Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Jarno Niemelä, Marjo Nurmenniemi ja Pirita Pouhula haluavat elvyttää yläkoulun vanhempainyhdistyksen toiminnan ja lähteä mahdaltamaan koulun ja kodin välistä raja-aitaa.
Minna Vainionpää
@lapuansanomat.fi
Joukko lapualaisia lasten vanhempia on kokenut, että Lapuan yläkoulu tarvitsee tuekseen ja taustavoimakseen vanhempainyhdistyksen, joka ei tällä hetkellä ole toiminnassa. Koossa on jo yhdistyksen toiminnan kannalta riittävä määrä vanhempia ja huoltajia, mutta lisää toivotaan, sillä joukossa on voimaa.
Äärimmäiset kiusaamisongelmat ovat saaneet vanhemmat jalkeille.
– Tähän tarvitaan nyt ihan kaikkia. Koulun ei tarvitse olla yksin. Myös kotijoukot voivat vaikuttaa paljon ongelmien ratkomisessa. Vanhempina olemme huolissamme, mitä koulussa tapahtuu. Vanhempainyhdistys on silta keskustelulle, vaikuttamiselle ja tiedon lisäämiselle koteihin ja toisin päin. Nyt tarvitaan yhteistyökanavaa lasten hyväksi, Pirita Pouhula kertoo.
Jarno Niemelä puolestaan tarttui tuumasta toimeen ja nosti esiin vanhempainyhdistyksen elvyttämisen. Sen toimintaa Lapuan yläkoululle on kaivannut taustatuekseen myös Marjo Nurmenniemi lapsensa sisäilmaoireiluun liittyvien ongelmien ja järjestelyjen kanssa.
– Nyt ei voi vaan istua ja seurata sivusta, mitä tapahtuu. Tällä hetkellä koulun toimet tuntuvat meistä vanhemmista riittämättömiltä. Pitää herätä, nostaa asiat pöydälle ja puhua ongelmista niiden oikeilla nimillä. Sen jälkeen voidaan pohtia, miten niitä lähdetään purkamaan, vaikka yksi kerrallaan, Niemelä korostaa.
Hän muistuttaa, että isossa joukossa on voimaa.
Pirita Pouhula sanoo, että kiusaaminen on tällä hetkellä se tärkein asia, joka on nostettava esille.
– On mietittävä konkreettisia käytännön toimia, miten siihen voidaan puuttua. Jos koulussa ei ole riittävästi valvontaa ja aikuisten läsnäoloa, lisäresursseja on löydyttävä, Pouhula sanoo vakavana.
Hän on tällä hetkellä mukana myös Keskuskoulun vanhempainyhdistyksessä ja toimii sen rahastonhoitajana.
– Yläkoululla vanhempainyhdistys voisi esimerkiksi olla mukana hankkimassa ruokalaan valvontakameroita. Siellä tehdään tinkiä ja kiusataan, kun valvojan silmä ei näe. Uskon, että valvonnan läsnäolo ja sen tiedostaminen jo rauhoittaisi kiusaajien toimintaa, Pouhula arvioi.
– Muutenkin käyttöön pitää ottaa tehokkaat keinot ja yhtenäiset toimet kiusaamista vastaan. Siihen pitää koko koulun henkilökunnan ja lasten vanhempien osallistua. Koulun ja kodin välille pitää luoda sellainen ilmapiiri ja toimintamalli, että asioita voidaan nostaa esille, niistä voidaan keskustella ja ennen kaikkea lapset uskaltaisivat tuoda esille näkemäänsä tai kokemaansa kiusaamista, Niemelä ehdottaa.
Nurmenniemi on samoilla linjoilla. Hänen mielestään on tärkeää, että vanhemmat verkostoituvat keskenään.
– Yläkoulun lasten huoltajilla ja vanhemmilla pitäisi olla helppo kanava, jossa voitaisiin pitää yhteyttä toisiin matalalla kynnyksellä. Kun luottamus on syntynyt, hankaliakin asioita on helpompi sitten käsitellä ja nostaa esille, Nurmenniemi sanoo.
Kiusaamisen ennaltaehkäisemiseen ja siihen puuttumiseen tarvitaan laajaa yhteistyötä ja useiden tahojen panosta. Lapuan yläkoulun vanhempainyhdistyksen toimintaa virittelevät henkilöt miettivät nyt, miten saisivat yläkoulun 550 oppilaan huoltajiin yhteyden.
– Koulun käyttämä Wilma-viestintäjärjestelmä tavoittaisi varmasti kaikki, mutta siitä mahdollisuudesta päättää koulun rehtori, Niemelä tietää.
Jos yläkoulun vanhempainyhdistyksen toiminta kiinnostaa tai aiheen ympäriltä herää ajatuksia, yhteyttä voi ottaa Marjo Nurmenniemeen. Myös Pirita Pouhula ja Jarno Niemelä ovat valmiita kertomaan asiasta.
– Suunnitelmissa on järjestää yhteinen tilaisuus ja perustamiskokous vielä syksyn aikana. Toimintaan voi lähteä matalalla kynnyksellä. Taustajoukoista jo löytyy yhdistyksen toiminnan edellyttäviä vastuuhenkilöitä, Niemelä korostaa.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?