JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
1.11.2021 15.50

Korona: Nuorin sairaa­la­hoi­dossa 7-vuotias

Maa­nan­tai­na ko­koon­tu­nut ko­ro­na­työ­ryh­mä Nyrk­ki päät­ti Ete­lä-Poh­jan­maan sai­raan­hoi­to­pii­rin jat­ka­van ko­ro­na­e­pi­de­mi­an le­vi­ä­mis­vai­hees­sa. Vii­me vii­kol­la to­det­tiin yh­teen­sä 168 tar­tun­taa, mikä on viik­ko­koh­tai­nen en­nä­tys koko pan­de­mi­an ajal­ta. 14 vuo­ro­kau­den il­maan­tu­vuus on nyt 151,8/100 000 asu­kas­ta. Tar­tun­to­ja on ym­pä­ri maa­kun­taa ja jouk­ko­al­tis­tu­mi­sia pal­jon.

Lo­ka­kuus­sa maa­kun­nas­sa to­det­tiin yh­teen­sä 579 ko­ro­na­tar­tun­taa, mikä on kuu­kau­si­koh­tai­nen en­nä­tys koko pan­de­mia-ai­ka­na.

Eri­kois­sai­raan­hoi­dos­sa on täl­lä het­kel­lä 8 ko­ro­na­po­ti­las­ta, joi­den ikä­haa­ruk­ka on 7-92 vuot­ta. Heis­tä kak­si on te­ho­hoi­dos­sa. Ter­veys­kes­kuk­sen vuo­de­o­sas­tol­la on hoi­dos­sa 6 ko­ro­na­po­ti­las­ta. Lo­ka­kuun ai­ka­na eri­kois­sai­raan­hoi­don vuo­de­o­sas­tol­la ol­leis­ta yli 60 pro­sent­tia oli täy­sin ro­kot­ta­mat­to­mia. Etä­työ­suo­si­tus on voi­mas­sa 30.11. saak­ka.

Tar­tun­nat per­hees­tä, kou­luis­ta, sote-yk­si­köis­tä

Men­neel­lä vii­kol­la to­det­tiin 168 uut­ta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa. Edel­li­sel­lä vii­kol­la tar­tun­to­ja to­det­tiin 125. Tar­tun­to­jen ko­ko­nais­mää­rä on nyt 2159.

Tar­tun­nois­ta suu­rin osa, lä­hes puo­let, on per­he­pii­rin tar­tun­to­ja, mut­ta tar­tun­to­ja tuli myös kou­lun tai sote-yk­si­kön tar­tun­ta­ket­jus­ta. 18 % tar­tun­nois­ta tar­tun­nan­läh­de jäi epä­sel­väk­si.

Po­si­tii­vis­ten ko­ro­na­tes­tien osuus on nous­sut ja se on nyt 5,2 %. Sai­ras­tu­neis­ta 56 % oli jo ka­ran­tee­nis­sa tar­tun­nan tul­les­sa il­mi.

65,7 % saa­nut kak­kos­pii­kin

Ete­lä-Poh­jan­maan ro­ko­tus­kat­ta­vuus koko vä­es­tös­tä: 71,8 % on saa­nut 1. ro­ko­tuk­sen ja 65,7 % myös 2. ro­ko­tuk­sen. Koko Suo­mes­sa 75,4 % on saa­nut 1. ro­ko­tuk­sen ja 69,2 % myös 2. ro­ko­tuk­sen. Le­vi­ä­mis­vai­heen ra­vin­to­la­ra­joi­tus­ten myö­tä in­to ro­ko­tus­ten ot­ta­mi­seen on li­sään­ty­nyt huo­mat­ta­vas­ti.

Vii­me vii­kol­la otet­tiin yh­teen­sä 3176 co­vid-19-näy­tet­tä, kes­ki­mää­rin 527 näy­tet­tä per päi­vä. Kes­ki­mää­räi­nen vii­ve pyyn­nös­tä tu­lok­seen on 17,8 tun­tia.

Nyr­kin suo­si­tuk­set

Alu­e­hal­lin­to­vi­ras­tol­la ei ole aset­ta­nut voi­mas­sa ole­vaa ko­koon­tu­mis­ra­joi­tus­ta. Ylei­sö­ti­lai­suuk­sien jär­jes­tä­mi­ses­sä otet­ta­va huo­mi­oon tar­tun­ta­tau­ti­lain py­kä­län 58 c hy­gie­ni­a­vaa­ti­muk­set.

Nyr­kin suo­si­tuk­set eri ti­lan­tei­siin ovat edel­leen seu­raa­vat:

Yk­si­tyis­ti­lai­suu­det

Yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sia tu­lee jär­jes­tää mah­dol­li­sim­man pie­ni­muo­toi­ses­ti. Yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sis­sa tu­lee huo­leh­tia hy­väs­tä kä­si­hy­gie­ni­as­ta sekä mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan kas­vo­mas­kien käy­tös­tä ja tur­va­e­täi­syyk­sis­tä. Yk­si­tyis­ti­lai­suuk­siin tu­lee osal­lis­tua vain oi­reet­to­ma­na. Juh­lien jär­jes­tä­mi­ses­sä ja nii­hin osal­lis­tu­mi­ses­sa tu­lee käyt­tää har­kin­taa.

Mi­kä­li ko­koon­nu­taan si­sä­ti­loi­hin, ti­lai­suus tu­lee jär­jes­tää riit­tä­vän suu­res­sa ti­las­sa, jot­ta tur­va­vä­le­jä voi­daan nou­dat­taa. Vie­rai­den saa­pu­mis­ta on hyvä por­ras­taa.

Vie­rai­den saa­pu­mis- ja läh­tö­a­jois­ta voi pi­tää esi­mer­kik­si vie­ras­kir­jaa, jot­ta mah­dol­li­ses­sa al­tis­tu­mis­ti­lan­tees­sa al­tis­tu­neet pys­ty­tään jäl­jit­tä­mään.

Har­ras­tus- ja kil­pai­lu­toi­minta

Jul­kis­ten ja yk­si­tyis­ten lii­kun­ta­ti­lo­jen käyt­töä suo­si­tel­laan seu­raa­vas­ti:

Ai­kui­set: Ryh­mä­lii­kun­ta sekä ot­te­lu- ja kil­pai­lu­toi­min­ta sisä- ja ul­ko­ti­lois­sa voi­vat jat­kua.

Ryh­mä­har­ras­tus­toi­min­nas­sa suo­si­tel­laan lä­hi­kon­tak­tien vält­tä­mis­tä.

Lap­set ja nuo­ret: Lap­set ja nuo­ret voi­vat har­joi­tel­la la­ji­no­mai­ses­ti il­man tur­va­vä­liä sekä si­säl­lä et­tä ul­ko­na. Mah­dol­li­ses­ti pai­kal­la ole­vat van­hem­mat tai saat­ta­jat nou­dat­ta­vat tur­va­oh­jei­ta.

Etä­työ­suo­si­tus

Nyrk­ki jat­kaa an­ta­man­sa etä­työ­suo­si­tuk­sen voi­mas­sa­o­loa 30.11. saak­ka.

Työ­nan­ta­jia suo­si­tel­laan hyö­dyn­tä­mään työ­pai­koil­la ns. hyb­ri­di­mal­lia, eli sitä et­tä osa työs­tä teh­täi­siin mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan etä­nä vuo­ro­tel­len ja por­ras­ta­en. Työ­nan­ta­ja vas­taa työ­pai­kal­la ko­ro­na­tur­val­li­suu­den to­teu­tu­mi­ses­ta ja työ­pai­koil­le suo­si­tel­laan tau­ko­jen por­ras­tus­ta ja suo­ja­e­täi­syyk­sien pi­tä­mis­tä.

Vie­rai­lut ja so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon yk­si­köis­sä

Vie­rai­lu­ja voi­daan to­teut­taa tur­val­li­ses­ti, kun vie­rai­li­ja ja po­ti­las/asi­a­kas käyt­tä­vät ki­rur­gis­ta suu-ne­nä­suo­jaa, huo­leh­ti­vat kä­si­de­sin­fek­ti­os­ta ja pi­tä­vät tur­va­vä­liä.

Mi­kä­li vie­rai­li­jal­la on vä­häi­si­ä­kään in­fek­tio-oi­rei­ta, vie­rai­lu ei ole sal­lit­tu.

Eri­kois­sai­raan­hoi­dos­sa vie­rai­lu­ja ra­joi­te­taan si­ten, et­tä vie­rai­lut on sal­lit­tu ai­no­as­taan eri­tyis­ti­lan­teis­sa, ku­ten va­ka­vas­ti sai­rai­den tai saat­to­hoi­toa saa­vien po­ti­lai­den luo­na.

Mas­ki­suo­si­tus

Alu­een huo­les­tut­ta­van epi­de­mi­o­lo­gi­sen ti­lan­teen vuok­si suo­si­tel­laan laa­jaa mas­kin käyt­töä 12 vuot­ta täyt­tä­neil­le seu­raa­vis­sa ti­lan­teis­sa:

– Ai­na jouk­ko­lii­ken­tees­sä, mu­kaan lu­kien kou­lu­kyy­dit.

– Ai­na jul­ki­sis­sa si­sä­ti­lai­suuk­sis­sa ja ylei­sö­ti­lai­suuk­sis­sa, mu­kaan lu­kien kou­lut ja op­pi­lai­tok­set.

– Työ­yh­tei­söis­sä si­sä­ti­lois­sa, jos sa­mas­sa ti­las­sa työs­ken­te­lee tai oles­ke­lee use­am­pia hen­ki­löi­tä. Työ­nan­ta­ja päät­tää työ­pai­koil­la so­vel­let­ta­vis­ta käy­tän­nöis­tä.

– Ai­na ti­lan­teis­sa, jois­sa lä­hi­kon­tak­tien vält­tä­mi­nen on vai­ke­aa, esi­mer­kik­si jul­ki­sis­sa si­sä­ti­lois­sa, ku­ten kau­pois­sa, kir­jas­tois­sa ja te­at­te­reis­sa sekä jul­ki­sis­sa ti­lois­sa jär­jes­tet­tä­vis­sä ylei­sö­ta­pah­tu­mis­sa, kun pai­kal­la on run­saas­ti ih­mi­siä.

– Ko­ro­na­vi­rus­tes­tiin ha­keu­tu­vat hen­ki­löt mat­kal­la näyt­tee­not­toon ja en­nen tes­ti­tu­lok­sen val­mis­tu­mis­ta, jos on vält­tä­mä­tön syy liik­kua ko­din ul­ko­puo­lel­la.

– Ris­ki­a­lu­eel­ta Suo­meen saa­pu­vat mat­kus­ta­jat hei­dän siir­ty­es­sään maa­han­tu­lo­pis­teel­tä ka­ran­tee­niin tai jos heil­lä on ka­ran­tee­nin ai­ka­na vält­tä­mä­tön syy liik­kua ko­din ul­ko­puo­lel­la.

– So­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­los­sa on tois­tai­sek­si voi­mas­sa ylei­nen mas­ki­suo­si­tus kai­kis­sa ti­lois­sa sekä vie­rail­ta­es­s­sa et­tä työs­ken­nel­les­sä.

Ko­ro­na­nyr­kin ko­kouk­seen osal­lis­tui­vat maa­nan­tai­na Rai­mo Jo­ki­sa­lo, osas­to­ny­li­lää­kä­ri, Ete­lä-Poh­jan­maan sai­raan­hoi­to­pii­ri, Nyr­kin pu­heen­joh­ta­ja, Eli­na Kär­nä, in­fek­ti­oy­li­lää­kä­ri, EPSHP, Hei­di Oja­la, joh­ta­va yli­lää­kä­ri, Kak­si­neu­voi­nen, Mar­jo Ala-Sal­mi, joh­ta­va lää­kä­ri, Kuu­si­o­lin­na, Min­na Ti­mo­nen, joh­ta­va yli­lää­kä­ri, JIK, Tii­na Perä, joh­ta­va yli­lää­kä­ri, Sei­nä­jo­en kau­pun­ki, Jari Jo­ki­nen, hal­lin­to­joh­ta­ja, Sei­nä­jo­en kau­pun­ki. Mika Soi­ni­nen, yli­joh­ta­ja, ELY-kes­kus, Pert­ti Kin­nu­nen, toi­mi­tus­joh­ta­ja, Ete­lä-Poh­jan­maan kaup­pa­ka­ma­ri, Jaak­ko Ant­ti­la, pe­rus­pal­ve­lu­joh­ta­ja, Jär­vi-Poh­jan­maa, Tuu­la Han­ni­la-Han­del­berg, yli­lää­kä­ri, THL, Miia Kaar­ti­nen, alu­e­hal­lin­to­y­li­lää­kä­ri, AVI, An­na Lind­holm, vies­tin­tä­pääl­lik­kö, EPSHP, Han­na Hy­vä­ri­nen, hal­lin­to­sih­tee­ri, EPSHP, ko­kouk­sen sih­tee­ri.

Seu­raa­va alu­eel­li­sen yh­teis­työ­ryh­mä Nyr­kin ko­kous jär­jes­te­tään maa­nan­tai­na 8.11. kel­lo 12.30.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?