JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
12.9.2017 10.57

Huoltomies: Opiskelija löi ensin

Tar­ja Ko­jo­la

tar­ja.ko­jo­la@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Uu­ti­soim­me maa­nan­tai­na, et­tä la­pu­a­lai­nen opis­ke­li­ja­poi­ka tuli pa­hoin­pi­del­lyk­si maa­nan­tai­na Ase­ma­ka­dul­la Mat­ka­kes­kuk­sen park­ki­pai­kal­la. Pa­hoin­pi­te­li­jäk­si opis­ke­li­ja ni­me­si alu­et­ta sii­vo­a­mas­sa ol­leen huol­to­mie­hen.

Huol­to­mie­hen ta­ri­na on koko lail­la toi­sen­lai­nen:

– Ta­ri­nan al­ku pi­tää paik­kan­sa, olin sii­vo­a­mas­sa park­ki­paik­kaa. Park­ki­pai­kal­la oli au­to, joka on sii­nä mo­ne­na aa­mu­na. Täs­tä au­tos­ta pu­to­a­vat ros­kat joka ker­ta maa­han, vaik­ka ros­kis on ihan vie­res­sä, huol­to­mies har­mit­te­lee.

– Niin kävi nyt­kin. Au­to läh­ti, ros­kat ja ku­pit jäi­vät pi­haan. Py­säy­tin au­ton ja il­moi­tin opis­ke­li­jal­le mie­les­tä­ni koh­te­li­aas­ti, et­tä ei lie­ne suu­ri vai­va ke­rä­tä ros­kat pois, kun piha on juu­ri sii­vot­tu.

Mo­jah­ti sil­mään

Huol­to­mies ker­too, et­tä opis­ke­li­ja ot­ti "när­käs­ty­neen asen­teen" ja vas­ta­si, et­tä ei­vät ole mei­dän ros­kia.

– Sa­noin, et­tä park­ki­pai­kal­le ei ol­lut mui­ta au­to­ja ei­kä ros­kai­nen piha ole ke­nen­kään sil­mil­le kiva, mies sel­vit­tää.

– Sii­nä vai­hees­sa au­tos­ta mo­jah­ti nyrk­ki sil­mää­ni. Opis­ke­li­ja­poi­ka siis to­del­la­kin löi en­sin, huol­to­mies va­kuut­taa.

Myös huol­to­mies soit­ti po­lii­sit pai­kal­le.

– Kun mi­nul­la oli ai­ka­mää­rä, et­tä Lid­lin piha pi­tää käy­dä sii­vo­a­mas­sa kah­dek­saan men­nes­sä, niin läh­din sit­ten te­ke­mään sen al­ta pois. Po­lii­sit tu­li­vat Lid­lin pi­haan ja tein ri­ko­sil­moi­tuk­sen. He pyy­si­vät mi­nua käy­mään ter­veys­kes­kuk­ses­sa näyt­tä­mäs­sä sil­mä­kul­maa. Lää­kä­ri to­te­si, et­tä sel­vä lyö­mä­haa­va on.

"En aloit­ta­nut"

Lää­kä­ri pyy­si mies­tä tu­le­maan per­jan­tai­na uu­sin­ta­käyn­nil­le, jol­loin saa­daan var­muus, et­tei ole mur­tu­mia.

– Koko naa­ma on nyt niin tur­von­nut, et­ten näe oi­ke­al­la sil­mäl­lä mi­tään, mies ker­toi tiis­tai­na.

Huol­to­mies myön­tää, et­tä myös hän löi poi­kaa.

– Vais­to­mai­ses­ti kun nyrk­ki osui naa­maan, löin ta­kai­sin. Mut­ta minä en aloit­ta­nut is­ku­jen vaih­toa.

Po­lii­si sel­vit­te­li asi­aa il­lan mit­taan.

– Ym­mär­sin po­lii­sin ker­to­mas­ta, et­tä vas­ta­puo­li­kin on suos­tu­vai­nen so­vit­te­lu­me­net­te­lyyn, ei­kä tar­vit­se läh­teä kä­rä­jil­le, mies sa­noo.

Tör­ke­ää ros­kaa­mis­ta

Mi­ten iso on­gel­ma ros­kaa­mi­nen on La­pu­al­la?

– No se on jo­tain ai­van kä­sit­tä­mä­tön­tä esi­mer­kik­si juu­ri Ase­ma­ka­dul­la, mis­sä is­tuu nuo­ri­soa au­tois­sa ai­kaa viet­tä­mäs­sä, huol­to­mies ih­met­te­lee.

– Au­to saat­taa ol­la par­kis­sa ros­ka­ko­rin vie­res­sä, ja käsi ylet­tyi­si hy­vin au­tos­ta ojen­ta­maan ros­kat ros­kiin. Mut­ta ei, ros­kat tip­pu­vat maa­han au­ton vie­reen.

Huol­to­mies käy sii­vo­a­mas­sa Ase­ma­ka­dul­la maa­nan­tai­sin, kes­ki­viik­koi­sin ja per­jan­tai­sin.

– Joka iki­nen ker­ta sii­nä on muu­ta­ma au­to, jot­ka läh­ties­sään tyh­jää­vät tuh­ka­ku­pin ja kip­paa­vat kaik­ki ros­kat au­tos­ta suo­raan maa­han.

Kau­pun­ki on li­sän­nyt alu­eel­la ros­ka­ko­re­ja.

– Ne on vain re­vit­ty ir­ti. Niis­tä ei ole mi­tään hyö­tyä, huol­to­mies tie­tää.

– Var­sin­kin nyt kun myy­mä­löi­hin on tul­lut näi­tä pais­to­pis­tei­tä ja mui­ta tuo­re­lei­pä­myyn­te­jä, niin ros­kaa­mi­nen on ai­van mah­do­ton­ta. Lei­pä- ja pais­to­pus­se­ja löy­tyy ym­pä­ri La­pu­aa sa­to­ja aa­mui­sin.

Tyy­pil­li­siä so­vit­te­lu­a­si­oi­ta

Tut­kin­nan­joh­ta­ja Vesa Ojan­pe­rä po­lii­sis­ta kom­men­toi, et­tä pa­hoin­pi­te­ly­a­si­at me­ne­vät tyy­pil­li­ses­ti so­vit­te­luun.

– So­vit­te­lus­sa py­ri­tään sa­man pöy­dän ää­rel­lä pää­se­mään so­pi­muk­seen asi­as­ta. Se ta­pah­tuu so­vit­te­lu­toi­mis­tos­sa, Ojan­pe­rä va­lai­see.

Tut­kin­nan­joh­ta­ja kom­men­toi, et­tä täl­lai­sis­sa ta­pauk­sis­sa, kun mo­lem­mat ovat yh­tey­des­sä po­lii­sin, asia tut­ki­taan yh­den ja sa­man ri­ko­sil­moi­tuk­sen al­la.

– Jos mo­lem­mat ovat käyt­tä­neet nyrk­ke­jä, sil­loin mo­lem­mat ovat epäil­ty­nä ri­kok­ses­ta. So­vit­te­lu­käy­tän­nöl­lä py­ri­tään saa­maan asia mo­lem­pia tyy­dyt­tä­vään lop­pu­tu­lok­seen rau­hal­li­sis­sa mer­keis­sä kes­kus­tel­len.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?