JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
9.1.2019 8.10

Elämäntapana ”rempat” ja sijais­van­hemmuus

Lee­na Hjelt

lee­na.hjelt@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Al­hon mar­kil­la Ojut­kan­kaal­la ele­tään pas­tel­li­sä­vyis­tä elä­mää maa­seu­dun rau­has­sa. Van­haa ta­loa asu­vat Heli ja Jark­ko Al­ho kah­den lap­sen­sa kans­sa – van­him­mat, kak­so­set, ovat jo len­tä­neet muu­al­le. Ke­säl­lä per­hee­seen muut­ti si­jais­lap­si, tu­ki­lap­sia käy vii­kot­tain ja eläi­mi­ä­kin on mon­ta ja mon­taa eri sort­tia.

– Tämä on elä­män­ta­pa, sa­noo Heli Al­ho.

Läm­pö tun­kee vas­taan pak­ka­ses­ta si­sään as­tu­vaa vie­ras­ta, joka tun­tee it­sen­sä ter­ve­tul­leek­si heti, jo sii­nä ul­ko-ovel­la. Ha­na­kim­min tut­ta­vuut­ta tu­le­vat te­ke­mään koi­rat, Aku, Lumi ja Sisu. Kis­sat Toi­vo ja Tyy­ne ei­vät tu­li­jas­ta pe­rus­ta, toi­nen ma­kaa kiik­kus­tuo­lis­sa ja toi­nen tyy­nyl­lä soh­val­la.

Pa­pe­rei­den pe­rus­teel­la vuon­na 1845 ra­ken­net­tuun ta­loon on ar­ve­lu­jen mu­kaan yh­dis­tet­ty jos­sain vai­hees­sa toi­nen ra­ken­nus, kos­ka pää­dys­tä löy­tyi vuo­si­lu­ku 1881. Al­ho­jen muut­ta­es­sa uu­teen ko­tiin­sa sitä oli 1990-lu­vul­la sen ver­ran kun­nos­tet­tu, et­tä se oli asut­ta­vas­sa kun­nos­sa.

Van­ha talo vaa­tii jat­ku­vaa te­ke­mis­tä tai vä­hin­tään pien­tä puu­has­te­lua. Mi­käs sii­nä, se­hän Al­hoil­le pas­saa, sil­lä hei­dän elä­män­ta­paan­sa kuu­lu­vat re­mon­tit ja si­sus­ta­mi­nen, joi­ta har­ras­te­taan ren­tout­ta­vas­sa mie­les­sä myös mö­kil­lä Lap­pa­jär­vel­lä.

– Olem­me ha­lun­neet kun­ni­oit­taa pe­rin­ne­ra­ken­ta­mis­ta niin, et­tem­me pi­lai­si van­haa ta­loa.

Neu­vo­ja on ky­syt­ty ja nii­tä on saa­tu. Per­heen isän Jark­ko Al­hon mu­kaan isoin hom­ma oli teh­dä ta­lon al­le ros­si­poh­ja. Uu­sit­tu on myös kat­to ja ik­ku­noi­ta, van­ha, hy­vin pie­ni kuis­ti pu­ret­tiin ja sen ti­lal­le teh­tiin lä­hes ta­lon le­vyi­sek­si ti­la­va etei­nen kyl­py­huo­nei­neen.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?