Viikko
Kuukausi
6kk
Mihikäs muualle Olli ja Martti Lahdensuo asettuvan kuvaan kuin leipomon sydämen, uunin, eteen.
Leena Hjelt
@lapuansanomat.fi
Hyväskän leipomossa häärivät jauhoisina, leipurinlakit päässään isä ja poika, Martti ja Olli Lahdensuo.
Suunnitelma on, että tehdään mansikanmakuinen juttu, sillä mansikkakakku, jos mikä, kuuluu kesään ja siksi myös Lapuan Sanomien kesälehteen.
Sellaiselle jutulle on hyvät perustelut siksikin, koska lapualaisen Hyväskä Oy:n mansikkakakku on 40-vuotiaaksi ehtineen leipomon kakuista suosituin vuodesta toiseen. Oikeastaan sen suosio on ollut taattu aina siitä lähtien, kun Lapista ei muutaman kylmän kevään vuoksi saatu lakkasatoa eikä siten kakkuihin hillotäytettä.
Yhtä hyvin tämä voisi olla tuoreen, lämpimän leivän tuoksuinen juttu. Hyväskän suosituin leipä on ohut ruisreikäleipä, niin sanottu tiistaileipä, ja mainittakoon, että leipomon perinteinen ruisvuoka on tehty samaan raskiin eli juureen jo 40 vuoden ajan.
Tämä voisi olla myös karjalanpiirakkajuttu, jolla on vuorenvarmasti tuoreustakuu, koska niitä leivotaan pitkin päivää.
Miesten mukaan sekä ruisleipä että karjalanpiirakka ovat heidän hittituotteitaan.
Tasaista menoa
Hyväskässä arkipäivät sujuvat tasaisissa merkeissä, työ on leipomista ja keittolounaiden valmistamista.
– Viikonloput sitten voivatkin olla minkälaisia vain, miehet huomauttavat. Taakse on juuri jätetty koulujen päättäjäisviikonloppu, ylioppilas- ynnä muut valmistujaisjuhlat.
Itse asiassa juuri sesongit ovat niitä, jotka takaavat toiminnan jatkumisen, ja niitä riittää koko vuodelle.
Tasaista menoa ja menestystä ovat olleet taakse jääneet 40 vuottakin.
– Kakkuja on myyty tosi paljon ja nykyään voileipäkakkuja menee ihan valtavasti. Sen sijaan pullan käyttö vähenee ja viinereitä on turha leipoa, koska niitä ei osteta, miehet analysoivat nykymuotia, sillä muotia pitää seurata leipomoalallakin.
Nykytrendiin kuuluu myös se, että sokeria käytetään aiempaa vähemmän.
Vuosiin mahtuu paljon
Suhdanteet eivät ole toimintaa hetkauttaneet, ei edes 1990-luvun alun lama. Miehet selvittävät, että kuluneisiin vuosiin mahtuu monenlaisia kokeiluja. Sellaisia ovat muun muassa laajennusyritys Seinäjoelle ja Ollin ”syrjähyppy” 15 vuodeksi rakennusalalle. Pizzeriakin Hyväskä ehti olla 1990-luvun puolivälissä.
Nyttemmin ylimääräiset rönsyt on karsittu pois.
– Kaikkea on pitänyt kokeilla. Nyt voin todeta, etten osaa muuta kuin leipoa, Olli Lahdensuo vitsailee.
Sitten tuli korona
Mutta sitten tuli korona. Koko Suomen myötä kiinni menivät myös pienyrittäjien liikkeet, Hyväskässä lounas- ja kahvilapuoti. Jotain piti keksiä ja keksittiinkin, sima. Joulun lähestyessä hoksattiin ruveta valmistamaan joululaatikoita.
– Molemmat ovat jääneet tuotevalikoimaamme, Martti Lahdensuo huomauttaa.
Tanskan matkalta ideoita
Idea Hyväskästä alkoi kehkeytyä Martti Lahdensuon päässä vuonna 1980, jolloin hän vieraili Tanskassa Aarhus-nimisessä kaupungissa. Siellä lähes joka korttelissa oli pieni leipomo takahuoneessa ja etuhuone, josta ihmiset hakivat aamuisin lämpimäiset ja noin kahden pöydän kahvio.
– Niitä oli ainakin 200. Ihastuin siihen systeemiin ja ajatus lähti kypsymään. Sellaisia ei ollut Suomessa siihen aikaan.
Toteutukseen meni viisi vuotta, koska Lapualta ei löytynyt sopivia tiloja. Ne löytyivät vasta, kun nykyinen hotellirakennus rakennettiin.
– Pääsimme jo rakennusvaiheessa vähän sanomaan, mitä tähän haluamme. Alkaapäältä tila oli samanlainen kuin Tanskassa ja meidät otettiin todella hyvin vastaan. Silloin meinasi olla, ettei oo muuta kuin työtä, mutta se oli myös hienoa, Martti Lahdensuo muistelee.
Leipomon päästyä täyteen vauhtiin voi olettaa, että tuohon aikaan toisellakymmenellä ollut Olli-poika olisi pyörinyt isänsä jaloissa napsimassa salaa sormiinsa kermavaahtoa ja muita herkkuja. Oletus ei osu täysin pieleen ja sen verran hän paljastaa, että raakaa taikinaa hän ei ole syönyt.
– Ja kesätöissä olin kermaa vispaamassa alusta lähtien.
Lisätilaa kahviolle
Myöhemmin viereisestä huoneistosta saatiin melkein tuplaten lisätilaa kahviolle ja voitiin tarjota keittolounaita. Paikkaa on vuosien mittaan remontoitu ja uudistettu, mutta monet leipomon puolella olevat koneet ovat ”ikuisia”.
– Vanhimmat ovat 1950-luvulta. Ne eivät hajoa ikinä, Martti Lahdensuo kehaisee.
Vuodet ovat olleet työntäyteisiä.
– Martti ei ole juuri lomia pitänyt, sanoo Olli Lahdensuo.
Martti on toista mieltä: aivan riittävästi.
Yksi asia harmittaa
Yksi asia Martti Lahdensuota harmittaa: kaupungin suhtautuminen ravintola-alaan.
– Sitä emme katso ylähä hyppien. Paukussa on kaksi ravintolaa ja uuteen uimahalliinkin on tulossa kahvio. Ei siinä mitään, jos rehellisesti tiloihin tulee yrittäjä, mutta kaupungin ei saisi itse lähteä yrittäjäksi, hän moittii.