Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Mira Uusihauta-Koivu
@lapuansanomat.fi
Tiistenjoelta lähtöisin oleva kuvataiteilija, väitöskirjatutkija Katja Juhola on syvissä mietteissä Lapuan taidemuseossa. Juuri avautunut ja hänen kuratoimansa uusi näyttely, on ollut pitkä kahden vuoden mittainen rupeama. Paljon on tässä välissä tapahtunut, että on päästy alun ideasta lopputulokseen. Koskettava ja tärkeisiin asioihin näkökulmia tuova näyttely on myös liikuttava esimerkki siitä, miten mahtavaa työtä Juhola kumppaneineen on tehnyt.
– Onhan tämä projekti myös haastanut, mutta ruoka aiheena on globaalisti niin tärkeä, että sen eteen on ollut valmis tekemään työtä.
Yhteinen ruokamme -näyttely esittelee ruokaan ja sen tuotantoon liittyviä muistoja, tunteita, ajatuksia, käsitteitä ja ilmiöitä yhteisötaiteellisin keinoin. Näyttelyssä on esillä installaatioita, videoita, valokuvia, maalauksia ja sekatekniikalla toteutettuja teoksia, jotka pohjautuvat yhteisöllisiin työpajoihin. Työpajoja pidettiin esimerkiksi Tiistenjoella viime syksynä. Juholan äidin kotiin Tiistenjoelle kokoontui joukko taiteilijoita ja tieteilijöitä, kuin aikuisten leirikouluun.
Työpajat olivat osa Etelä-Pohjanmaalla elokuussa 2022 järjestettyä ISEAS-symposiumia (International Socially Engaged Art Symposium). Työpajoihin ja näyttelyn teoksiin ovat osallistuneet taiteilijat ja tutkijat niin Suomesta kuin ulkomailta, mukana olivat Fabio Cito, Raisa Foster, Anu Hopia, Katja Juhola, Teemu Mäki, Hugo Peña Lagos, Linus Westerlund ja Clarice Zdanski.
ISEAS Ruoka 2022 -symposiumin yhteisötaidetyöpajoihin osallistui neljä eri yhteisöä: Tiistenjoen alakoulu, Seinäjoen lukion kuvataideopiskelijoita, eteläpohjalaisia viljelijöitä ja lapualainen Kansallisten senioreiden kirjallisuuspiiri.
Tiistenjoen alakoulun ryhmässä kuviteltiin erilaisia ruokalajeja ja ideoitiin tulevaisuuden ruoka-annoksia. Yhdessä koulun oppilaiden ja henkilökunnan kanssa toimivat elintarviketieteiden tohtori, tutkimusprofessori Anu Hopia, hyvinvointitaiteilija, taideterapeutti ja laulaja-lauluntekijä Sonja Jokiranta, yhdysvaltalainen taideopettaja Joan Marie Kelly ja intialainen taideopiskelija Arun Yadav.
– Oppilaat tekivät mielenkiintoisia lempiannoksiaan, monet niistä olivat herkkuja ja jälkkäreitä. Pizzaa, jätskiä ja hamppareita. Näyttelyssä onkin nyt esillä ihan valtaisa unelmien pitopöytä kuvataiteen ja käsityön keinoin toteutettuna.
Ruoasta ei voi puhua ilman sen tuottajia, joten eteläpohjalaisten viljelijöiden ryhmä, mukana myös lapualaistilallisia Johannes Sipilä ja Hannele Suvanto, tarkastelivat ruoantuotantoa erityisesti viljelijöiden ja tilallisten näkökulmasta.
– Siellä nousi esiin tunne arvostuksen puutteesta ruuantuotantoon ja myös syyllistäminen ympäristövaikutuksista, esimerkiksi median kautta.
Seinäjoen lukion ryhmässä tutkittiin ruokaan liittyviä asenteita ja ruokaoikeudenmukaisuutta. Siitä on nähtävillä koskettava videoteos.
Senioreiden kirjallisuuspiirissä kuultiin ruokamuistoja vuosikymmenten takaa. Vesivellit ja äidille paikkaa silakkajonossa pitäneen lapsuusmuistot ovat sitä historiaa, jossa ruoka oli todellakin aarre ponnisteluineen, eikä jokapäiväisyys ja yltäkylläisyys, jossa me tänä päivänä olemme.
– Ruokahävikistä ja sen merkityksestä puhumattakaan, Juhola muistuttaa.
Tosiasiahan on, että jokaisen pitää syödä, mutta ruoka ei ole jakautunut tasaisesti maapallolla.
– Tärkeitä kysymyksiä ovat mitä syödään, paljonko, miten se tuotetaan ja miten se kaikki saadaan maapallolla jaettua tasaisesti? Aihe on sellainen, että kukaan ei varmasti voi tältä täysin välttyä. Miten tämä asia ratkaistaan, siinä nousevat poliittiset päätökset rooliinsa, myös yksilön valinnoilla on merkitystä. Silti tulee tunne, että koska emme "diktatuurin" keinoin voi vain päättää kuinka ihmisten kuuluu toimia, niin välillä tulee jopa epätoivo, että sitten vasta tulee tapahtumaan jotain muutoksia kunhan ensin ajetaan päin seinää, Juhola toteaa ja muistuttaa, että ilmastonmuutos muuttaa koko ajan suuremman alan maapallosta, jossa ihmisen on kuivuuden takia haastavaa elää saatikka tuottaa ruokaansa.
Yhteinen ruokamme -näyttelyssä käsitellään aihetta niin tieteen kuin taiteen keinoin. Hyvä esimerkki siitä on esimerkiksi taiteilija Teemu Mäen videoteos, jossa nostetaan esiin tärkeä kysymys: Miten ruokkia 10 miljardia ihmistä vuonna 2050? Siihen saadaan myös vastauksia. Eikä tuohon vuoteen 2050 niin pitkä ole.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?