JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
11.12.2019 13.45

Myös toinen Palomäen ja Veikkolaisen tekemä valitus hylättiin

Tar­ja Ko­jo­la

tar­ja.ko­jo­la@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Vaa­san hal­lin­to-oi­keus on hy­län­nyt myös toi­sen Jus­si Pa­lo­mä­en ja Es­ko Veik­ko­lai­sen te­ke­män va­li­tuk­sen Hel­lan­maan liit­tä­mi­ses­tä kun­nal­li­seen vie­mä­riin.

Kau­pun­gin­val­tuus­to osoit­ti ko­kouk­ses­saan mar­ras­kuus­sa 2017 Hel­lan­maan vie­mä­röin­tiin yh­teen­sä 1,6 mil­joo­naa eu­roa vuo­sil­le 2018 ja 2019. Pa­lo­mä­ki ja Veik­ko­lai­nen väit­tä­vät, et­tä pää­tös on syn­ty­nyt vir­heel­li­ses­sä jär­jes­tyk­ses­sä, ja et­tä val­tuus­to ylit­ti toi­mi­val­tan­sa, jo­ten pää­tös on ku­mot­ta­va ja sen täy­tän­töön­pa­no kiel­let­tä­vä.

Väit­ti­vät es­teel­li­sek­si

Va­lit­ta­jien mu­kaan kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Las­se Ra­ja­la ja jä­sen Mat­ti Kan­gas oli­vat es­teel­li­siä asi­aa kä­si­tel­tä­es­sä. He asu­vat mo­lem­mat vie­mä­ri­han­ke­a­lu­eel­la. Ra­ja­la omis­taa asu­man­sa kiin­teis­tön, Kan­kaan asu­man kiin­teis­tön omis­taa hä­nen poi­kan­sa. Pa­lo­mä­en ja Veik­ko­lai­sen mu­kaan Ra­ja­lal­la ja Kan­kaal­la on vie­mä­ri­hank­kee­seen int­res­si­kyt­kös, kos­ka han­ke tuot­taa heil­le ta­lou­del­lis­ta va­hin­koa tai hyö­tyä riip­pu­en sii­tä, ovat­ko he eh­ti­neet jo jär­jes­tää kiin­teis­tön­sä jä­te­huol­lon sää­dös­ten mu­kai­sek­si vai ei­vät.

Joh­taa krii­siy­ty­mi­seen

Li­säk­si va­lit­ta­jat väit­tä­vät, et­tä kau­pun­gin­val­tuus­to on ylit­tä­nyt toi­mi­val­tan­sa, kun vie­mä­röin­tiin osoi­tet­tu mää­rä­ra­ha hei­dän mu­kaan­sa joh­taa ta­lou­den krii­siy­ty­mi­seen ja koh­tuut­to­man suu­reen ta­lou­del­li­seen ra­si­tuk­seen.

Val­tuus­to on si­tä­pait­si Pa­lo­mä­en ja Veik­ko­lai­sen mu­kaan teh­nyt pää­tök­sen vie­mä­röin­nin bud­je­toin­nis­ta ti­lan­tees­sa, jos­sa on ol­lut tie­dos­sa, et­tä Ely-kes­kus kar­toit­taa poh­ja­ve­si­a­lu­ei­den ra­jo­ja Löy­hin­gin­ne­val­la, ja Hel­lan­maan vie­mä­ri­put­ken run­ko­lin­ja on ol­lut tar­koi­tus ve­tää poh­ja­ve­si­a­lu­een läpi. Va­lit­ta­jat to­te­a­vat myös, et­tä kun kau­pun­gis­sa oli vi­reil­lä vie­mä­ri­han­ket­ta kos­ke­va uu­si tar­ve­kar­toi­tus, niin koko vie­mä­ri­han­ke voi tul­la uu­del­leen ar­vi­oi­duk­si. Sik­si val­tuus­ton te­ke­mä mää­rä­ra­ha­pää­tös on ol­lut suh­teel­li­suus­pe­ri­aat­teen vas­tai­nen.

KH: ei­vät es­teel­li­siä

Kau­pun­gin­hal­li­tus to­te­si vas­tauk­ses­saan, et­tä es­teel­li­syy­des­tä sää­de­tään kun­ta­lais­sa, ei­vät­kä Ra­ja­la tai Kan­gas ol­leet es­teel­li­siiä kä­si­tel­les­sään kau­pun­gin ta­lou­sar­vi­o­ta 2018 tai ta­lous­suun­ni­tel­maa vuo­sil­le 2019-2020. Li­säk­si ta­lou­sar­vi­on si­to­vuus on kun­nan si­säis­tä, ei­kä tiet­tyyn tar­koi­tuk­seen osoi­tet­tu mää­rä­ra­ha au­to­maat­ti­ses­ti tuo ke­nel­le­kään oi­keut­ta saa­da to­teu­te­tuk­si sitä etuut­ta tai toi­men­pi­det­tä, jo­hon mää­rä­ra­ha on ta­lou­sar­vi­os­sa osoi­tet­tu. Myös­kään se, et­tä kau­pun­ki päät­tää aloit­taa ve­si­huol­to­hank­keen val­mis­te­lun, ei au­to­maat­ti­ses­ti tuo asuk­kail­le oi­keut­ta saa­da sitä to­teu­te­tuk­si.

Vain 5 pro­sent­tia in­ves­toin­neis­ta

Kau­pun­ki muis­tut­taa, et­tä haja-asu­tu­sa­lu­een vie­mä­röin­ti­hank­keen osuus vuo­den 2018 in­ves­toin­neis­ta on noin 5,5 % ja vuo­den 2019 in­ves­toin­neis­ta noin 4,1 %, eli vä­häi­nen. Val­tuus­to on pää­tös­val­tai­nen kau­pun­gin ta­lou­sar­vi­on suh­teen ei­kä ole ylit­tä­nyt toi­mi­val­taan­sa. Val­tuus­ton piti päät­tää haja-asu­tu­sa­lu­ei­den vie­mä­ri­hak­kees­ta, kos­ka kor­kein hal­lin­to-oi­keus hyl­kä­si kau­pun­gin va­li­tuk­sen toi­min­ta-alu­een su­pis­ta­mi­ses­ta.

Ei krii­si­kun­ta

Vas­tauk­ses­saan kau­pun­ki to­te­aa li­säk­si, et­tä La­pua ei ole nyt ei­kä lä­hi­vuo­si­na krii­si­kun­ta esi­te­tyil­lä pe­rus­teil­la. La­pu­an kau­pun­gin ta­lou­sar­vi­on ja ta­lous­suun­ni­tel­mien val­mis­te­lu to­teu­te­taan kun­ta­lain sään­nös­ten ja kir­jan­pi­to­ja­os­ton oh­jei­den mu­kai­ses­ti. La­pu­an kau­pun­gin­val­tuus­to on ol­lut toi­mi­val­tai­nen päät­tä­mään vuo­den 2018 ta­lou­sar­vi­os­ta sekä ta­lous­suun­ni­tel­mas­ta vuo­sil­le 2019-2020.

HO hyl­kä­si ja jät­ti tut­ki­mat­ta

Hal­lin­to-oi­keus jät­ti ko­ko­naan tut­ki­mat­ta va­li­tuk­sen, joka kos­ki vuo­sien 2019-2020 ta­lous­suun­ni­tel­maa, kos­ka val­mis­te­lu­pää­tök­ses­tä ei voi teh­dä kun­nal­lis­va­li­tus­ta tai oi­kai­su­vaa­ti­mus­ta. HO kat­soo, et­tä val­tuus­ton pää­tös va­ra­ta ta­lous­suun­ni­tel­mas­sa Hel­lan­maan hank­keel­le 720.000 eu­roa vuo­del­le 2019 on val­mis­te­lua.

Li­säk­si hal­lin­to-oi­keus hyl­kä­si Jus­si Pa­lo­mä­en ja Es­ko Veik­ko­lai­sen va­li­tuk­sen muil­ta osin.

Asu­mi­nen ei tuo hyö­tyä

Hal­lin­to-oi­keus kat­soo, et­tei mää­rä­ra­han myön­tä­mis­tä kos­ke­vas­ta rat­kai­sus­ta ole ol­lut odo­tet­ta­vis­sa eri­tyis­tä hyö­tyä tai va­hin­koa Ra­ja­lal­le tai Kan­kaal­le tai hä­nen po­jal­leen va­lit­ta­jien esit­tä­mil­lä pe­rus­teil­la. Asu­mi­nen ky­sei­sel­lä han­ke­a­lu­eel­la tai kiin­teis­tön omis­ta­mi­nen ei HO:n kä­si­tyk­sen mu­kaan ai­heu­ta es­teel­li­syyt­tä. Ra­ja­lan tai Kan­kaan puo­lu­eet­to­muus ei ole vaa­ran­tu­nut. Las­se Ra­ja­la tai Mat­ti Kan­gas ei­vät si­ten ole ol­leet es­teel­li­siä osal­lis­tu­maan asi­an val­mis­te­luun kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa mar­ras­kuus­sa 2017. Näin ol­len kau­pun­gin­val­tuus­ton pää­tös ei ole syn­ty­nyt es­teel­li­syy­den ta­kia vir­heel­li­ses­sä jär­jes­tyk­ses­sä.

Ei ole lii­an suu­ri ris­ki

HO huo­maut­taa myös, et­tä mää­rä­ra­han myön­tä­mi­seen liit­ty­vä ta­lou­del­li­nen ris­ki ei ole La­pu­an kau­pun­gin kan­to­ky­kyyn näh­den lii­an suu­ri. Kau­pun­gin­val­tuus­to ei ole käyt­tä­nyt har­kin­ta­val­taan­sa muu­hun tar­koi­tuk­seen kuin mi­hin se lain mu­kaan on ol­lut käy­tet­tä­vis­sä. Val­tuus­ton pää­tös ei si­ten mene sen toi­mi­val­taa ulom­mak­si ei­kä ole muu­toin­kaan va­li­tuk­ses­sa esi­te­tyis­tä syis­tä lain­vas­tai­nen.

Tar­koi­tuk­sen­mu­kai­suus­pe­rus­teil­la kun­nal­lis­va­li­tus­ta ei voi teh­dä.

Asi­an rat­kai­si­vat hal­lin­to-oi­keu­den yli­tuo­ma­ri Jaak­ko Kel­lo­sa­lo sekä hal­lin­to-oi­keus­tuo­ma­rit Jor­ma Nie­mi­ta­lo ja Jan-Erik Salo.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?