Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Marjanne Kuntsi ja Hanna Luhtala Lapuan Leivästä kahvittelevat väkeä yrityksen 60-vuotissynttärien kunniaksi.
Mira Uusihauta-Koivu
mira.uusihauta-koivu@lapuansanomat.fi
Lapuan Leipä juhlistaa toimintansa 60 vuotta. Yrityksen on perustanut vuonna 1962 Olavi ja Eila Kuntsi. Perinteitä ovat sittemmin jo pitkään jatkaneet tyttäret Marjanne Kuntsi ja Marketta Mikkilä yhdessä Sakari Mikkilän kanssa. Marjanne Kuntsi sanoo, että on hieno asia, että näinkin pitkä historia on heidän kohdalleen yritysmaailmassa tullut. Menestyksen yhdeksi osatekijäksi hän arvelee sen, että leipomo on oikean kokoinen, jolloin on mahdollisuudet tarpeeksi joustavaan toimintaan vaihtuvissa tilanteissa. Viime aikoina vaikkapa korona ja nyt uusi maailmanpoliittinen tilanne. Yritys on myös niin iso, että resursseja riittää tarvittaessa monenlaiseen tekemiseen. Joustavuuttakin toki tarvitaan paljon, että voidaan vastata moneen huutoon.
– Meillä on asiakkaina muun muassa vähittäiskauppoja, tapahtumia, yhdistyksiä. Palvelemme kaikkia mahdollisimman hyvin ja työntekijäthän sen lopullisen palvelun ja jouston tekevät eli iso kiitos heille, Kuntsi kiittelee.
Yrityksen menestyksen takeeksi hän laskee myös sen, että tuotteet ovat niitä tuttuja makuja, joista tykätään tällä alueella ja vähän toki etäämmälläkin. Niitä kysellään koko ajan, joten suosikeista ei luovuta hevillä.
– Teemme näitä alueen omia suosikkimakuja, joista ihmiset pitävät vuodesta toiseen.
Lapuan Leivän suosikkileivonnaiset tällä hetkellä ovat suolaiset Lapua -piirakat, joita leivotaan edelleen Olavi Kuntsin äidin reseptillä, ja makeista muun muassa perinteinen possu ja naku -täytekakku.
Lähituotteet arvossaan
Tulevaisuudessa leipomoala kohtaa varmasti monenlaisia haasteita, vaikka suosikkituotteet menevätkin kuin kuumille kiville. Kuntsi uskoo, että leipomoalla pitää aina pikkuisen sietää tiettyä tuttua heiluriliikettä. Välillä mennään toiminnan niin sanotulla laihemmalla puolella ja sitten taas tulee paremmat ajat.
Tulevaisuudessa Kuntsi uskoo, että lähituotanto tulee nousemaan entistä korkeampaan arvoonsa. Siinä vaatimuksessa he voivat palvella asiakkaita hyvin.
– Ihmiset tulevat arvostamaan entistä enemmän lähellä tuotettua, koska kuljetuskustannukset nousevat ja ne ovat jo nousseet. Myös elintarvikekustannukset ovat nousseet.
Vihreät arvot ovat merkityksellisiä myös leipomoalalla. Niitä ottavat jo nyt huomioon Lapuan Leivässä yrityksen nuorempi polvi, kun Kuntsi on jäämässä eläkkeelle kesän mittaan.
– Olemme jo tehneet jonkin aikaa siirtymään tarvittavaa työtä ja yritystä jatkavat siskon kaksi poikaa ja toisen avopuoliso eli Matias ja Tuomas Mikkilä ja Hanna Luhtala. Kaikki ovat täällä olleet jo pitkään töissä ja täysin voin luottaa heidän osaamiseen. Ja apua annan kysyttäessä jatkossa tietenkin, Kuntsi lupaa.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?