sen tar­peel­li­suu­des­ta. Mi­nul­le­kin mark­ki­noin­tiin tar­kas­tus­ta pa­kol­li­se­na toi­men­pi­tee­nä, ke­sä­a­su­kas ko­ros­taa.

Kau­pun­ki il­moit­taa etu­kä­teen

Kun­nal­lis­tek­nii­kan pääl­lik­kö Ans­si Kyl­ki­sa­lo ko­ros­taa, et­tä kau­pun­gin suun­nal­ta il­moi­te­taan ai­na etu­kä­teen ja ote­taan yh­teyt­tä kiin­teis­tö­jen omis­ta­jiin, jos kau­pun­gin vesi- ja vie­mä­ri­a­lu­eel­la teh­dään tar­kas­tuk­sia tai kor­jauk­sia.

– On hyvä muis­taa, et­tä ns. kun­to­tar­kas­ta­jat ei­vät ole vi­ra­no­mai­sia. Tar­kas­tuk­sia ja tar­jouk­sia eri­lai­sis­ta toi­men­pi­teis­tä te­ke­vät ajoit­tain use­am­man­kin alan toi­mi­jat ja fir­mat. Kyl­lä nii­den kans­sa kan­nat­taa ol­le tark­ka­na, ei­kä ti­la­ta kor­jaus­ta en­nen kuin puo­lu­ee­ton vi­ra­no­mai­nen on teh­nyt tar­kas­tuk­sen. Eh­kä kan­nat­taa ai­na­kin ky­syä myös toi­nen­kin tar­jous, Kyl­ki­sa­lo neu­voo.

Kau­pun­gil­le tu­lee ajoit­tain yh­tey­de­not­to­ja häm­min­kiä ai­heut­ta­neis­ta tar­kas­ta­jis­ta.

– Jot­kut pu­hu­vat vi­ra­no­mais­tar­kas­tuk­ses­ta, mut­ta kau­pun­ki ei tee sel­lais­ta yh­teis­työ­tä yri­tys­ten kans­sa. Jos­kus mark­ki­noin­nis­sa saa­te­taan käyt­tää ky­see­na­lai­sia kei­no­ja ja har­haut­taa si­vu­men­nen esiin­ty­mäl­lä kun­nan vi­ra­no­mai­se­na, kun­nal­lis­tek­nii­kan pääl­lik­kö har­mit­te­lee.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?