JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
21.10.2021 6.25

Uimahallin peruskorjaus pomppasi uusille miljoonille – tehdäänkö kokonaan uusi?

Jos uimahallia kerran mielitään peruskorjauksen lisäksi laajentaa, on päätetty laskea hinta myös uudisrakennukselle.

Jos uimahallia kerran mielitään peruskorjauksen lisäksi laajentaa, on päätetty laskea hinta myös uudisrakennukselle.

Lee­na Hjelt

lee­na.hjelt@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Ei sit­ten­kään kah­ta mil­joo­naa ei­kä noin 4,1:tä mil­joo­naa. Ui­ma­hal­li-ur­hei­lu­ta­lon pe­rus­kor­jauk­sen ja laa­jen­nuk­sen tai uu­dis­ra­ken­nuk­sen kus­tan­nu­sar­vio on nous­sut 11,4 mil­joo­naan eu­roon.

–  Kun pe­rus­kor­jauk­sen hin­ta-ar­vio ylit­tää tie­tyn pro­sent­ti­mää­rän uu­dis­ra­ken­nuk­sen hin­nas­ta, tu­lee uu­den ra­ken­ta­mi­nen­kin har­kit­ta­vak­si, kom­men­toi Anu Muu­ri­mä­ki, kau­pun­gin tek­ni­nen joh­ta­ja.

Mis­tä moi­nen hin­ta­e­ro? Kau­pun­gin kiin­teis­tö­pääl­li­kön Timo Kor­pe­lan mu­kaan 4,1 mil­joo­nan eu­ron hin­ta-ar­vio pe­rus­tui sii­hen, et­tä ui­ma­hal­lin al­las­ti­lat oli­si teh­ty sel­lai­sik­si kuin ne ny­ky­ään ovat. Puku- ja pe­su­ti­lat oli­si uu­dis­tet­tu es­teet­tö­mik­si. Nyt han­ke­suun­nit­te­lua on tar­koi­tus jat­kaa tar­kas­te­le­mal­la laa­jen­nus­vaih­to­eh­to­ja.

– Nyt ote­taan huo­mi­oon toi­min­nal­li­set pa­ran­nuk­set ja myös mah­dol­li­sen uu­den ui­ma­hal­lin ra­ken­ta­mi­nen. Mi­kä­li val­tuus­to myön­tää mää­rä­ra­hat jat­ko­suun­nit­te­luun en­si vuo­del­le, osal­lis­te­taan sii­hen myös mui­ta osa­puo­lia si­ten, et­tä ens ke­vää­nä meil­lä on ai­neis­to val­mii­nia ja edel­ly­tyk­set päät­tää, mil­lä vaih­to­eh­dol­la ja ai­ka­tau­lul­la ede­tään.

La­pu­an Sa­no­mien saa­mien tie­to­jen mu­kaan mah­dol­li­sel­le uu­del­le ui­ma­hal­lil­le mie­ti­tään muu­ta­kin paik­kaa kuin ny­kyi­nen. Etu­na ny­kyi­ses­sä si­jain­nis­sa on sen kes­kei­syys, hait­ta­na ti­lan ah­taus eten­kin, jos ui­ma­hal­lia ha­lu­taan laa­jen­taa.

Tek­ni­nen lau­ta­kun­ta kävi vii­me vii­kol­la läpi omaa esi­tys­tään en­si vuo­den ta­lou­sar­vi­ok­si sekä suun­ni­tel­ma­vuo­sik­si 2023 ja 24. Ui­ma­hal­li-ur­hei­lu­ta­lo on yh­te­nä iso­na hank­kee­na niis­sä mu­ka­na. Lau­ta­kun­ta kui­ten­kin päät­ti pan­na asi­an vie­lä uu­teen val­mis­te­luun.

Val­tio avus­tus­lis­tal­la

Tek­ni­sen lau­ta­kun­nan in­ves­toin­ti­lis­tal­la ui­ma­hal­li-ur­hei­lu­ta­lol­le on va­rat­tu en­si vuo­del­le 400 000 eu­roa, jol­la aloi­te­taan muun mu­as­sa han­ke­suun­ni­tel­man teko. Seu­raa­va­na vuon­na on las­ket­tu tar­vit­ta­van 6,5 mil­joo­naa, tu­loik­si on mer­kit­ty val­ti­o­na­vus­tus­ta, joka täl­lai­sil­le hank­keil­le on mak­si­mis­saan 1,2 mil­joo­naa. Vie­lä vuon­na 2024 han­ke nie­lee ar­vi­oi­den mu­kaan 4,5 mil­joo­naa.

– Han­ket­ta py­ri­tään pi­tä­mään val­ti­on lii­kun­ta­paik­ka­ra­ken­ta­mi­sen avus­tus­lis­toil­la, jota hyvä ja pe­rus­teel­li­nen suun­nit­te­lu ede­saut­taa, täh­den­tää Kor­pe­la.

La­pu­an Sa­no­mat uu­ti­soi vii­me maa­lis­kuus­sa ur­hei­lu­ta­lon ja ui­ma­hal­lin pe­rus­kor­jauk­sen suun­ni­tel­mis­ta ja hin­nois­ta. Al­hai­sin kah­den mil­joo­nan eu­ron ar­vio oli­si kä­sit­tä­nyt pin­ta­re­mont­tia ja ta­lo­tek­nii­kan uu­si­mi­sen. Hin­ta on nous­sut kau­pun­gin­val­tuus­ton il­ta­kou­lus­ta, jos­sa ai­het­ta pui­tiin sy­väl­li­sem­min.

– Täs­sä on nyt kak­si vaih­to­eh­toa, joko ui­ma­hal­li-ur­hei­lu­ta­lon pe­rus­kor­jaus ja ui­ma­hal­lin laa­jen­ta­mi­nen niin, et­tä sin­ne tu­lee te­ra­pia-al­las tai ko­ko­naan uu­si ui­ma­hal­li, tar­ken­taa Muu­ri­mä­ki.

Pit­kä lis­ta siir­ty­viä hank­kei­ta

En­si vuo­den in­ves­toin­ti­lis­ta on Anu Muu­ri­mä­en mu­kaan hy­vin kar­sit­tu ver­sio, min­kä vuok­si sii­tä kes­kus­tel­laan vie­lä en­nen pää­tök­siä kau­pun­gin­val­tuus­ton ta­lous­se­mi­naa­ris­sa en­si vii­kon maa­nan­tai­na ja tiis­tai­na.

Kau­pun­gin­hal­li­tus on mää­ri­tel­lyt en­si vuo­den in­ves­toin­tien ka­tok­si 8,1 mil­joo­naa eu­roa. Sum­mas­ta ra­ken­nu­sin­ves­toin­te­ja on 4,2 mil­joo­naa, jois­ta uu­den päi­vä­ko­din ra­ken­ta­mi­nen hauk­kaa 2,7 mil­joo­naa.

Raa­miin pää­se­mi­nen edel­lyt­tää mo­nen hank­keen siir­tä­mis­tä en­si vuo­del­ta tu­le­vil­le vuo­sil­le. Tek­ni­nen joh­ta­ja toi­voo asi­as­ta kes­kus­te­lua, min­kä vuok­si hän on laa­ti­nut lis­tan val­tuus­ton ta­lous­se­mi­naa­riin. Siir­ty­mäs­sä ovat muun mu­as­sa il­man­vaih­don uu­si­mi­nen ja keit­tö­re­mont­ti Ru­han kou­lus­sa, maa­läm­mön asen­ta­mi­nen Kau­ha­jär­ven kou­lul­le, kau­pun­gin­ta­lon his­si ja es­teet­tö­myys­pa­ran­nuk­set, Pe­rus­tur­va­kes­kuk­sen laa­jen­nus, Ri­ta­vuo­ren kou­lun kent­tä...

Hank­kei­den siir­tä­mi­ses­tä pois en­si vuo­del­ta seu­raa, et­tä in­ves­toin­ti­sum­ma nou­see tu­le­vi­na vuo­si­na. Suun­ni­tel­ma­vuon­na 2023 in­ves­toin­nit näyt­tä­vät ole­van yh­teen­sä 13 mil­joo­naa ja seu­raa­va­na­kin vuon­na liki 10 mil­joo­naa.

– Mie­tim­me nämä suun­ni­tel­ma­vuo­det­kin tark­kaan ja py­rim­me te­ke­mään ne mah­dol­li­sim­man re­a­lis­ti­sik­si, huo­maut­taa Muu­ri­mä­ki.

Teil­le li­sää
mää­rä­ra­ho­ja?

Muu­ri­mä­en mu­kaan kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen aset­ta­ma raa­mi me­nee yli, mi­kä­li tek­ni­sen lau­ta­kun­nan toi­veet to­teu­te­aan.

Lau­ta­kun­ta ei ol­lut val­mis hy­väk­sy­mään sitä, et­tä Peik­ko­pu­ron kol­mo­sa­lu­een ja Jout­ti­kal­li­on en­sim­mäi­sen vai­heen lii­ken­ne­a­lu­ei­den ra­ken­ta­mi­set ovat siir­ty­vien lis­tal­la. Nii­den tar­vit­se­ma 675 000 eu­roa on tek­ni­sen joh­ta­jan esi­tyk­ses­sä mer­kit­ty vuo­del­le 2023.

Lau­ta­kun­ta kat­soo, et­tä kau­pun­gin pi­täi­si ky­e­tä sat­saa­maan näi­den alu­ei­den ra­ken­ta­mi­seen stra­te­gi­an­sa mu­kai­ses­ti, vä­es­tön­kas­vun ja työ­paik­ka­o­ma­va­rai­suu­den to­teu­tu­mi­sek­si.

Li­säk­si lau­ta­kun­ta ha­lu­aa sel­ke­än lis­tauk­sen pääl­lys­tä­mät­tö­mis­tä asuin- ja te­ol­li­suu­sa­lu­eis­ta ja pääl­lys­tys­mää­rä­ra­haa ar­vi­oi­ta­vak­si uu­del­leen. Yk­si­tyis­teil­le va­rat­tua mää­rä­ra­haa ha­lu­taan myös ko­rot­taa. Lä­pi­a­jet­ta­vis­ta yk­si­tyis­teis­tä ha­lu­taan nii­ni­kään sel­vi­tys sekä tie­to kus­tan­nuk­sis­ta, jos ne siir­tyi­si­vät kau­pun­gin hoi­toon.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?