JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
3.6.2022 11.10

Lapuan väkiluku kasvaa

Tar­ja Ko­jo­la

tar­ja.ko­jo­la@la­pu­an­sa­no­mat.fi

La­pua hou­kut­taa uu­sia asuk­kai­ta, ja ny­kyi­set­kin ovat tuo­reen tut­ki­muk­sen mu­kaan tyy­ty­väi­siä ko­ti­kau­pun­kiin­sa.

Kau­pun­ki sai vii­me vii­kol­la ker­toa iloi­sia uu­ti­sia: La­pu­an asu­kas­lu­vun li­säys oli tam­mi-huh­ti­kuun ai­ka­na pe­rä­ti 41 hen­ki­löä ja net­to­muut­to­voit­to oli +57 hen­ki­löä.

– Iloit­sen vä­ki­lu­vun kas­vus­ta, sa­noo kau­pun­gin­joh­ta­ja Satu Kan­ka­re.

– Me jat­kam­me edel­leen ak­tii­vi­sia toi­men­pi­tei­tä vä­es­tö­mää­rän kas­vat­ta­mi­sek­si, hän va­kuut­taa.

La­pu­a­lai­sia on huh­ti­kuun lo­pun ti­las­ton mu­kaan 14 244.

Ny­kyi­set asuk­kaat tosi tyy­ty­väi­siä

Kau­pun­gin­joh­ta­ja muis­tut­taa, et­tä muut­to­voi­ton li­säk­si myös ny­kyis­ten asuk­kai­den viih­ty­mi­nen La­pu­al­la on tär­ke­ää. Täs­tä ker­too seu­tu­kau­pun­kien ve­to­voi­ma­tut­ki­muk­sen tu­los.

– Osal­lis­tuim­me In­no­lin­kin te­ke­mään tut­ki­muk­seen tänä ke­vää­nä. Sii­nä oli­vat mu­ka­na kaik­ki Suo­men 57 seu­tu­kau­pun­kia, ja si­säi­sen ima­gon osal­ta me­nes­tyim­me erit­täin hy­vin: La­pu­al­la asu­vat an­toi­vat ni­mit­täin ko­ti­kau­pun­gil­leen ar­vo­sa­nak­si 4 as­tei­kol­la 1–5. Li­säk­si si­säi­nen pi­to­voi­ma sai la­pu­ai­sil­ta ar­vo­sa­nak­si 4,2, Kan­ka­re lu­et­te­lee.

Asuk­kai­den viih­ty­vyy­des­tä py­ri­tään huo­leh­ti­maan.

– Asui­nym­pä­ris­tö, tur­val­li­suus sekä kult­tuu­ri- ja va­paa-ajan­pal­ve­lut ovat mer­kit­tä­viä ve­to­voi­ma­te­ki­jöi­tä, ja nii­hin olem­me pa­nos­ta­neet, kau­pun­gin­joh­ta­ja tie­tää.

Maa­kun­nan yk­kö­nen ja koko maan kak­ko­nen

Seu­tu­kau­pun­ki­tut­ki­muk­sen tu­lok­sis­sa La­pua si­joit­tui oman asuin­kau­pun­gin viih­ty­vyyt­tä mit­taa­vas­sa lis­tas­sa koko Ete­lä-Poh­jan­maan yk­kö­sek­si. Tut­ki­muk­sen "si­säi­sen peh­me­än ve­to­voi­man" in­dek­sis­sä La­pua oli li­säk­si koko maan lis­tal­la Rau­man jäl­keen toi­sek­si pa­ras. Rau­man asu­kas­viih­ty­vyys­lu­ke­ma oli 4,3. Hei­koim­man tu­lok­sen sai Ke­mi­jär­vi, sen nu­me­ro oli 2,7.

Si­säi­sen ve­to­voi­man in­dek­sis­sä lis­tan kär­jes­sä kai­kis­ta mu­ka­na ol­leis­ta 57:stä seu­tu­kau­pun­gis­ta oli­vat Rau­man ja La­pu­an jäl­keen Sa­von­lin­na, Nur­mes, Kuu­sa­mo, Pa­rai­nen, Uu­si­kau­pun­ki, Nii­va­la, Hei­no­la, Tor­nio ja Kris­tii­nan­kau­pun­ki.

Seu­tu­kau­pun­git ja­e­taan vii­teen ryh­mään asu­kas­viih­ty­vyy­den mu­kaan. Ete­lä-Poh­jan­maan muis­ta Sei­nä­jo­en ym­pä­rys­kun­nis­ta vain La­pua sel­vi­si par­haa­seen vii­den­nek­seen. Toi­sek­si ty­kä­tyin asuin­kun­ta on Ala­vus ja kol­man­nek­si ty­kä­tyin Ku­rik­ka. Toi­sek­si huo­noim­mas­sa vii­den­nek­ses­sä ovat Kau­ha­jo­ki ja Äh­tä­ri. Kaik­kein vä­hi­ten asuk­kaat viih­ty­vät Kau­ha­val­la ja Ala­jär­vel­lä.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?