Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Ruisjauhoista ja syksyn marjoista tehty vispipuuro on herkullinen ja terveellinen välipala tai jälkiruoka. Kuva: sydänmerkki.fi
Kansainvälistä Maailman sydänpäivää vietetään 29. syyskuuta. Päivän tavoitteena on pysäyttää ihmiset hetkeksi miettimään oman sydämen hyvinvointia. Lapuan Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Eeva Jylhä painottaa, että sydän on jokaiselle elämän kannalta korvaamaton.
– Sydämestä huolehtiminen kuuluu meille kaikille. Se ei vaadi suuria tekoja – jo pienillä arjen valinnoilla, kuten liikkumisella, terveellisellä ruoalla ja stressistä palautumisella, voi olla ratkaiseva merkitys, Jylhä sanoo.
Tänä vuonna sydänpäivä käynnistää myös Sydänliiton 70-vuotisjuhlaviikon. Jylhä kertoo, että Sydänliitto perustettiin vuonna 1955 aikana, jolloin sydän- ja verisuonitaudit aiheuttivat runsaasti ennenaikaisia kuolemia.
– Seitsemässäkymmenessä vuodessa on kuljettu pitkä matka. Sydänliitto on ollut tukemassa sairastuneita ja heidän läheisiään, tuonut esiin tietoa ja tarjonnut vertaistukea. Työ jatkuu edelleen, jotta mahdollisimman harva sairastuisi ja jokainen apua tarvitseva saisi tukea, Jylhä sanoo.
Yksi tämän vuoden pääviesteistä liittyy eteisvärinän tunnistamiseen. Jylhän mukaan moni ei tiedä, että tämä yleinen rytmihäiriö voi olla täysin oireeton.
– Toisilla se tuntuu sydämen tykytyksenä tai rytmin poikkeavuutena, mutta kaikilla ei ole mitään tuntemuksia. Siksi on tärkeää oppia tunnistamaan eteisvärinä. Hoitamattomana se voi johtaa aivoinfarktiin, mutta oikealla hoidolla vakavat seuraukset voidaan estää, Jylhä painottaa.
Sydänpäivän yhteydessä halutaan tuoda esiin myös ruokavalion merkitys. Tänä vuonna Sydänliitto vinkkaa kokeilemaan "punaista menua", johon kuuluu muun muassa punakaalisalaattia, paahdettuja punajuuria, vispipuuroa ja punajuuri-jauhelihavuokaa.
– Sydänystävällinen ruoka voi olla värikästä, herkullista ja helppoa. Kasvisten lisääminen on tärkeää, ja punainen menu on hauska tapa kokeilla sitä, Jylhä vinkkaa.
Hänen mukaansa sydänpäivän viesti on yksinkertainen mutta tärkeä. Sydän ansaitsee huomiota joka päivä, ei vain syyskuun lopussa.
– Kun huolehdimme sydämestämme, huolehdimme koko elämästä, Jylhä tiivistää.
Punajuuri-jauhelihavuoka
Punajuuri-jauhelihavuoka valmistuu uunissa vaivattomasti ja maistuu myös perheen pienemmille.
Ainekset
800 g punajuurta
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
400 g jauhelihaa (rasvaa max. 10%)
1 rkl öljyä
2 dl rikottuja suurimoita
1 ½ tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl timjamia
1 rkl etikkaa
Liemi
6 dl vettä
4 dl rasvatonta maitoa
2 dl kermankaltaista kasvirasvavalmistetta (rasvaa max. 15%)
3 kananmunaa
Valmistusohje
Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi ja hienonna sipulit. Ruskista jauheliha kevyesti rypsiöljyssä. Yhdistä kaikki ainekset ja kaada uunivuokaan. Sekoita liemen ainekset tasaiseksi seokseksi. Kaada vuokaan ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin tunti.
Vinkki: Suurimoiksi kelpaa hyvin esimerkiksi ohra.
Vispipuuro
Vispipuuro, lappapuuro, marjapuuro, rakkaalla puurolla on monta nimeä. Tämä välipalojen kuningatar valmistetaan raikkaista marjoista ja täysjyvärukiista. Jäähtynyt puuro vispataan kuohkeaksi vaahdoksi - nam!
Ainekset
1 ½ l vettä
3 dl punaisia marjoja
3 ½ dl ruisjauhoja
2 dl sokeria
½ - ¾ tl suolaa
Valmistusohje
Lisää vesi ja marjat kattilaan. Kiehauta ja lisää sekaan jauhot koko ajan sekoittaen. Kiehauta puuro uudelleen ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin tunnin ajan välillä sekoittaen. Lisää lopuksi sokeri ja ripaus suolaa. Nosta puurokattila liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella (n. 10 minuuttia). Mitä enemmän vatkaat, sen kuohkeampaa puuroa saat. Tarjoile vispipuuro tuoreiden marjojen ja maidon kanssa.
Vinkki: Vispipuuroon sopivat erinomaisesti herukat, puolukat ja karviaismarjat eli kaikki happamat marjat. Kokeile vispipuuroa myös raparperista.
Reseptit Sydänmerkki.fi
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?