Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Leena Hjelt
leena.hjelt@lapuansanomat.fi
Sää on se, joka kelpaa puheenaiheeksi kesät talvet siellä, missä ihminen kohtaa toisen.
Nyt sitä lämpöä, jota on jo kovasti heinäkuun alun viileydessä ehditty kaivata, taas tulee ja sääennusteen mukaan sitä näyttää myös riittävän. Miltä kuulostaa 35 asteen kuumuus? Sellaisiin lukemiin saatetaan päästä loppuviikolla.
On mielenkiintoista, miten helteestä puhuminen on vuosien varrella muuttunut. Helle ei enää helli, vaan se jopa hyökkää, kuten Yle uutisoi viime viikon lopussa alkuviikon lukemia. ”Tukala helle vain pahenee...” – nyt siinä kärvistellään nauttimisen sijaan.
Fakta on, että hellejaksoja tulee useammin kuin ennen ja ne kestävät pidempään. Myös lämpölukemat nousevat uusiin ennätyksiin ja edetään jo ihan äärilämpötiloihin. Suomen ennätys on tällä hetkellä vuonna 2010 heinäkuun lopussa Joensuun lentokentällä Liperissä mitattu 37,2 astetta. Helle saa uusia nimiä: perushelteestä edetään tukalaan helteeseen ja edelleen superhelteeseen tai paahtohelteeseen.
Hellevaroituksia on ryhdytty antamaan paukkupakkasten ja myrskyvaroitusten lailla. Varoituksen tasolle noustaan, kun vuorokauden ylin lämpötila kohoaa 27 asteeseen ja keskilämpötila 20 asteeseen.
Liika on liikaa ainakin hyvin monille. Suomessakin puhutaan sadoista ennenaikaisista kuolemista pitkittyneen kuuman kauden vuoksi. Helteistä kärsivät eritoten ikääntyneet ja pitkäaikaissairaat. Onko heidän hoitolaitoksissaan varauduttu hellejaksoihin, jotka saattavat kestää muutaman viikon, enempikin? Entä kodeissa, kotihoidossa? Ilman viilentäviä laitteita sisätilojen lämpötiloja on hyvin vaikeaa saada pysymään edes siedettävinä varsinkin, jos ilma ei viilene juuri yölläkään.
Tällaisiin säihin ei Suomessa ole vielä totuttu, siksi niihin ei liioin ole osattu varautua riittävästi.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?