Luetuimmat
Kysely
A-
A+
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Lapualaiset olivat osaltaan tekemässä viikonloppuna Suomen ennätystä – nimittäin kotimaisen ensi-iltaelokuvan katsojina. Bio Marilynissäkin ensi-iltansa sai perjantaina Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas, joka perustuu Väinö Linnan samannimiseen kirjaan, tai tarkemmin sanottuna Linnan Sotaromaaniin, joka julkaistiin myöhemmin täydennettynä 1950-luvulla sensuroiduilla tekstikappaleilla. Louhimiehen Tuntemattoman näki tuotantoyhtiön tiedotteen mukaan viime viikonloppuna yli 120 000 suomalaista. Muutama teatterista tulija kommentoi pyhän aikana, ettei ole koskaan ollut Lapualla näin täydessä katsomossa.
Louhimiehen Tuntematon Sotilas, jo kolmas Linnan tekstin elokuvaversio (keskimmäisen ohjasi Rauni Mollberg 1985), on lähelle tuleva, realistinen, raaka, uuvuttava elokuva. Sen ansioihin voi lukea paitsi miesten henkilöhahmojen elävyyden, myös sodankäynnin strategian erinomaisen kuvauksen. Vasta tämän version nähtyäni käsitän, mitä tarkoittaa juoksuhautojen vyörytys käytännössä. Ja miten kierretään selustaan. Tai miten loputtoman, toivottoman, sairastuttavan väsyneitä konekiväärikomppanian miehet olivat sodan loppuvaiheissa, ja miten heidät silti pakotetaan pitämään asemat, vaikka tilanne on tuhoon tuomittu. Ja miten äkillinen, tyhjä, hiljainen on sotilaan kuolema.
Menkää katsomaan Louhimiehen elokuva. Varautukaa hiljentymään, pysähtymään.
Hiljattain ilmestyi kuin elokuvaa täydentämään Toinen tuntematon, WSOY:n kustantama antologia, jossa parikymmentä suomalaista eturivin kirjailijaa kuvailee Linnan kirjassa sivuttuja naishahmoja. Mukana on myös Lapuan oma kirjailija Taina Latvala. Kirja rakentaa Louhimiehen elokuvan kanssa vaikuttavaa kuvaa niistä ihmisistä, tavallisista suomalaisista miehistä ja naisista, jotka taistelivat meille vapauden ja rakensivat elämää kotirintamalla, kun muuta vaihtoehtoa ei ollut. Nouseva sukupolvi on saanut Louhimiehen elokuvassa ja WSOY:n kirjassa oman sotakokemuksensa. Kun mummat ja paapat, jotka sodasta aiemmille sukupolville kertoivat, ovat jo menneet manan majoille, on taiteilijoiden tehtävä osaltaan pitää muisto elävänä.
Näiden kokemuksien ja tarinoiden tärkeyttä ei kukaan voine kiistää. Jokainen teos, joka kuvaa Suomen kohtalonhetkiä, on tärkeä.
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Powered by anygraaf