Viikko
Kuukausi
6kk
Lapuan Kankurit ryhtyy kehräämään itse villaa. -Oman kehräämön ansiosta pääsemme tekemään suomalaisen lampaanvillan kanssa täysin uudenlaista, kokonaisvaltaista tuotekehitystä, mainitsee Kankurien toimitusjohtaja Esko Hjelt. Kuva: Tarja Kojola
Lapuan Kankurit jatkaa investoimistaan suomalaiseen lampaanvillaan. Viime keväänä yritys kertoi rakentavansa lampaanvillan kudonta- ja viimeistelylinjaston, ja nyt ryhdytään rakentamaan villakehräämöä.
Yritys tiedotti tiistaina, että nyt rakenteilla olevan villakehräämön myötä Kankurit hallitsee itse villan koko tuotantoketjua ja tekee suomalaisen villan kanssa uniikkia tuotekehitystä.
– Oman kehräämön ansiosta pääsemme tekemään suomalaisen lampaanvillan kanssa täysin uudenlaista, kokonaisvaltaista tuotekehitystä, Lapuan Kankurien toimitusjohtaja Esko Hjelt kertoo.
Kankurit tiedottaa, että kun kaikki langat ja kuidut ovat "omissa käsissä", niin yritys voi esimerkiksi sekoittaa suomalaisen lampaan villaan uusia kotimaisia selluloosapohjaisia kuituja tai kierrätyskuituja ja luoda näin uudenlaisia lankoja.
Uniikkeja tuotteita
Tiedotteessa kerrotaan lisäksi, että oma kehräämö mahdollistaa myös villan värjäämisen luonnonväreillä jo ennen kehräämistä, mikä Hjeltin mukaan tuo villaan kauniin meleeratun pinnan. Myös eriväristen lampaiden villan yhdistäminen on mahdollista ainutlaatuisten sisustustuotteiden luomiseksi.
– Silläkin on arvoa, että pystymme näyttämään vaikkapa nuorille opiskelijoille villatuotteen koko tuotantoketjun omissa tiloissamme. Keritystä villasta valmiiksi tuotteeksi asti. Vain villan pesu tapahtuu toistaiseksi muualla, Hjelt kertoo tiedotteessa.
Suomalaisen tekstiiliperinteen ylläpito ja kehittäminen on Lapuan Kankureille tärkeä arvo. Tässä hankkeessa yritystä motivoi vahvasti myös se, että tähän asti jopa puolet suomalaisesta lampaanvillasta on mennyt hukkaan.
Koneet Teuvalta
Lapuan Kankurit hankki kehräämön karstavillalankakoneet Teuvalta, Suupohjan Kehruu-tehtaalta, jolla ei ole ollut toimintaa enää vuosiin. Laitteet huolletaan ja modernisoidaan nykyajan työturvallisuusstandardien mukaisiksi.
– Karstalankakehruu on perinteinen tapa tehdä lankaa eikä se ole vuosien saatossa oleellisesti muuttunut. Nämä koneet ovat minun ikäisiäni, eivät siis vanhojakaan vielä, reippaita viisikymppisiä, Esko Hjelt mainitsee tiedotteessa.
Koneet ovat sopivan kokoisia Lapuan Kankurien suomalaisen lampaanvillan käsittelytarpeisiin.
Villa lähiseudun
lampureilta
Kankurien modernilla kutomolla käytetään vuosittain noin 130 000 kiloa erilaisia lankoja. Suomalaisen lampaanvillan osuus on aluksi enintään kymmenentuhatta kiloa vuodessa. Yritys ostaa suomalaista villaa suoraan lähiseudun lampureilla, valmistaa sen itse langaksi ja kutoo Lapualla sisustustuotteiksi.
Uudet tuotantolaitokset valmistuvat kevään 2022 aikana ja Lapuan Kankurit pyrkii tuomaan ensimmäisiä omasta suomenlampaanvillalangasta kudottuja tuotteita myyntiin nopealla aikataululla jo syksyllä 2022.