JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

Uutiset
14.6.2025 12.00

Lämpimän leivän tuoksuinen työ

Mihikäs muualle Olli ja Martti Lahdensuo asettuvan kuvaan kuin leipomon sydämen, uunin, eteen.

Mihikäs muualle Olli ja Martti Lahdensuo asettuvan kuvaan kuin leipomon sydämen, uunin, eteen.

Lee­na Hjelt
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Hy­väs­kän lei­po­mos­sa hää­ri­vät jau­hoi­si­na, lei­pu­rin­la­kit pääs­sään isä ja poi­ka, Mart­ti ja Ol­li Lah­den­suo.

Suun­ni­tel­ma on, et­tä teh­dään man­si­kan­ma­kui­nen jut­tu, sil­lä man­sik­ka­kak­ku, jos mikä, kuu­luu ke­sään ja sik­si myös La­pu­an Sa­no­mien ke­sä­leh­teen.

Sel­lai­sel­le ju­tul­le on hy­vät pe­rus­te­lut sik­si­kin, kos­ka la­pu­a­lai­sen Hy­väs­kä Oy:n man­sik­ka­kak­ku on 40-vuo­ti­aak­si eh­ti­neen lei­po­mon ka­kuis­ta suo­si­tuin vuo­des­ta toi­seen. Oi­ke­as­taan sen suo­sio on ol­lut taat­tu ai­na sii­tä läh­tien, kun La­pis­ta ei muu­ta­man kyl­män ke­vään vuok­si saa­tu lak­ka­sa­toa ei­kä si­ten kak­kui­hin hil­lo­täy­tet­tä.

Yh­tä hy­vin tämä voi­si ol­la tuo­reen, läm­pi­män lei­vän tuok­sui­nen jut­tu. Hy­väs­kän suo­si­tuin lei­pä on ohut ruis­rei­kä­lei­pä, niin sa­not­tu tiis­tai­lei­pä, ja mai­nit­ta­koon, et­tä lei­po­mon pe­rin­tei­nen ruis­vuo­ka on teh­ty sa­maan ras­kiin eli juu­reen jo 40 vuo­den ajan.

Tämä voi­si ol­la myös kar­ja­lan­pii­rak­ka­jut­tu, jol­la on vuo­ren­var­mas­ti tuo­reus­ta­kuu, kos­ka nii­tä lei­vo­taan pit­kin päi­vää.

Mies­ten mu­kaan sekä ruis­lei­pä et­tä kar­ja­lan­pii­rak­ka ovat hei­dän hit­ti­tuot­tei­taan.

Ta­sais­ta me­noa

Hy­väs­käs­sä ar­ki­päi­vät su­ju­vat ta­sai­sis­sa mer­keis­sä, työ on lei­po­mis­ta ja keit­to­lou­nai­den val­mis­ta­mis­ta.

–  Vii­kon­lo­put sit­ten voi­vat­kin ol­la min­kä­lai­sia vain, mie­het huo­maut­ta­vat. Taak­se on juu­ri jä­tet­ty kou­lu­jen päät­tä­jäis­vii­kon­lop­pu, yli­op­pi­las- yn­nä muut val­mis­tu­jais­juh­lat.

It­se asi­as­sa juu­ri se­son­git ovat nii­tä, jot­ka ta­kaa­vat toi­min­nan jat­ku­mi­sen, ja nii­tä riit­tää koko vuo­del­le.

Ta­sais­ta me­noa ja me­nes­tys­tä ovat ol­leet taak­se jää­neet 40 vuot­ta­kin.

– Kak­ku­ja on myy­ty tosi pal­jon ja ny­ky­ään voi­lei­pä­kak­ku­ja me­nee ihan val­ta­vas­ti. Sen si­jaan pul­lan käyt­tö vä­he­nee ja vii­ne­rei­tä on tur­ha lei­poa, kos­ka nii­tä ei os­te­ta, mie­het ana­ly­soi­vat ny­ky­muo­tia, sil­lä muo­tia pi­tää seu­ra­ta lei­po­mo­a­lal­la­kin.

Ny­kyt­ren­diin kuu­luu myös se, et­tä so­ke­ria käy­te­tään ai­em­paa vä­hem­män.

Vuo­siin mah­tuu pal­jon

Suh­dan­teet ei­vät ole toi­min­taa het­kaut­ta­neet, ei edes 1990-lu­vun alun lama. Mie­het sel­vit­tä­vät, et­tä ku­lu­nei­siin vuo­siin mah­tuu mo­nen­lai­sia ko­kei­lu­ja. Sel­lai­sia ovat muun mu­as­sa laa­jen­nu­sy­ri­tys Sei­nä­jo­el­le ja Ol­lin ”syr­jä­hyp­py” 15 vuo­dek­si ra­ken­nu­sa­lal­le. Piz­ze­ri­a­kin Hy­väs­kä eh­ti ol­la 1990-lu­vun puo­li­vä­lis­sä.

Nyt­tem­min yli­mää­räi­set rön­syt on kar­sit­tu pois.

– Kaik­kea on pi­tä­nyt ko­keil­la. Nyt voin to­de­ta, et­ten osaa muu­ta kuin lei­poa, Ol­li Lah­den­suo vit­sai­lee.

Sit­ten tuli ko­ro­na

Mut­ta sit­ten tuli ko­ro­na. Koko Suo­men myö­tä kiin­ni me­ni­vät myös pie­ny­rit­tä­jien liik­keet, Hy­väs­käs­sä lou­nas- ja kah­vi­la­puo­ti. Jo­tain piti kek­siä ja kek­sit­tiin­kin, sima. Jou­lun lä­hes­ty­es­sä hok­sat­tiin ru­ve­ta val­mis­ta­maan jou­lu­laa­ti­koi­ta.

– Mo­lem­mat ovat jää­neet tuo­te­va­li­koi­maam­me, Mart­ti Lah­den­suo huo­maut­taa.

Tans­kan mat­kal­ta ide­oi­ta

Idea Hy­väs­käs­tä al­koi keh­key­tyä Mart­ti Lah­den­suon pääs­sä vuon­na 1980, jol­loin hän vie­rai­li Tans­kas­sa Aar­hus-ni­mi­ses­sä kau­pun­gis­sa. Siel­lä lä­hes joka kort­te­lis­sa oli pie­ni lei­po­mo ta­ka­huo­nees­sa ja etu­huo­ne, jos­ta ih­mi­set ha­ki­vat aa­mui­sin läm­pi­mäi­set ja noin kah­den pöy­dän kah­vio.

– Nii­tä oli ai­na­kin 200. Ihas­tuin sii­hen sys­tee­miin ja aja­tus läh­ti kyp­sy­mään. Sel­lai­sia ei ol­lut Suo­mes­sa sii­hen ai­kaan.

To­teu­tuk­seen meni vii­si vuot­ta, kos­ka La­pu­al­ta ei löy­ty­nyt so­pi­via ti­lo­ja. Ne löy­tyi­vät vas­ta, kun ny­kyi­nen ho­tel­li­ra­ken­nus ra­ken­net­tiin.

– Pää­sim­me jo ra­ken­nus­vai­hees­sa vä­hän sa­no­maan, mitä tä­hän ha­lu­am­me. Al­kaa­pääl­tä tila oli sa­man­lai­nen kuin Tans­kas­sa ja mei­dät otet­tiin to­del­la hy­vin vas­taan. Sil­loin mei­na­si ol­la, et­tei oo muu­ta kuin työ­tä, mut­ta se oli myös hie­noa, Mart­ti Lah­den­suo muis­te­lee.

Lei­po­mon pääs­tyä täy­teen vauh­tiin voi olet­taa, et­tä tuo­hon ai­kaan toi­sel­la­kym­me­nel­lä ol­lut Ol­li-poi­ka oli­si pyö­ri­nyt isän­sä ja­lois­sa nap­si­mas­sa sa­laa sor­miin­sa ker­ma­vaah­toa ja mui­ta herk­ku­ja. Ole­tus ei osu täy­sin pie­leen ja sen ver­ran hän pal­jas­taa, et­tä raa­kaa tai­ki­naa hän ei ole syö­nyt.

– Ja ke­sä­töis­sä olin ker­maa vis­paa­mas­sa alus­ta läh­tien.

Li­sä­ti­laa kah­vi­ol­le

Myö­hem­min vie­rei­ses­tä huo­neis­tos­ta saa­tiin mel­kein tup­la­ten li­sä­ti­laa kah­vi­ol­le ja voi­tiin tar­jo­ta keit­to­lou­nai­ta. Paik­kaa on vuo­sien mit­taan re­mon­toi­tu ja uu­dis­tet­tu, mut­ta mo­net lei­po­mon puo­lel­la ole­vat ko­neet ovat ”ikui­sia”.

– Van­him­mat ovat 1950-lu­vul­ta. Ne ei­vät ha­joa iki­nä, Mart­ti Lah­den­suo ke­hai­see.

Vuo­det ovat ol­leet työn­täy­tei­siä.

– Mart­ti ei ole juu­ri lo­mia pi­tä­nyt, sa­noo Ol­li Lah­den­suo.

Mart­ti on tois­ta miel­tä: ai­van riit­tä­väs­ti.

Yk­si asia har­mit­taa

Yk­si asia Mart­ti Lah­den­suo­ta har­mit­taa: kau­pun­gin suh­tau­tu­mi­nen ra­vin­to­la-alaan.

– Sitä em­me kat­so ylä­hä hyp­pien. Pau­kus­sa on kak­si ra­vin­to­laa ja uu­teen ui­ma­hal­liin­kin on tu­los­sa kah­vio. Ei sii­nä mi­tään, jos re­hel­li­ses­ti ti­loi­hin tu­lee yrit­tä­jä, mut­ta kau­pun­gin ei sai­si it­se läh­teä yrit­tä­jäk­si, hän moit­tii.