JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
28.2.2019 13.20

Laki muuttui: Vain taajamassa enää pakko liittyä jäteve­si­vie­märiin

Hellanmaan viemäröinnistä on riidelty jo vuosia.

Hellanmaan viemäröinnistä on riidelty jo vuosia.

– Nyt tämä vas­ta sa­ke­ak­si muut­tuu, päi­vit­te­lee La­pu­an kau­pun­gin ym­pä­ris­töin­si­nöö­ri Mir­va Kor­pi ve­si­huol­to­la­kiin tul­lut­ta lie­ven­nys­tä, joka vai­kut­taa rat­kai­se­vas­ti sii­hen, min­ne kau­pun­gin vie­mä­ri­verk­koa vie­lä ra­ken­ne­taan.

Liit­ty­mis­vel­vol­li­suus vie­mä­riin on enää vain taa­ja­mis­sa asu­vil­la, muil­la on va­paus va­li­ta.

– Vuo­den­vaih­tees­sa voi­maan as­tu­nut la­ki­muu­tos kos­kee ni­me­no­maan nii­tä ve­si­huol­to­lai­tok­sen toi­min­ta-alu­een ky­liä, joil­le vie­mä­riä ei ole vie­lä ra­ken­net­tu. Näi­tä La­pu­al­la ovat Hel­lan­maa, Äm­mä­län­mä­ki-La­ka­luo­ma, Hir­vi­jo­ki, Mus­ta­maa sekä Kau­ha­jär­vi, ym­pä­ris­töin­si­nöö­ri Mir­va Kor­pi tar­ken­taa.

– Näi­den alu­ei­den liit­ty­mis­vel­vol­li­suus muut­tuu. Tä­hän saak­ka vel­vol­li­suus on ol­lut kai­kil­la ve­si­lai­tok­sen toi­min­ta-alu­eel­la kiin­teis­tön omis­ta­vil­la, mut­ta jat­kos­sa se on vain kiin­teis­töil­lä, jot­ka si­jait­se­vat taa­ja­mas­sa. Ve­sis­tön lä­hel­lä asu­val­la on va­paus va­li­ta, liit­tyy­kö vai ei, ja kau­em­pa­na toi­min­ta-alu­eel­la asu­van ei vält­tä­mät­tä tar­vit­se teh­dä mi­tään. Kyl­lä­hän tämä oman sop­pan­sa ai­heut­taa, epäi­lee Kor­pi, joka on jo vas­tail­lut ky­sy­myk­siin, mil­lä alu­eel­la oma kiin­teis­tö si­jait­see ja mitä täy­tyy teh­dä.

Hel­lan­maan
vie­mä­röin­ti uu­sik­si

Kau­pun­ki ky­syy nyt kir­jeit­se näi­den ky­lien kiin­teis­tö­no­mis­ta­jil­ta ha­luk­kuut­ta liit­tyä kau­pun­gin vie­mä­ri­verk­koon. Ky­se­ly on lä­he­tet­ty myös Hel­lan­maa­han, vaik­ka sin­ne on jo run­ko­vie­mä­ri ve­det­ty ja ke­räi­ly­vie­mä­rien­kin ra­ken­ta­mi­seen myön­net­ty vii­me jou­lu­kuun val­tuus­tos­sa 470 000 eu­ron mää­rä­ra­ha.

– Us­kon, et­tä ke­räi­ly­vie­mä­ri­pää­tös me­nee uu­sik­si, epäi­lee Kor­pi.

Liit­ty­mis­ha­luk­kuut­ta ky­sel­lään kir­jeit­se myös niil­tä, joi­den kiin­teis­tö si­jait­see vie­mä­ri­ver­kon toi­min­ta-alu­eel­la, mut­ta ei taa­ja­mas­sa ei­kä lii­oin ve­sis­tön lä­hel­lä.

Tek­ni­nen joh­ta­ja Anu Muu­ri­mä­ki ko­ros­taa, et­tä ky­se­lyn vas­tauk­set toi­mi­vat poh­ja­na kau­pun­gin­val­tuus­ton tu­le­val­le pää­tök­sel­le, min­ne verk­ko lo­pul­ta ve­de­tään. Kor­pi kan­nus­taa vas­taa­maan, kos­ka vas­tauk­sil­la on rat­kai­se­va mer­ki­tys.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?