JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
22.3.2023 13.15

Ilmastonmuutos ja maahanmuutto jakavat lapua­lai­seh­dok­kaita

Lee­na Hjelt
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

La­pu­an Sa­no­mat esit­ti la­pu­a­lai­sil­le edus­kun­ta­vaa­lieh­dok­kail­le seu­raa­vat ky­sy­myk­set. Jäl­jem­pä­nä hei­dän vas­tauk­sen­sa.

1. Suo­men jul­ki­nen ta­lous on kes­tä­mät­tö­mäl­lä poh­jal­la ja muun mu­as­sa val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­riö on esit­tä­nyt oman, jul­ki­suu­des­sa pal­jon kri­tiik­kiä nos­tat­ta­neen lis­tan­sa leik­kauk­sis­ta ja ve­ron­ko­ro­tuk­sis­ta. Mi­ten mie­les­tä­si val­ti­on­ta­lout­ta pi­tää ta­sa­pai­not­taa – leik­kai­sit­ko ja jos niin mis­tä, mi­hin koh­dis­tai­sit ve­ron­ko­ro­tuk­set ja/tai -ke­ven­nyk­set?

2. Tasa-ar­voi­nen tu­lon­ja­ko vai suu­ret tu­lo­e­rot? Pe­rus­te­le.

3. Kan­ta­si maa­han­muut­toon.

4. Pi­tää­kö su­ku­puo­len mo­ni­nai­suus ot­taa ny­kyis­tä pa­rem­min huo­mi­oon ja jos niin mi­ten?

5. Il­mas­ton­muu­tos ja ener­gi­a­po­li­tiik­ka. Kei­not, joil­la Suo­mi saa­vut­taa il­mas­to­ta­voit­teet (hii­li­neut­raa­lius vuon­na 2035) vai pi­tää­kö mei­dän saa­vut­taa? Mil­lä Suo­mi tuot­taa ener­gi­aa?

6. Mai­nit­se kak­si ke­hi­tys­koh­det­ta, jot­ka nos­tai­sit tär­keim­mik­si täl­lä alu­eel­la.

7. Mik­si La­pu­al­ta pi­täi­si ol­la edus­kun­nas­sa oma eh­do­kas?

Tan­ja Nor­re­na, sd.

1. Suo­men hy­vin­voin­ti on kes­tä­mät­tö­mäl­lä poh­jal­la. Esi­mer­kik­si las­ten, nuor­ten ja elä­ke­läis­ten mie­len­ter­veys ei kes­tä sääs­tö­toi­mia. Jos pää­dym­me ly­hyt­nä­köi­siin sääs­töi­hin, luom­me en­ne­nä­ke­mät­tö­män hy­vin­voin­ti- ja ta­lousk­rii­sin. Vel­kaan­tu­mi­nen on glo­baa­lien krii­sien vuok­si kui­ten­kin tot­ta. Ta­lout­ta pi­tää ta­sa­pai­not­taa hal­li­tus­ti, muun mu­as­sa hait­ta­ve­roil­la ja suu­ria omai­suuk­sia ve­rot­ta­mal­la. Ei ve­ro­te­ta kui­ten­kaan hy­vin­voin­tia!

2. Tu­lo­e­rot ovat kas­va­neet ja se on yk­si haas­te hy­vin­voin­ti­val­ti­ol­le. Ei ole oi­kein, et­tä jot­kut mäs­säi­le­vät ja jot­kut elä­vät köy­hyy­des­sä. Yh­teis­kun­nan pe­rus­teh­tä­vä on pi­tää kai­kis­ta kan­sa­lai­sis­taan huol­ta. Yh­teis­kun­nas­sa tar­vi­taan kui­ten­kin myös yrit­tä­jiä ja in­no­vaa­ti­oi­ta. Ta­lou­del­li­ses­ta ris­ki­no­tos­ta pi­tää myös pal­ki­ta, mut­ta pe­lin pi­tää ol­la rei­lua ja on­nis­tu­mi­sen mah­dol­li­suus pi­tää taa­ta kai­kil­le.

3. Em­me tule pär­jää­mään tu­le­vai­suu­des­sa il­man maa­han­muut­toa. Työ­pe­räi­nen maa­han­muut­to on tär­ke­ää muun mu­as­sa La­pu­al­le ja sen pal­ve­lui­den var­mis­ta­mi­sel­le. Li­säk­si Uk­rai­nan sota on osoit­ta­nut, et­tä maa­il­ma muut­tuu no­pe­as­ti. Em­me voi tie­tää, kuka tar­vit­see apua ja tur­vaa. Jos mei­dän asi­am­me ovat pa­rem­min, on vel­vol­li­suu­te­nam­me aut­taa.

4. Jo­kai­sel­la on oi­keus ol­la oma it­sen­sä ja il­mais­ta it­se­ään. Su­ku­puo­len ko­ke­mi­nen ei saa häi­ri­tä mah­dol­li­suuk­sia yh­teis­kun­nas­sa. Maa­il­ma ei ole vie­lä val­mis ym­mär­tä­mään eri­lai­suut­ta, esi­mer­kik­si su­ku­puo­len mo­ni­nai­suut­ta. Asi­as­ta on pu­hut­ta­va roh­ke­as­ti ja puo­lus­tet­ta­va nii­tä, joi­den ää­ni kuu­luu vai­me­am­min. Kau­pun­ki voi­si aset­tua nä­ky­väm­min ja roh­ke­am­min puo­lus­ta­maan tasa-ar­voi­suut­ta ja yh­den­ver­tai­suut­ta. Voi­sim­me ol­la esi­merk­ki­nä muil­le­kin Ete­lä-Poh­jan­maan kun­nil­le.

5. Jot­ta hy­vin­voin­ti, ta­lous­kas­vu ja yli­pää­tään elä­mi­nen on mah­dol­lis­ta, täy­tyy mei­dän tur­va­ta kes­tä­vä tu­le­vai­suus tu­le­vil­le su­ku­pol­vil­le. Suo­mi ja La­pua voi­vat ol­la etu­lin­jas­sa il­mas­to­ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­ses­sa ja ener­gi­an sääs­tä­mi­ses­sä. Uu­siu­tu­va ener­gia on tär­keä ta­voi­te. Pääs­tö­jen vä­hen­tä­mi­nen ja ener­gi­a­te­hok­kuus on asen­tei­den kaut­ta huo­mi­oi­ta­va lä­päi­se­väs­ti kai­kes­sa pää­tök­sen­te­os­sa. On tär­ke­ää li­sä­tä tie­toi­suut­ta ja ener­gi­a­tai­to­ja myös kou­luis­sa.

6. Hy­vin­voin­ti­a­lu­een pal­ve­lut ja nii­hin liit­ty­vä yh­teis­työ kau­pun­kien pal­ve­lui­den kans­sa on saa­ta­va sau­mat­to­mak­si.

Pa­nos­ta­mi­nen uu­siu­tu­vaan ener­gi­aan, in­no­va­tii­vi­siin ener­gi­an­tuo­tan­to­muo­toi­hin sekä näi­hin liit­ty­vään ke­hit­tä­mis­toi­min­taan.

7. La­pu­a­lai­set an­sait­se­vat pai­kal­lis­ten vah­vuuk­sien puo­les­ta­pu­hu­jan ja to­me­ran, ai­kaan­saa­van edus­ta­jan, joka ei pel­kää ot­taa esiin vai­kei­ta­kaan asi­oi­ta.

Har­ri Sep­pä­lä, kok.

1. Alen­ne­taan tu­lo­ve­roa, ra­haa ei ole li­sää ja­et­ta­vak­si. On löy­det­tä­vä sääs­tö­koh­tei­ta kai­kil­ta

sek­to­reil­ta. Yk­si kei­no on jär­keis­tää hal­lin­toon lii­ty­viä pääl­lek­käis­toi­min­to­ja.

Tär­ke­ää on pi­tää kui­ten­kin huo­li kou­lu­tuk­ses­ta, tut­ki­muk­ses­ta ja ter­vey­den­huol­los­ta.

Osa ku­lu­ra­ken­tees­ta voi­daan hoi­taa li­sää­mäl­lä yri­tys­ten tuot­ta­vuut­ta pois­ta­mal­la

yrit­tä­mi­sen ra­joit­ta­mis­ta kos­ke­via sään­nök­siä.

Ai­nut mis­sä ei voi­da täs­sä ajas­sa sääs­tää, on maan­puo­lus­tus.

2. Tu­lo­e­rot ovat mark­ki­na­ta­lou­des­sa väis­tä­mät­tö­miä. Nii­tä voi­daan ka­ven­taa pa­ran­ta­mal­la

työn­te­on edel­ly­tyk­siä. Li­säk­si ve­ro­tek­ni­sin kei­noin pi­tää voi­da tar­kas­tel­la pie­ni­tu­lois­ten

ve­ro­tus­ta.

Ylei­ses­ti työn­te­on vas­taa­not­ta­mi­sen tu­lee ol­la ai­na kan­nat­ta­vaa.

3. Työ­pe­räi­nen maa­han­muut­to on yri­tys­ten ja Suo­men kan­san­ta­lou­den kan­nal­ta

vält­tä­mä­tön­tä. Suo­men pa­ko­lais­kiin­ti­öt tu­lee hoi­taa kan­sain­vä­lis­ten so­pi­mus­ten

mu­kai­ses­ti. Mo­lem­mis­sa ta­pauk­sis­sa suo­men­kie­len opis­ke­lu on aloi­tet­ta­va läh­tö­maas­sa.

4. Yh­den­ver­tai­suus on osa ih­mi­sar­voa. Su­ku­puo­li­nen mo­ni­nai­suus voi­daan rat­kais­ta täy­si-

ikäi­syy­den myö­tä.

5. Pää­sään­töi­ses­ti ran­ni­koil­le ra­ken­net­ta­vat tuu­li­voi­ma­puis­tot lii­tet­ty­nä ve­ty­ta­lou­teen ovat

yk­si osa ko­ko­nai­suut­ta. Tä­män li­säk­si pie­ny­din­voi­ma­lat yh­des­sä ydin­voi­ma­loi­den kans­sa

mah­dol­lis­ta­vat 2035 saa­vu­tet­ta­van hii­li­neut­raa­lius­ta­voit­teen.

Maa­seu­dul­la ja haja- asu­tu­sa­lu­eel­la tu­lee ot­taa käyt­töön au­rin­ko- ja bi­o­voi­ma­lat sekä

ke­hi­te­tään ko­ti­mais­ta uu­siu­tu­vaa ma­te­ri­aa­lia käyt­tä­viä polt­to­lai­tok­sia.

6. a) Yri­tys­ten toi­min­ta­e­del­ly­tyk­siä on pa­ran­net­ta­va ja löy­det­tä­vä maan­puo­lus­tus­te­ol­li­suu­teen

kes­kit­ty­vää yri­tys­toi­min­taa. Tä­män li­säk­si pa­nos­te­taan voi­mak­kaas­ti ky­sei­sen toi­mi­a­lan

tuo­te­ke­hi­tyk­seen.

b)Ra­ken­ne­taan sekä rau­ta­tie et­tä yk­si­tyi­sau­toi­lua var­ten sil­ta Vaa­sas­ta Uu­ma­jaan.

7. La­pu­a­lai­nen kan­sa­ne­dus­ta­ja mah­dol­lis­taa yh­tey­den­pi­don Tuo­mi­o­kir­kol­ta isol­le kir­kol­le.

Paik­ka­kun­nan oma edus­ta­ja ky­ke­nee hoi­ta­maan ja huo­leh­ti­maan oman alu­een

in­ves­toin­tei­hin ja hank­kei­siin eri­lai­sia ke­hi­tys-ja ra­hoi­tus­mah­dol­li­suuk­sia.

Li­säk­si Suo­mi tar­vit­see ai­toa la­pu­a­lais­ta maa­lais­jär­keä.

Mar­cus Top­pa­ri, ps

1. Suo­mi on niin kor­ke­an ve­ro­tuk­sen maa, et­tä ve­ron­ko­ro­tuk­sia eri­tyi­ses­ti vält­tä­mät­tö­miin ku­lui­hin, ku­ten ruo­kaan, ener­gi­aan, säh­köön ja liik­ku­mi­seen täy­tyy vält­tää vii­mei­seen as­ti. Pi­tem­mäl­lä ai­ka­vä­lil­lä myös tu­lo­ve­ro­tus­ta tu­li­si ke­ven­tää eri­tyi­ses­ti pie­ni- ja kes­ki­tu­loi­sil­la. Vas­ta­pai­nok­si aset­tai­sin ve­ron eräi­den yleis­hyö­dyl­li­sik­si ni­met­ty­jen yh­dis­tys­ten tu­loil­le. Leik­kaus­lis­ta on­kin ta­sa­pai­not­ta­mi­ses­sa ken­ties se kaik­kein tär­kein ele­ment­ti: leik­kai­sin mie­lui­ten ke­hi­ty­sa­vus­ta, yleis­ra­di­on ra­hoi­tuk­ses­ta, puo­lu­e­tuis­ta, heik­ko­ta­soi­ses­ta maa­han­muu­tos­ta ja tur­has­ta hal­lin­nos­ta, en­kä si­toi­si Suo­mea enää yh­teen­kään EU:n yh­teis­vel­kaan.

2. Tu­lo­e­rot ovat pe­rus­tel­tu­ja, jot­ta pa­rem­man elin­ta­son ta­voit­te­lu oli­si yli­pää­tään kan­nat­ta­vaa ja mie­le­käs­tä. Työn­te­on ja/tai yrit­tä­mi­sen pi­tää kan­nat­taa ai­na ja ah­ke­ruu­des­ta pi­tää voi­da pal­ki­ta.

3. Maa­han­muut­to on laa­ja ja mo­ni­ta­hoi­nen il­miö, jota ei mie­lek­kääs­ti voi kä­si­tel­lä mus­ta­val­koi­ses­ti. Täy­tyy teh­dä ero sil­le, mikä on Suo­men ta­lou­den ja huol­to­suh­teen kan­nal­ta hyö­dyl­lis­tä maa­han­muut­toa ja sil­le, mikä ei ole. Meil­lä on tääl­lä La­pu­al­la­kin mo­nia esi­merk­ke­jä ul­ko­maa­lais­taus­tais­ten me­nes­ty­vis­tä yri­tyk­sis­tä, joi­den yrit­tä­jil­le nos­tan suu­res­ti hat­tua. Hei­dän kal­tai­set Suo­mea ra­ken­ta­vat maa­han­muut­ta­jat ovat enem­män kuin ter­ve­tul­lei­ta tän­ne. Yk­sin­ker­tais­tet­tu­na voi­si to­de­ta, et­tä maa­han­muu­ton täy­tyy ol­la Suo­men yh­teis­kun­nal­le ta­lous­vai­ku­tuk­sil­taan po­si­tii­vis­ta tai vä­hin­tään neut­raa­lia. Maa­han­muut­ta­jan täy­tyy tul­la työl­lään toi­meen ja so­peu­tua suo­ma­lai­seen elä­män­me­noon.

4. Minä en kek­si lain­sää­dän­nöl­li­ses­ti mi­tään mie­lek­käi­tä käy­tän­nön so­vel­lu­tuk­sia, joil­la su­ku­puo­len tai pi­kem­min­kin su­ku­puo­li­ko­ke­muk­sen mo­ni­nai­suut­ta voi­tai­siin yh­teis­kun­nas­sa huo­mi­oi­da pa­rem­min. Jo ny­kyi­sel­lään tiu­kan bi­nää­ri­ses­sä ja­os­sa ol­laan men­ty ti­lan­tee­seen, jos­sa esi­mer­kik­si su­ku­puo­li­kiin­ti­öt ai­heut­ta­vat ti­lan­tei­ta, jois­sa luot­ta­mus­teh­tä­viä jou­du­taan ja­ka­maan su­ku­puo­len ei­kä osaa­mi­sen tai edes ha­luk­kuu­den pe­rus­teel­la.

5. Suo­men tu­lee luo­pua hii­li­neut­raa­li­suus­ta­voit­tees­taan vuo­del­le 2035, kos­ka 12 vuot­ta on lii­an ly­hyt ai­ka täl­lai­sel­le "vih­re­äl­le siir­ty­mäl­le." Pääs­tö­vä­hen­nys­ta­voit­teet vai­kut­ta­vat esi­mer­kik­si polt­to­ai­neen hin­to­jen kaut­ta vä­hän kai­ken­lais­ten tuot­tei­den hin­toi­hin ja te­kee maa­seu­tu­a­su­mi­ses­ta en­tis­tä kal­lim­paa. Voi­sim­me ihan hy­vin ede­tä muun Eu­roo­pan kans­sa sa­maa tah­tia ja aset­taa ta­voit­teen vuo­teen 2050. 27 vuot­ta on pal­jon 12 vuot­ta re­a­lis­ti­sem­pi ai­ka­vä­li siir­ty­mäl­le.

Tu­le­vai­suu­des­sa hää­möt­tää mah­dol­li­ses­ti ve­ty­ta­lous. Sa­moin pe­rin­tei­siä ydin­voi­ma­loi­ta pal­jon pie­nem­mät sar­ja­val­mis­tei­set SMR-voi­ma­lat ovat tu­le­vai­suut­ta, mut­ta Suo­men lain­sää­dän­tö ei näi­tä vie­lä tun­ne. Asia pi­täi­si eh­dot­to­mas­ti kor­ja­ta en­si hal­li­tus­kau­del­la. Odo­tel­les­sam­me uu­den su­ku­pol­ven ener­gi­aa, voim­me mie­les­tä­ni no­ja­ta ener­gi­an­tuo­tan­nos­sa ko­ti­mai­seen tur­pee­seen ja met­sä­e­ner­gi­aan ny­kyis­tä suu­rem­mis­sa mää­rin. Ve­si­voi­ma on hyvä siel­lä, mis­sä sen hyö­dyn­tä­mi­nen on mah­dol­lis­ta. Tuu­li- ja au­rin­ko­voi­ma ovat hy­viä tu­ke­via ener­gi­an­läh­tei­tä, mut­ta nii­den heik­kous pii­lee sii­nä, et­tä nii­den ener­gi­an­tuo­tan­to on sääs­tä riip­pu­vais­ta. Ne ei­vät siis so­vel­lu ener­gi­an­tuo­tan­non va­kaak­si sel­kä­ran­gak­si.

6. Asu­mis- ja liik­ku­mis­kus­tan­nus­ten nou­su vai­kut­taa eri­tyi­ses­ti pie­nem­mil­lä paik­ka­kun­nil­la asu­vien toi­meen­tu­loon, jo­ten pi­dän näi­den hil­lit­se­mis­tä myös poh­ja­lais­maa­kun­tien elin­voi­man kan­nal­ta tär­ke­ä­nä ta­voit­tee­na. Sa­moin ties­tös­sä on pa­ran­ta­mi­sen va­raa ja aloi­tus­paik­ko­ja kor­ke­a­kou­lui­hin pi­täi­si li­sä­tä eri­tyi­ses­ti Ete­lä-Poh­jan­maal­la.

7. La­pu­a­lai­nen kan­sa­ne­dus­ta­ja ym­mär­tää pää­tök­sen­te­os­sa la­pu­a­lai­sen nä­kö­kul­man ja osaa tar­vit­ta­es­sa edis­tää la­pu­a­lais­ten kan­nal­ta tär­kei­tä hank­kei­ta. Kuka mei­tä puo­lus­taa, jos em­me me it­se?

Ire­na Ul­vi­nen, vihr.

1. Ve­ron­kier­toa tu­li­si hil­li­tä ja har­maa­ta ta­lout­ta suit­sia, ve­ro­tuk­ses­ta tu­li­si teh­dä rei­lum­paa niin, et­tä se ka­ven­tai­si tu­lo­e­ro­ja. Ym­pä­ris­töl­le hai­tal­li­sia tu­kia pi­tää lei­ka­ta.

2. Suu­ret tu­lo­e­rot ei­vät ker­ro ih­mis­ten lah­jak­kuu­des­ta, ah­ke­ruu­des­ta tai työn tär­key­des­tä yh­tään mi­tään. Palk­ka-avoi­muus vä­hen­tää tu­lo­e­ro­ja ja li­sää tasa-ar­voa.

Tasa-ar­voi­set olo­suh­teet ta­kaa­vat nuo­rem­mil­le su­ku­pol­vil­le yh­tä­läi­sem­mät mah­dol­li­suu­det ede­tä yh­teis­kun­nas­sa. Näin myös osaa­mi­nen saa­daan pa­rem­min käyt­töön.

3. Tar­vit­sem­me työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa, Suo­mi tu­li­si teh­dä hou­kut­te­le­vak­si, et­tä tääl­lä myös ha­lut­tai­siin asua ja tän­ne ko­tiu­tua.

Suo­mes­sa­han syn­ty­vyys on ta­sai­ses­ti las­ke­nut, tä­män­het­ki­nen vä­es­tön­kas­vu on siis muut­to­voi­ton an­si­os­ta - ul­ko­mail­ta muut­taa enem­män Suo­meen kuin Suo­mes­ta pois.

4. Kyl­lä. Tasa-ar­vo­lais­sa jo kui­ten­kin sa­no­taan, et­tä syr­jin­tää joka pe­rus­tuu su­ku­puo­li-iden­ti­teet­tiin tai su­ku­puo­len il­mai­suun tu­li­si en­nal­ta­eh­käis­tä ta­voit­teel­li­ses­ti ja suun­ni­tel­mal­li­ses­ti. Tämä ei kui­ten­kaan to­teu­du vie­lä, jo­ten vah­vem­pia kei­no­ja tu­li­si ot­taa mu­kaan.

Kol­mas vi­ral­li­nen su­ku­puo­li­ka­te­go­ria oli­si jo ai­ka saa­da la­kiin su­ku­puo­li­vä­hem­mis­tö­jen oi­keuk­sien vah­vis­ta­mi­sek­si, näin on jo esi­mer­kik­si Sak­sas­sa, Mal­tal­la ja Is­lan­nis­sa.

5. Kier­to­ta­lout­ta tu­li­si edis­tää, tuot­tei­den val­mis­ta­jil­le tu­li­si aset­taa vel­voit­tei­ta teh­dä tuot­teis­ta pit­käi­käi­siä ja kor­jat­ta­via, ei ker­ta­käyt­töi­siä. Ja myös kier­rä­tys­tä tu­lee yhä vain pa­ran­taa, kaik­ki ma­te­ri­aa­li pi­tää pys­tyä kier­rät­tä­mään uu­del­leen.

Kier­rä­tyk­ses­tä pi­täi­si teh­dä te­hok­kaam­paa ja saa­vu­tet­ta­vam­paa myös si­vu­ky­lil­le ja esi­mer­kik­si met­sä­no­mis­ta­jil­le pi­täi­si an­taa kor­vaus hii­li­va­ras­ton kas­vat­ta­mi­ses­ta.

Suo­mes­sa tu­lee li­sä­tä in­ves­toin­te­ja kes­tä­viin ko­ti­mai­siin ener­gi­a­rat­kai­sui­hin sekä ener­gi­an­sääs­töön. Ener­gi­aa pys­ty­tään tuot­ta­maan maa- ja me­ri­tuu­li­voi­mal­la, au­rin­ko­voi­mal­la ja esi­mer­kik­si pie­ny­din­re­ak­to­reil­la.

Pi­tää­kö mei­dän saa­vut­taa? Il­man muu­ta. Täs­sä asi­as­sa tu­lee ol­la edel­lä­kä­vi­jä, joi­ta muut kat­so­vat ylös­päin ja ot­ta­vat mal­lia, ei pe­räs­sä­hiih­tä­jä. Suo­mi on jo puh­taan tek­no­lo­gi­an edel­lä­kä­vi­jöi­tä, esi­mer­kik­si 2017 ym­pä­ris­tö­lii­ke­toi­min­nan lii­ke­vaih­to oli jo lä­hes 41 mil­jar­dia eu­roa – kun esi­mer­kik­si met­sä­ta­lou­den lii­ke­vaih­to tuol­loin oli noin 30 mil­jar­dia eu­roa ja vuo­des­ta 2017 on lii­ke­vaih­to vain kas­va­nut. Cle­an­tech luo työ­paik­ko­ja ja tuo vien­ti­tu­lo­ja.

6. Lä­hi­ju­na­lii­ken­net­tä tu­li­si ke­hit­tää koko maas­sa, se oli­si tär­keä asia myös Suu­poh­jan ra­dal­le. Jouk­ko­lii­ken­net­tä tu­li­si ke­hit­tää, ei­kä se tar­koi­ta no­peuk­sien li­sää­mis­tä yh­teyk­sil­le jot­ka jo toi­mi­vat, vaan saa­vu­tet­ta­vuut­ta, enem­män yh­teyk­siä La­pu­al­le ja myös esi­mer­kik­si Ku­rik­kaan.

Tääl­lä tu­li­si myös vauh­dit­taa puh­taan tek­no­lo­gi­an hank­kei­ta.

7. Kan­sa­ne­dus­ta­ja oli­si hyvä ol­la La­pu­al­ta tai yli­pään­sä muu­al­ta kuin esi­mer­kik­si Sei­nä­jo­el­ta tai Vaa­sas­ta sik­si, et­tä oli­si joku joka ym­mär­tää maa­seu­dul­la asu­mi­sen haas­teet ja vah­vuu­det.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?