Luetuimmat
Kysely
A-
A+
Älylaitteet kuuluvat tähän päivään, niin hyvässä kuin pahassa.
Kopioi linkki juttuun
toimitus@lapuansanomat.fi
Toimitusta lähestyi Lapuan Sanomien lukija, joka oli saanut puhelimeensa epäsiveellisen kuvan, alastonkuvan. Kuva tuli pyytämättä ja yllättäen prepaid-liittymästä, joten numeron omistajaa ei pysty selvitämään. Arvailun varaan kuvan saaneelle jäi, että oliko lähettäjä naputellut numeron vain sattumanvaraisesti vai oliko se tarkoituksenmukaista. Lukija oli tapahtumasta ihmeissään ja järkyttynytkin. Hän halusi tietää miten tällaisessa tilanteessa kannattaa toimia, vai kannattaako mitenkään. Kuvan saanutta mietittää myös se, että jos lähettäjä on vain summanmutikassa lähetellyt kuvia, niin silloin kohde olisi voinut olla alaikäinenkin.
– Huoleni koskee sitä, että jos ja kuinka paljon lapset kohtaavat tälläistä, nimettömänä pysyvä lukija toteaa. (Haastatellun henkilöllisyys on toimituksen tiedossa).
Nykypäivänä vastaava toiminta ei ole harvinaista, someaikana tämäntyyppistä tapahtuu. Toimitus selvitti asiaa Pohjanmaan poliisilaitokselta, josta Tilannekeskuksen yleisjohtaja Pauli Latvanen toteaa, että tämäntyyppiset tilanteet ovat valitettavia. Tilanne on ikävä, kun materiaalia ei ole niin sanotusti tilattu eikä pyydetty. Ja jos on vielä niin, että vastaanottajan numero on summittain valittu, niin vastaanottajaksi voi päätyä kuka tahansa. Viesti on myös voinut päätyä väärään numeroon vahingossa.
– Vastaanottojaksi voi kaikissa näissä tapauksissa osua kuka tahansa, myös alaikäinen, Latvanen toteaa.
Poliisi suosittelee, että materiaali toimitetaan poliisilaitokselle joka tapauksessa. Voihan olla, että materiaalia on lähetetty useammille vastaanottajille samasta osoitteesta.
– Ehkä tässäkin tapauksessa voisi selvittää, että jos se on vain summittain lähetetty, niin lähettääkö kyseinen henkilö niitä isollekin joukolle? Latvanen miettii.
Ei vielä rikos, mutta olisiko syytä olla?
Tällä hetkellä epäsiveellisten kuvien lähettely ei ole rikos eli teko ei mahdu varsinaisesti minkään rikosnimikkeen alle.
– Kun vastaanottaja on aikuinen, niin se ei ole rikos mutta jos kuvien sisältö on sen sijaan alaikäisiä sisältävä tai viestittelyllä houkutellaan alaikäistä seksuaalisiin tekoihin, niin silloin ollaan sellaisessa maastossa, että rikosnimikkeitä alkaa löytyä.
Jää pinnan alle
Suojellaan Lapsia ry:n yhteiskuntasuhde ja vaikuttamistyön johtaja, erityisasiantuntija Hanna-Leena Laitinen kertoo, että aihe on hyvinkin ajankohtainen.
– Olemme itse asiassa lanseeranneet viime viikolla puolentoista vuoden mittaisen Turvallisesti digiliikenteessä -projektin, jossa suojelijana on ministeri Maria Ohisalo.
Laitinen tietää ja tuntee tilanteen, jossa epäsopivaa materiaalia tulee digilaitteisiin. Kuka tahansa voi olla kohde, myös lapsi.
– Kaikilla meillä on digilaitteet, joten kuka tahansa voi joutua kohteeksi. Ja vaikka tätä tapahtuu, niin iso osa siitä jää pinnan alle, eikä päädy poliisin tietoon.
Miksi?
– Asia on edelleen tabu. Häpeä ja pelko saa ihmiset olemaan vaiti. Jos me aikuiset emme puhu asiasta ja puutu epäasialliseen käytökseen digitaalisessa mediassa, niin miten lapsetkaan uskaltaisivat siitä kertoa.
Jatkossa rangaistava teko
Yleisesti on noussut keskustelua siitä, että minkälaiset teot ovat seksuaalista häirintää? Voiko kuvien lähettely olla myös sitä? Seksuaalinen häirintä tarkoittaa nykyisin vain tekoja, joihin liittyy koskettelua. Jatkossa voisi olla niin, että häirintää olisi myös muilla tavoilla tehdyt teot, kun ne rinnastuvat vakavuudeltaan kosketteluun. Asia on niin ajankohtainen, että viime kesäkuussa Oikeusministeriön asettama työryhmä jätti mietinnön Oikeusministeriölle, jossa on tehty selvitys koskien Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta. Jatkossa vastaavanlaisen kuvan lähettäminen myös aikuiselle voi tulla rangaistavaksi.
Ohjeita, jos saat/lapsi saa epäsiveellisen kuvan tai jos lapsen alastonkuva on lähtenyt kiertämään digitaalisessa mediassa:
Pysy rauhallisena, älä syyllistä lasta. Lapset toimivat yleensä oikein, jos he vain osaavat, näissä tilanteissa lapsi ei välttämättä tiedä miten toimia.
Muistuta itsellesi ja lapselle, että kaikille asioille voi tehdä jotain.
Vie saatu materiaali poliisille.
Pyri poistamaan jaettu materiaali, jos se on mahdollista ja ole yhteydessä palveluntarjoajaan materiaalin poistamiseksi.
Jos kuvaa tai videota on jaettu eteenpäin digitaalisessa mediassa, ota yhteyttä jakajaan ja vaadi, että hän poistaa materiaalin välittömästi.
Jos materiaali kiertää koulussa, ota yhteys opettajaan ja toisiin vanhempiin. Vaadi, että viestin saaneet poistavat kuvat välittömästi.
Jos kuvamateriaali on lähtenyt kiertämään netissä, ilmoita siitä poliisille ja säilytä aina kuvaruutukopiot jos tilanteeseen liittyy uhkailua, kiristämistä tai lasta on houkuteltu lähettämään materiaalia.
Hae tarvittaessa keskustelutukea esimerkiksi oman kuntasi perheneuvolasta ja akuutissa tilanteessa sosiaali- ja kriisipäivystykset antavat tukea. (Lähde: Suojellaan Lapsia ry./Hanna-Leena Laitinen)
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Powered by anygraaf