JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
17.4.2024 15.50

Etuoikeus syntyä vuoden ”ensimmääseksi”

Lee­na Hjelt
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Kum­mi­lu­si­kan ja tork­ku­pei­ton li­säk­si vuo­den en­sim­mäi­se­nä syn­ty­mään eh­ti­nyt on ai­na saa­nut juh­lia synt­tä­rei­tään en­nen mui­ta.

Vuo­den en­sim­mäi­siä vau­vo­ja on juh­lit­tu yk­si­tel­len La­pu­al­la jo 60 vuo­den ajan. Jo­kai­nen on saa­nut oman kum­mi­lu­si­kan ja äi­dit tork­ku­pei­ton al­ku­ai­koi­na jo sai­raa­lan syn­ny­ty­so­sas­tol­le, myö­hem­min ko­tiin. Lau­an­tai­na Li­ons Club La­pua jär­jes­ti vuo­den ekoil­le yh­tei­sen synt­tä­ri­juh­lan sa­mal­la, kun lei­jo­nien pyö­rit­tä­mä vau­va-ar­vaus täyt­ti täy­det 60 vuot­ta. Päi­vän­san­ka­rei­ta juh­laan ko­koon­tui pa­ri­sen­kym­men­tä.

Juh­lal­li­suuk­sien vii­mei­se­nä oh­jel­ma­nu­me­ro­na en­nen synt­tä­ri­kak­ku­ja vuo­den en­sim­mäi­sis­tä la­pu­a­lai­sis­ta otet­tiin yh­teis­ku­va. Yk­si päi­vän­san­ka­reis­ta, Han­nu Tal­vi­tie, sei­soi taa­im­mai­se­na ja erot­tui pi­sim­pä­nä.

– Eh­kä sik­si, et­tä olin vuo­den en­sim­mäi­nen, mi­nus­ta tuli näin pit­kä­kin, hän heit­tää.

Nyt­kin tun­tuu hy­väl­tä, tai eh­kä enem­män haus­kal­ta, pai­naa pää­hän lei­jo­nien kai­kil­le 60-vuo­tis­juh­las­sa läs­nä ol­leil­le ekoil­le vau­voil­le lah­joit­ta­ma la­pu­an­vä­ri­nen pipo, jos­sa lu­kee ”vuo­ren en­sim­mää­ne la­pu­a­laa­ne”. Tu­lee­ko tuo­ta pi­det­tyä?

­– Ai­ka näyt­tää, Tal­vi­tie tuu­maa pipo pääs­sään.

Tal­vi­tie syn­tyi tam­mi­kuun 1. päi­vä­nä vuon­na 1966. Hän muis­te­lee en­sim­mäi­sek­si eh­ti­mis­tään hu­vit­tu­nee­na.

­– Sen jäl­keen, kun olin syn­ty­nyt ja aloin ta­ju­ta jo­tain, niin huo­ma­sin, et­tä synt­tä­ri­ni oli­vat joka vuo­si ai­na en­nen mui­ta.

– Mi­nul­le on ker­rot­tu, et­tä äi­ti­ni ja tä­ti­ni sau­noi­vat ko­vas­ti aa­to­naat­to­na ja aat­to­na, et­tä tu­li­si vuo­den eka lap­si. Las­ket­tu ai­ka tai­si ol­la tam­mi­kuun vii­den­te­nä tai kuu­den­te­na, en muis­ta tark­kaan, Tal­vi­tie sel­vit­tää, kuin­ka tär­ke­ä­nä vuo­den en­sim­mäi­sek­si eh­ti­mis­tä on pi­det­ty.

Han­nu Tal­vi­tien elä­mä heit­ti Es­poo­seen, jos­ta löy­tyi opis­ke­lu­paik­ka, työ ja vai­mo ja jon­ne per­he aset­tui asu­maan. Su­kua on toki pal­jon La­pu­al­la, äi­ti muun mu­as­sa ja sis­ko ko­ti­ti­laa pi­tä­mäs­sä sekä lä­hi­pi­tä­jis­sä, muun mu­as­sa Sei­nä­jo­el­la.

Nuo­rin vuo­den en­sim­mäi­nen vau­va on En­ni Ve­ro­ni­ka Aho, joka put­kah­ti maa­il­maan vuo­den 2024 en­sim­mäi­se­nä päi­vä­nä, aa­mu­yöl­lä klo 04.52. Pai­noa vas­ta­syn­ty­neel­lä oli 3406 gram­maa.

En­ni, van­hem­pan­sa Hei­di ja Ilk­ka Aho sekä iso­sis­ko, 2,5-vuo­ti­as Kira sai­vat ha­kea kum­mi­lu­si­kan ja tork­ku­pei­ton 60-vuo­tis­juh­lal­li­suuk­sis­sa.

Hei­di Ahon mu­kaan En­nin syn­ty­mä­a­jak­si oli las­ket­tu 17. päi­vä tam­mi­kuu­ta.

– Osa­sim­me kui­ten­kin odot­taa, et­tä hän saat­taa tul­la pari viik­koa ai­em­min. Niin tuli Ki­ra­kin.

Ilk­ka Aho muis­te­lee, et­tä syn­ny­ty­so­sas­tol­la oli vuo­den­vaih­tees­sa ruuh­kaa. Nur­mo­lai­sia oli ja kau­ha­va­lai­sia, mut­tei mui­ta la­pu­a­lai­sia.

Vuo­den 2024 en­sim­mäi­nen vau­va on van­hem­pien­sa mu­kaan hy­vin mää­rä­tie­toi­nen. Hän esi­mer­kik­si il­mai­see sel­ke­äs­ti, mil­loin hä­nel­lä on näl­kä, mut­ta myös sen, mil­loin ei ole.

– Kira viih­tyi tis­sil­lä, mut­ta En­nil­le tut­ti on tär­keä.

Van­hem­pien mu­kaan En­ni on myös hy­myi­le­väi­nen.

En­tä mi­täs pik­ku­sis­kos­taan tuu­maa Kira?

– Iha­nas­ti hän hoi­taa, vaip­paa vaih­de­taan ja öl­jyä lai­te­taan, Hei­di Aho.

Vuon­na 1962 pe­rus­tet­tu Li­ons Club La­pua käyn­nis­ti vau­va­veik­kauk­sen jo seu­raa­van vuo­den lo­pul­la. Aluk­si vei­kat­ta­va­na oli en­sim­mäi­sen la­pu­a­lai­sen vau­van su­ku­puo­li ja syn­ty­mä­pai­no.

– Va­li­tet­ta­vas­ti on myön­net­tä­vä, et­tä 1970-lu­vun al­ku­vuo­si­na pari vuot­ta on voi­nut jää­dä vä­liin. Meil­lä ei ole asi­as­ta tark­kaa tie­toa, mai­nit­si juh­las­sa his­to­rii­kin esi­tel­lyt Heik­ki Rin­ta­nen.

Ar­po­ja ovat kaik­ki­na vuo­si­na myy­neet kou­lu­lai­set ja niis­tä saa­tu myyn­ti­tuot­to on joka vuo­si osoi­tet­tu La­pu­an kou­luil­le – 60-vuo­ti­sen his­to­ri­an ai­ka­na lah­joi­tus­sum­ma nou­see yh­teen­sä noin 80 000 eu­roon. Myös pal­kin­to­ja on ja­et­tu ai­na oi­kein vas­tan­neil­le. Voit­ta­jia on jou­dut­tu ar­po­maan, jos­kus jopa sa­dan veik­kaa­jan kes­ken.

Rin­ta­nen ku­vai­li, mi­ten pe­rin­ne on vuo­sien var­rel­la muut­tu­nut ja vai­keu­tu­nut­kin. Työ­tä on teh­ty pal­jon.

– 1900-lu­vun lo­pul­la en­sim­mäi­sen vau­van sel­vit­tä­mi­nen oli mut­ka­ton­ta. Äi­tiys­neu­vo­lan ter­vey­den­hoi­ta­jal­la oli tark­ka tie­to, kuka ja mis­sä en­sim­mäi­nen vau­va oli syn­ty­nyt, jopa La­pu­an ul­ko­puo­lel­la. Jos en­sim­mäi­nen vau­va oli syn­ty­nyt vuo­den en­sim­mäi­si­nä päi­vi­nä, tie­to ja kuva klu­bin jä­sen­ten on­nit­te­lu­käyn­nil­tä syn­ny­ty­so­sas­tol­la oli jo seu­raa­van vii­kon La­pu­an Sa­no­mis­sa.

– Myö­hem­min ta­vak­si on tul­lut teh­dä on­nit­te­lu­käyn­ti ko­to­na, jol­loin ku­vas­sa ovat ol­leet myös isä ja mah­dol­li­set si­sa­ruk­set.

Täl­lä vuo­si­tu­han­nel­la in­ti­mi­teet­ti- ja tie­to­suo­ja­lain­sää­dän­nön tiu­ken­nus­ten vuok­si tie­toa on pi­tä­nyt odot­taa Maist­raa­tis­ta to­del­la pit­kään. Veik­kaus-sa­nan­kin omi Veik­kaus Oy, min­kä vuok­si nimi oli muu­tet­ta­va vau­va-ar­vauk­sek­si.

– On ole­mas­sa jopa kuu­den vii­kon ka­rens­si­ai­ka, jon­ka jäl­keen tie­don on voi­nut vi­ral­li­ses­ti saa­da.

Rin­ta­nen toi­voi pe­rin­teen jat­ku­van niin, et­tä tu­le­vat su­ku­pol­vet voi­vat jos­kus juh­lia sen sa­ta­vuo­tis­ta tai­val­ta.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?