Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Outi Rantala
outi.rantala@lapuansanomat.fi
Lapuan kaupunginvaltuutetut pohtivat jälleen torstaina 29. syyskuuta iltakoulussa, tarvitaanko Lapualle uusi uimahalli vai korjataanko vanha. Saneeraus laajennuksineen maksaisi edullisimmillaan lähes seitsemän miljoonaa ja uuden rakentaminen lähes 12 miljoonaa euroa. Asiaan vihkiytyneitä kaupungin viranhaltijoita oli kutsuttu esittelemään asiaa.
Kiinteistöpäällikkö Timo Korpela oli vienyt luvut excel-taulukkoon, jotta eri vaihtoehtojen vertailu helpottuisi.
– Luonnokset on tehty vain kustannusarviota varten eli varsinainen suunnittelu lähtee sitten puhtaalta pöydältä, hän huomautti esitellessään piirustuksia eri toteutusvaihtoehdoista.
Vaihtoehtoina on korjata nykyinen uimahalli (6,8 miljoonaa euroa), korjata nykyinen ja tehdä laajennus monitoimiallasta varten (7,5 miljoonaa euroa), korjata nykyinen ja tehdä vanhasta altaasta hyppyallas ja monitoimiallas sekä laajennusosaan kuntouintiallas (9 miljoonaa euroa), korjata nykyinen ja tehdä laajennusosaan viisiratainen kuntouintiallas ja monitoimiallas, jolloin nykyinen allas jäisi hyppyaltaaksi (10,3 miljoonaa euroa), tai rakentaa kokonaan uusi uimahalli (11,9 miljoonaa euroa).
Korpela oli arvioinut myös kustannuksia uimahallikäyntien suhteen. Sen perusteella kaupungin kustannus kävijää kohden edellä luetelluissa vaihtoehdoissa olisi 11,58 euroa, 11,37 euroa, 10,82 euroa, 10,22 euroa ja 8,71 euroa. Halvin kävijäkohtainen kustannus olisi näin ollen uudessa uimahallissa.
Jos uuden rakentamiseen päädytään, Korpela esitteli viisi paikkavaihtoehtoa: tori, nykyisen uimahallin tontti, Patruuna-areenan alue ja vanhan lukion tontti.
Aikataulun mukaan loppuvuodesta 2022 perustetaan suunnittelutoimikunta, suunnittelu kilpailutetaan alkuvuodesta 2023, urakkatarjouskierros on käytynä keväällä 2024 ja rakentaminen olisi valmis keväällä 2026.
Lähtökohtana on asiakas- ja työturvallisuus
Joka tapauksessa uuden tai uudistetun hallin käyttöönottoon menee vuosia. Myös väliaikana vanha halli kaipaa säännöllistä ylläpitoa. Lähtökohtana uimahallin remontoinnille tai uuden rakentamiselle on alun perin ollut asiakas- ja työturvallisuus. Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon viimeisin raportti tuli 8. syyskuuta. Liikunta- ja nuorisotoimen päällikkö Niko Savinainen kertoi valtuutetuille, että raportista nousi esille monia asiakasturvallisuuteen liittyviä asioita muun muassa tilojen materiaaleihin ja hygieenisyyteen liittyen.
– Paikoin lattialaatoitukset ovat myös kuluneet ja liukkaat, mikä aiheuttaa kohonneen liukastumisriskin.
Uimahallissa on työntekijöitä puhtaanapidossa, uinninvalvonnassa, kunnossapidossa ja palvelupisteellä. Savinainen toi valtuutetuille esiin huolensa 1973 vuonna rakennetun hallin työturvallisuudesta, josta työterveyshuolto on antanut 17. elokuuta viimeisimmän raportin.
– Raportissa todettiin esimerkiksi, että toiminnallisena ratkaisuna työntekijät kantavat portaita pitkin noin joka toinen viikko suolahappokanistereita – 35-kiloiset kanisterit molemmissa käsissään. Tämä aiheuttaa tapaturmariskin. Ideaalitilanteessa kemikaalisiirrot hoidettaisiin teknisillä ratkaisuilla.
Äskettäisen uimahallitekniikkaseminaarin terveisinä Savinainen havahdutti hyvän hygienian varmistamisesta tulevissa ratkaisuissa.
– Hyvä hygienia lähtee jokaisen uimarin omien valintojen lisäksi hyvästä puhtaanapidosta. Puhtaanapidon olosuhteiden tulee olla kunnossa, että ei esimerkiksi ole kovin paljon sokkeloisia ja ahtaita tiloja.
Savinainen toivoo, että päätöksenteossa otetaan huomioon myös se, että uudet tilat ja uudenaikainen tekniikka luovat turvalliset olosuhteet niin asiakkaille kuin työntekijöille sekä houkuttelevat ihmisiä liikkumaan enemmän.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?