JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
7.2.2023 13.00

Joanna Lybeck ei halaja miljonääriksi

Joanna Lybeck on järjestyksessään vasta toinen Vuoden nuoreksi sijoittajaksi valittu. Ratkaisevaa valinnassa ei ole sijoituksilla saatu tuotto vaan aktiivisuus ja into auttaa muita eteenpäin osakemarkkinoiden myllerryksiin.

Joanna Lybeck on järjestyksessään vasta toinen Vuoden nuoreksi sijoittajaksi valittu. Ratkaisevaa valinnassa ei ole sijoituksilla saatu tuotto vaan aktiivisuus ja into auttaa muita eteenpäin osakemarkkinoiden myllerryksiin.

Lee­na Hjelt
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Vii­me vii­kon tiis­tai-il­ta­na Jo­an­na Ly­beck, 20, pok­ka­si Vuo­den nuo­ri si­joit­ta­ja -pal­kin­non Hel­sin­gis­sä, van­hal­la yli­op­pi­las­ta­lol­la tois­ta ker­taa jär­jes­te­tys­sä Pörs­si­gaa­las­sa. Pal­kit­ta­vi­na oli­vat par­haat seit­se­mäs­sä ka­te­go­ri­as­sa, joi­ta nuo­ren si­joit­ta­jan li­säk­si oli­vat muun mu­as­sa vuo­den si­joit­ta­ja­suh­de­joh­ta­ja, kier­to­ta­lou­den edel­lä­kä­vi­jä ja pa­ras hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja.

Pörs­si­gaa­laa seu­ran­nee­na päi­vä­nä Jo­an­na Ly­beck on saa­mas­taan pal­kin­nos­ta yhä häm­men­ty­nyt.

– En mei­naa vie­lä­kään ym­mär­tää, mitä olen voit­ta­nut. Ihan tosi mah­ta­val­ta tun­tuu. Kisa oli tiuk­ka ja ihan kuka vain meis­tä vii­des­tä oli­si voi­nut voit­taa, hän ko­ko­aa tun­to­jaan.

Ka­te­go­ri­oi­den par­haat rat­ke­si­vat ylei­sö­ää­nes­tyk­sen pe­rus­teel­la, kun taas eh­dok­kaat ni­me­si si­joi­tu­sa­lan am­mat­ti­lai­sis­ta koos­tu­nut tuo­ma­ris­to.

– Oli tosi iso kun­nia jo pääs­tä eh­dol­le.

Jo­an­na Ly­beck tie­si jo La­pu­an ylä­kou­lun ysi­luok­ka­lai­se­na, mitä ha­lu­aa. Ke­vääl­lä 2018 hän vas­ta­si La­pu­an Sa­no­mien gal­lu­piin, jo­hon haas­ta­tel­tiin lu­kui­sia la­pu­a­lais­nuo­ria sii­tä, mi­hin he ylä­kou­lun tai lu­ki­on jäl­keen ha­lu­si­vat.

Toi­mit­ta­jan mie­leen hän jäi mää­rä­tie­toi­suu­del­laan. Ly­beck ha­lu­si Hel­sin­kiin Res­sun lu­ki­oon, jos­sa ai­koi kou­lun laa­jas­ta kie­li­kurs­si­tar­jon­nas­ta va­li­ta it­sel­leen kii­nan kie­len. Hän koki sen ede­saut­ta­van tu­le­vai­suu­den­suun­ni­tel­mi­aan. Li­säk­si hän il­moit­ti ha­lun­neen­sa jo päi­vä­ko­dis­ta läh­tien opis­ke­le­maan lää­ke­tie­teel­li­seen.

Ly­beck muis­taa yhä omat vas­tauk­sen­sa ja nyt ne hiu­kan hu­vit­ta­vat hän­tä. Ihan noi­den suun­ni­tel­mien mu­kaan ei elä­mä ole nyt 20-vuo­ti­aal­la nuo­rel­la men­nyt.

– Res­suun en pääs­syt, mut­ta me­nin Hel­sin­gin luon­non­tie­de­lu­ki­oon. Kii­nan kiel­tä en osaa vie­lä­kään ei­kä se eh­kä ole enää mun jut­tu. Kiel­ten opis­ke­lu kyl­lä kiin­nos­taa.

Yli­op­pi­laak­si hän kir­joit­ti ke­vääl­lä 2022. Par­hail­laan hän pi­tää vä­li­vuot­ta rat­kais­tak­seen, min­ne ha­lu­aa ha­kea. Lää­ke­tie­teel­li­nen on yhä yk­si vaih­to­eh­to, sen li­säk­si myös luon­non­tie­teel­li­set alat.

Am­mat­ti­lai­sek­si si­joit­ta­jak­si hän ei ha­lua – mitä sil­lä edes tar­koi­te­taan?

– Ahaa, ei­hän tämä ole­kaan niin vai­ke­aa, vaan oi­ke­as­taan ai­ka ki­vaa, Ly­beck muis­taa aja­tel­leen­sa ryh­dyt­ty­ään pe­reh­ty­mään yri­tys­maa­il­maan, osa­ke­kurs­sei­hin ja osak­kei­siin si­joit­ta­mi­seen.

Hän oli tuol­loin 15 – 16-vuo­ti­as lu­ki­o­lai­nen, ja ys­tä­vän­sä hou­kut­te­lun an­si­os­ta in­nos­tui ha­ke­maan pörs­si­lä­het­ti­läs-kurs­sil­le, jon­ne pää­si 2019.

– Myös isä­puo­le­ni on ai­na ol­lut kiin­nos­tu­nut si­joit­ta­mi­ses­ta ja si­joit­taa to­sis­saan. Kes­kus­te­lem­me pal­jon näis­tä asi­ois­ta.

Mikä hom­mas­sa sit­ten oi­kein kieh­too? Ly­beck il­moit­taa heti – en­nen kuin asi­aa eh­tii ky­syä – et­tei ha­lua mil­jo­nää­rik­si, vaan hä­nel­le riit­tää, et­tä oma ta­lous on niin hy­väs­sä ja­mas­sa, et­tä pys­tyy elä­mään va­paas­ti. Et­tä on ta­lou­del­li­ses­ti riip­pu­ma­ton. Hän miet­tii niin­kin pit­käl­le, et­tä mitä tu­le­vai­suu­des­sa ta­pah­tuu elä­ke­jär­jes­tel­mäl­le, saa­vat­ko hä­ne­ni­käi­sen­sä elä­ket­tä lain­kaan.

– Hie­noa täs­sä on se, et­tä pys­tyy vai­kut­ta­maan suo­ma­lai­siin yh­ti­öi­hin ja tu­ke­maan nii­tä sekä pää­see lait­ta­maan ra­han kier­tä­mään. Opis­ke­li­ja­bud­je­til­la ei ole va­raa lait­taa suu­ria sum­mia, mut­ta jos yli­mää­räis­tä jää. Pe­ri­aat­tee­ni on, et­tä si­joi­tan vain sen, mikä mi­nul­la on va­raa hä­vi­tä. Si­joi­tan myös it­see­ni, hän nau­rah­taa.

Ko­ti­mai­suus on nuo­rel­le si­joit­ta­jal­le tär­keä ar­vo, mut­ta on mui­ta­kin.

– Ha­lu­an tun­tea hy­vin yri­tyk­set, joi­hin si­joi­tan. Jos os­tan ul­ko­mais­ten yri­tys­ten osak­kei­ta, en os­ta nii­tä sel­lai­sil­ta, jot­ka käyt­tä­vät lap­si­työ­voi­maa. Yri­tys­ten pi­tää ol­la myös si­tou­tu­nei­ta il­mas­ton­muu­tok­sen eh­käi­se­mi­seen.

Ly­beck ei ole to­del­la­kaan ryh­ty­nyt si­joit­ta­jak­si help­poon maa­il­man­ti­lan­tee­seen. En­sin tuli ko­ro­na, sen jäl­keen Uk­rai­nan sota.

– On­han tämä ol­lut hek­tis­tä ai­kaa, hän ku­vaa.

Si­joit­ta­jan pa­nii­kis­ta hä­nel­lä ei sen­tään ole tie­toa, ah­dis­tuk­ses­ta kyl­lä­kin.

– Kun Uk­rai­nan sota al­koi, seu­ra­sin päi­vit­täin salk­ku­ni ti­lan­net­ta, kun nor­maa­lis­ti teen sen kol­me, nel­jä ker­taa vii­kos­sa. Tuli iso drop­pi, kaik­ki näyt­ti pu­nais­ta ja sit­ten al­koi ah­dis­taa.

Niin­pä it­se­ään suo­jel­lak­seen hän pis­ti hom­man jäi­hin ja py­syi pois­sa salk­kun­sa seu­rai­lus­ta pari kuu­kaut­ta.

– En ole kui­ten­kaan lan­nis­tu­nut. Pörs­si­koor­di­naat­to­ri­ni Mar­ja-Lee­na Haa­pa­nen on saa­nut mi­nua vä­hän rau­hoi­tet­tua. Täl­lai­nen kuu­luu osa­ke­mark­ki­noil­le.

Ly­beck us­koo si­joit­ta­mi­ses­ta tu­le­van it­sel­leen elä­män­ta­pa. Mo­net ky­sy­vät hä­nel­tä neu­vo­ja, mi­hin osak­kei­siin si­joit­taa. Hän ei kui­ten­kaan ha­lua an­taa konk­reet­ti­sia koh­tei­ta, kos­ka kat­soo, et­tei ole am­mat­ti­lais­si­joit­ta­ja. Mut­ta eteen­päin hän aut­taa ja kan­nus­taa kaik­kia mie­lel­lään: mi­ten pe­rus­taa sääs­tö­ti­li, mi­ten voi ke­rä­tä tie­toa ja niin edel­leen.

Eten­kin hän toi­voo, et­tä nuo­ret nai­set in­nos­tui­si­vat asi­as­ta ny­kyis­tä enem­män. Hei­tä on va­li­tet­ta­van vä­hän, vaik­ka suun­ta on pa­rem­paan. Po­jat ovat sel­ke­äs­ti ak­tii­vi­sem­pia.

Ly­beck on toi­mi­nut nyt kak­si vuot­ta myös jä­sen­koor­di­naat­to­ri­na Nais­ten Omas­sa Pörs­sik­lu­bis­sa, NoP:ssä.

– Päi­vi­tän net­ti­si­vu­ja, edus­tan yri­tys­vie­rai­luil­la, toi­min emän­tä­nä klubi-il­lois­sa, jois­sa meil­lä on joka kuu­kau­si vie­rai­li­ja eri pörs­siyh­ti­öis­tä ker­to­mas­sa tu­le­vai­suu­den nä­ky­mis­tä.

Vaik­ka si­joit­ta­mis­ta aja­tel­len ajat ovat an­ke­at, Ly­beck ei ole ha­vain­nut klu­bil­la in­non hä­vi­ä­mis­tä tai edes laan­tu­mis­ta.

– Nyt eh­kä mie­ti­tään, mil­loin ja mi­hin si­joit­taa.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?