JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
9.12.2019 16.50

Hellanmaan viemäripäätös syntyi HO:ssa äänestyksellä

Tar­ja Ko­jo­la

tar­ja.ko­jo­la@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Vaa­san hal­lin­to-oi­keus hyl­kä­si tois­sa vii­kol­la va­li­tuk­sen, jon­ka hel­lan­maa­lai­set Jus­si Pa­lo­mä­ki ja Es­ko Veik­ko­lai­nen oli­vat teh­neet Hel­lan­maan vie­mä­röin­ti­hank­kees­ta. Pa­lo­mä­ki ja Veik­ko­lai­nen oli­vat vaa­ti­neet, et­tä kau­pun­gin­val­tuus­ton pää­tös Hel­lan­maan vie­mä­röin­nin bud­je­tis­ta ku­mo­taan, kos­ka se on hei­dän mie­les­tään syn­ty­nyt vir­heel­li­ses­sä jär­jes­tyk­ses­sä ja on lain­vas­tai­nen.

Pe­rus­te­li­vat

es­teel­li­syy­del­lä

Pa­lo­mä­ki ja Veik­ko­lai­nen pe­rus­te­li­vat va­li­tus­taan sil­lä, et­tä kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen va­ra­jä­sen Pek­ka Hel­la oli­si ol­lut es­teel­li­nen te­ke­mään mai­nit­tua pää­tös­tä toi­mies­saan Hel­lan­maan run­ko­vie­mä­riä ra­ken­ta­neen ura­koit­si­ja Sundst­röm Ab Oy:n so­pi­mus­kon­sult­ti­na, ja et­tä hä­nel­le syn­tyi­si eri­tyis­tä hyö­tä pää­tök­ses­tä. Li­säk­si kau­pun­gin­val­tuus­ton ko­kouk­ses­sa Hel­la on va­lit­ta­jien mu­kaan ker­to­nut, et­tä hä­nen kiin­teis­tö­ään var­ten täy­tyy ra­ken­taa yli ki­lo­met­ri pu­hee­na ole­van vie­mä­rin si­vu­haa­raa. Näin hä­nel­le syn­tyi­si eri­tyis­tä hyö­tyä.

Kh: ei tuo­ta hyö­tyä

yk­si­tyi­sel­le hen­ki­löl­le

Kau­pun­gin­hal­li­tus on vas­tan­nut Pa­lo­mä­en ja Veik­ko­lai­sen va­li­tuk­seen to­de­ten, et­tä kau­pun­gin ta­lou­sar­vi­on ei kat­so­ta läh­tö­koh­tai­ses­ti tuot­ta­van eri­tyis­tä hyö­tyä tai va­hin­koa yk­si­tyi­sel­le hen­ki­löl­le. Li­säk­si ta­lou­sar­vi­on si­to­vuus on kun­nan si­säis­tä, ei­kä tiet­tyyn tar­koi­tuk­seen osoi­tet­tu mää­rä­ra­ha au­to­maat­ti­ses­ti tuo ke­nel­le­kään oi­keut­ta saa­da to­teu­te­tuk­si sitä etuut­ta tai toi­men­pi­det­tä, jo­hon mää­rä­ra­ha on ta­lou­sar­vi­os­sa osoi­tet­tu. Myös­kään se, et­tä kun­ta päät­tää aloit­taa ve­si­huol­to­hank­keen val­mis­te­lun, ei au­to­maat­ti­ses­ti tuo kun­nan asuk­kail­le oi­keut­ta saa­da sitä to­teu­te­tuk­si. Sik­si kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen ja mui­den val­tuus­toa alem­pien toi­mie­lin­ten jä­se­net voi­vat läh­tö­koh­tai­ses­ti kä­si­tel­lä asi­aa, vaik­ka ta­lou­sar­vi­oon si­säl­tyi­si myös hei­dän omaa tai hei­dän lä­hei­si­ään ylei­sel­lä ta­sol­la kos­ke­via asi­oi­ta.

Si­vu­haa­ra eri ura­kas­sa

Kau­pun­gin­hal­li­tus kom­men­toi li­säk­si, et­tä va­li­tuk­ses­sa esi­tet­ty si­vu­haa­ra on vain yk­si osa ke­räi­ly­vie­mä­ri­ver­kos­toa. Ky­sei­sen si­vu­haa­ran var­rel­la on mui­ta­kin kiin­teis­tö­jä kuin Pek­ka Hel­lan omis­ta­ma kiin­teis­tö, min­kä vuok­si si­vu­haa­ra kos­kee ylei­sel­lä ta­sol­la koko Hel­lan­maan ke­räi­ly­vie­mä­ri­ver­kos­toa.

Sundst­röm Ab Oy on toi­mi­nut ura­koit­si­ja­na Hel­lan­maan run­ko­vie­mä­rin osal­ta.

Va­li­tuk­se­na­lai­nen ta­lou­sar­vi­on rivi 96670 kos­kee Hel­lan­maan ke­räi­ly­vie­mä­rei­den ra­ken­ta­mis­ta. Se ei lii­ty run­ko­vie­mä­ri­hank­kee­seen. Ke­räi­ly­vie­mä­riu­ra­koit­si­ja va­li­taan eril­li­sel­lä kil­pai­lu­tuk­sel­la. Tämä vuok­si Sundst­röm ei ole asi­a­no­sai­nen Hel­lan­maan ke­räi­ly­vie­mä­rei­den ra­ken­ta­mi­ses­sa ta­lou­sar­vi­o­vai­hees­sa.

Ei so­pi­mus­ta

kon­sul­toin­nis­ta

Va­lit­ta­jat esit­tä­vät, et­tä Hel­la on toi­mi­nut Sundst­röm Ab Oy:n so­pi­mus­kon­sult­ti­na. Pe­rus­tee­na on käy­tet­ty työ­maa­ko­kous­pöy­tä­kir­jaa, jo­hon Hel­la on kir­jat­tu so­pi­mus­kon­sul­tik­si. Toi­mek­si­an­to­suh­det­ta ei voi­da kui­ten­kaan kat­soa syn­ty­vän ko­kouk­sen työ­maa­ko­kous­pöy­tä­kir­jan pe­rus­teel­la, vaan toi­mek­si­an­to­suh­de edel­lyt­täi­si Sundst­röm Ab Oy:n ja Hel­lan vä­lis­tä so­pi­mus­ta. Hal­lin­to-oi­keus huo­maut­taa, et­tä täl­lais­ta ei ole esi­tet­ty. Li­säk­si on huo­mi­oi­ta­va, et­tä Hel­la ei ole ol­lut it­se läs­nä ky­sei­ses­sä työ­maa­ko­kouk­ses­sa.

Hal­lin­to-oi­keus kir­joit­taa, et­tä va­li­tuk­ses­sa ei ole esi­tet­ty pe­rus­tei­ta, joi­den mu­kaan puo­lu­eet­to­muus oli­si myös­kään muus­ta eri­tyi­ses­tä syys­tä vaa­ran­tu­nut. Oi­keus­kir­jal­li­suu­des­sa täl­lai­sek­si syyk­si on kat­sot­tu muun mu­as­sa jul­ki­nen vi­ha­mies­suh­de, kiin­teä ys­tä­vyys­suh­de tai eri­tyi­nen lo­jaa­li­suus­suh­de sekä sa­man asi­an kä­sit­te­le­mi­nen tois­ta­mi­seen.

Näin ol­len hal­lin­to-oi­keus kat­soo, et­tä va­lit­ta­jien esit­tä­mää es­teel­li­syyt­tä ei ole voi­nut syn­tyä, ja va­li­tus pi­tää hy­lä­tä.

Tois­ta miel­tä

Asi­an rat­kai­si­vat hal­lin­to-oi­keu­den yli­tuo­ma­ri Jaak­ko Kel­lo­sa­lo sekä hal­lin­to-oi­keus­tuo­ma­rit Jor­ma Nie­mi­ta­lo ja Jan-Erik Salo. Hyl­käys­pää­tös syn­tyi ää­nin 2-1.

Hal­lin­to-oi­keus­tuo­ma­ri Nie­mi­ta­lo oli sitä miel­tä, et­tä Pek­ka Hel­lan toi­mi­mi­nen Hel­lan­maan run­ko­vie­mä­riä ra­ken­ta­neen ura­koit­si­jan so­pi­mus­kon­sult­ti­na on sel­lai­nen eri­tyi­nen syy, jon­ka vuok­si luot­ta­mus Hel­lan puo­lu­eet­to­muu­teen voi­daan kat­soa vaa­ran­tu­neen. Hel­la on si­ten es­teel­li­se­nä osal­lis­tu­nut asi­an val­mis­te­luun kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa ja kau­pun­gin­val­tuus­ton pää­tös on tä­män joh­dos­ta syn­ty­nyt vir­heel­li­ses­sä jär­jes­tyk­ses­sä sil­tä osin kuin se on kos­ke­nut vie­mä­röin­ti­hank­kee­seen va­rat­tua mää­rä­ra­haa.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?