Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
SC-Researchin kehityspäällikkö Juha Vänskä esittelee Lapualla pidetyn työpajan, valikoituihin asiakasryhmiin tuotettua materiaalia, selkeiksi palasiksi purettuina.
Minna Vainionpää
minna.vainionpaa@lapuansanomat.fi
Kotitalouksissa, suurtalouskeittiöissä ja ravintoloissa kaavitaan lautasilta valmista ylijäämäruokaa silmää räpäyttämättä roskiin reippaasti yli 200 miljoonaa kiloa vuodessa. Mitäs jos määrän perään sijoitettaisiin euromääräinen hintalappu? Vähenisikö ruokahävikin määrä, kun se konkretisoituisi rahaksi?
– Jos suurkeittiöllä punnitaan hävikkiruokana roskiin meneväksi kymmenen kiloa porkkanaraastetta ja se muutettaisiin euroiksi, asia konkretisoituisi selkeästi rahan laittamiseksi roskakoriin. Meillä on nyt meneillään ruokahävikkiin liittyen kahden vuoden projekti, jossa pyritään vähentämään hävikin kokonaismäärää 20 prosenttia mm. kehittämällä suuratalouskeittiöiden ja ruokapalvelukeskusten ruokahävikin seurantaa tehokkaammaksi. Ensin vain pitää purkaa palasiksi ja tehdä näkyviksi Lapuan ruokapalvelujen mallit ja prosessit. Sitten tietoa päästään konkreettisesti hyödyntämään toiminnan kehittämiseksi. Se työ on saatu nyt hyvään vauhtiin, Vaasan yliopiston Lapualla sijaitsevan SC-Research-tutkimusyksikön kehityspäällikkö Juha Vänskä selvittää.
Hän on mukana Etelä-Pohjanmaan liiton rahoittamassa Wasteless-hankkeessa, jonka päämääränä on ruokahävikin vähentäminen julkisissa suurkeittiöissä tehostamalla hävikin määrän seurantaa sekä vähentää sitä mm. reseptiikan ja digitaalisen mittaamisen kautta.
Lue lisää tiistain 11.6. Lapuan Sanomista.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?