JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
29.9.2021 8.00

Sudenpennut ja seikkailijat testasivat parti­o­tai­tojaan

Min­na Vai­ni­on­pää

min­na.vai­ni­on­paa@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Simp­si­ön hiih­to­ma­jan edus­tal­la kävi lau­an­tai­na mel­koi­nen vi­li­nä, kun su­den­pen­tu- ja seik­kai­li­jai­käi­set par­ti­o­lai­set val­mis­tau­tu­vat läh­te­mään maas­toon va­rus­tei­neen. Al­ka­mas­sa oli Poh­jan­maan par­ti­o­lais­ten kil­pai­lu­ta­pah­tu­ma, jon­ka jär­jes­ti­vät la­pu­a­lai­set lip­pu­kun­nat Simp­si­ön Kar­hut ja Simp­si­ön Sis­kot.

Kil­pai­li­joil­la huol­to­jouk­koi­neen oli edes­sä tou­hu­kas päi­vä kaik­ki­aan yh­den­tois­ta ras­ti­teh­tä­vän pa­ris­sa, jot­ka oli si­joi­tet­tu eri puo­lil­le Simp­si­ön hiih­to­ma­jan lä­hi­maas­toa.

Oman re­pun si­säl­töä hiih­to­ma­jan sei­nus­tal­la oli tar­kis­ta­mas­sa myös Tuo­mas Ri­ka­la, joka kil­pai­li Simp­si­ön Kar­hu­jen Ki­vi­tas­kut -jouk­ku­ees­sa, su­den­pen­tu -sar­jas­sa yh­des­sä Mii­ra Hir­ve­län, Juho Lii­na­maan ja Vil­hel­mi Su­van­non kans­sa.

– Vä­hän jän­nit­tää, kun en ole kos­kaan en­nem­min ol­lut par­ti­o­ki­sois­sa. Par­ti­o­ta olen har­ras­ta­nut kak­si vuot­ta, Tuo­mas ker­too vä­hän en­nen kuin jouk­ku­eet lä­he­tet­tiin en­sim­mäi­sel­le kil­pai­lu­ras­til­le.

Tuo­mak­sen kans­sa läh­töä oli­vat odot­ta­mas­sa hä­nen van­hem­pan­sa Tii­na ja Aa­po Ri­ka­la. Vä­hän etääm­pä­nä oli oman jouk­ku­een­sa kans­sa Tuo­mak­sen iso­ve­li Ee­tu Ri­ka­la, joka kil­pai­li Simp­si­ön Kar­hu­jen Ke­tut -jouk­ku­ees­sa ja seik­kai­li­ja -sar­jas­sa.

– Meil­le par­tio on uu­si har­ras­tus. Me em­me ole sitä it­se har­ras­ta­neet lap­suu­des­sa, mut­ta nyt lap­set on vie­ty hy­vän har­ras­tuk­sen pa­riin, jos­sa op­pii pal­jon käy­tän­nön tai­to­ja ja luon­nos­sa liik­ku­mis­ta, Ri­ka­lan pa­ris­kun­ta to­te­aa.

Jouk­kue tar­kas­taa vie­lä en­nen maas­toon läh­töä, et­tä kaik­ki tar­peel­li­nen on mu­ka­na.

– Par­ti­os­ta tuli jo etu­kä­teen pit­kä lis­ta, mitä rep­puun pa­ka­taan. Siel­lä on mm. ret­ki-is­tui­na­lus­ta, pie­niä en­si­a­pu­vä­li­nei­tä, muis­tiin­pa­no­vä­li­neet, vet­tä ja eväs­tä. Pääl­lä on sään mu­kai­nen va­rus­tus ja par­ti­o­hui­vi. Mu­kaan tar­vi­taan myös sak­set, mit­ta­nau­ha, vin­ti­lä ja ai­na­kin saha, jot­ka liit­ty­vät mat­kan var­rel­la ole­vien teh­tä­vien suo­rit­ta­mi­seen, Aa­po Ri­ka­la lu­et­te­lee va­rus­tei­ta.

En­sim­mäi­se­nä teh­tä­vä­nä
hyön­teis­ho­tel­li

En­sim­mäi­sel­lä teh­tä­vä­ras­til­la kil­pai­li­joi­ta odot­ti kak­si eri­vah­vuis­ta koi­vu­ran­kaa ja na­rua. Niis­tä pi­täi­si syn­tyä hyön­teis­ho­tel­li. Mal­li­kap­pa­le roik­kui näh­tä­vil­lä ja oh­jeet sen te­ke­mi­seen oli pa­pe­ril­la. Kil­pai­li­jat pää­si­vät heti, pait­si käyt­tä­mään pää­tään, myös mu­ka­na ole­vaa sa­haa, mit­ta­nau­haa ja vin­ti­lää. Ai­kaa teh­tä­vän suo­rit­ta­mi­seen oli enin­tään 45 mi­nuut­tia.

Seik­kai­li­jois­sa kil­pail­lut Simp­si­ön Kar­hu­jen Ke­tut jouk­kue, Em­ma Män­nis­tö, Ee­tu Ri­ka­la, Mat­teus Luo­ma ja Jas­per Vii­ta, ei­vät kau­an ai­kail­leet, kun yk­si jouk­ku­een jä­se­nis­tä tart­tui po­raan, toi­nen sa­haan, kol­mas ot­ti mi­tan esil­le ja yk­si läh­ti vil­kai­se­maan val­mis­ta mal­li­kap­pa­let­ta hyön­teis­ho­tel­lis­ta. Yh­teis­työ su­jui mut­kat­to­mas­ti. Yh­des­sä poh­dit­tiin on­gel­mia ja yh­des­sä nii­hin löy­det­tiin rat­kai­su­ja. Jouk­ku­een hyön­teis­ho­tel­li val­mis­tui rei­lus­sa puo­les­sa tun­nis­sa.

– Teh­tä­vä oli so­pi­vas­ti haas­teel­li­nen. Ei ol­len­kaan lii­an help­po vaan piti oi­ke­as­ti miet­tiä rat­kai­su­ja. Tämä oli kiva teh­tä­vä. Täl­lai­sen hyön­teis­ho­tel­lin voi­si teh­dä ko­to­na­kin ja vaik­ka vie­lä ke­hit­tää mal­lia, Mat­teus Luo­ma ar­vi­oi.

Hyön­teis­ho­tel­lin jäl­keen teh­tä­vä­ras­tit seu­ra­si­vat toi­si­aan, jois­sa par­ti­o­ko­koon­tu­mi­sis­sa har­joi­tel­tu­ja tai­to­ja pää­si tes­taa­maan. Mo­ni­puo­li­sil­la ras­teil­la oli mm. en­si­a­pu­teh­tä­vä, kier­rä­tys­tä, pal­lon am­pu­mis­ta ku­mi­nau­han avul­la, eri­lai­sia ar­vi­oin­ti­teh­tä­viä, luon­non ja pui­den tun­nis­ta­mis­ta, san­ka­ri­vii­tan te­koa, lii­ken­ne­sään­tö­jen ker­to­mis­ta ku­vi­tel­tui­hin ta­pah­tu­miin sekä par­ti­o­merk­kien jär­jes­tä­mis­tä oi­keil­le pai­koil­le par­ti­o­pai­taan.

Upea ret­ki­päi­vä

Sää oli par­ti­o­lais­ten ta­pah­tu­mal­le eri­no­mai­nen. Kil­pai­li­jat ja saat­ta­jat näyt­ti­vät naut­ti­van ul­koil­mas­ta ja yh­des­sä olos­ta täy­sin sie­mauk­sin.

– Par­ti­o­tai­to­ki­sat jär­jes­te­tään ker­ran vuo­des­sa ja ajan­koh­ta on yleen­sä ke­vät. Ko­ro­nan ta­kia kil­pai­lut siir­tyi­vät nyt kui­ten­kin syk­syyn. Tämä ta­pah­tu­ma on en­nen kaik­kea par­ti­o­lais­ten yh­tei­nen ko­koon­tu­mi­nen ja ret­ki­päi­vä kil­pai­lun mer­keis­sä. Pää­a­sia on pi­tää haus­kaa ja sa­mal­la eh­kä op­pia uut­ta yh­des­sä, kil­pai­lu­jen jär­jes­te­ly­sih­tee­ri ja Simp­si­ön Kar­hu­jen lip­pu­kun­nan­joh­ta­ja Jo­han­na Män­nis­tö ker­too.

Hän ar­vi­oi kil­pai­lun­joh­ta­ja ja Simp­si­ön Sis­ko­jen lip­pu­kun­nan­joh­ta­jan Ka­ro­lii­na Pe­rä­län kans­sa, et­tä puo­li kym­me­nel­tä aa­mu­päi­väl­lä mat­kaan läh­te­neet en­sim­mäi­set jouk­ku­eet ovat saa­neet kil­pai­lu­suo­ri­tuk­sen­sa teh­tyä il­ta­päi­vään men­nes­sä.

– Il­ta­päi­väl­lä kol­men nel­jän mais­sa suu­rin osa jouk­ku­eis­ta on maa­lis­sa, jos­sa hei­tä odot­taa ruo­kai­lu. Maas­tos­sa on jo­kai­nen jouk­kue voi­nut myös pi­tää omia eväs­tau­ko­jaan, Pe­rä­lä to­te­aa.

La­pu­a­lais­ten lip­pu­kun­tien jouk­ku­ei­ta oli ki­saa­mas­sa nel­jä. Nuo­rem­pien sar­jas­sa su­den­pen­nuis­sa oli­vat Simp­si­ön Kar­huis­ta Ki­vi­tas­kut (Mii­ra Hir­ve­lä, Juho Lii­na­maa, Tuo­mas Ri­ka­la ja Vil­hel­mi Su­van­to) sekä Simp­si­ön Sis­kois­ta 7Aa­ta (Se­li­na Nie­mi­nen, Mii­da Myl­ly­kos­ki, Ii­na Pe­rä­lä, Ii­da Pe­rä­lä, El­sa Pe­rä­lä, Ali­sa Ki­vi­pu­ro ja Aa­da Han­gas­maa).

Van­hem­pien par­ti­o­lais­ten sar­jas­sa seik­kai­li­jois­sa oli­vat Simp­si­ön Kar­huis­ta Ke­tut (Em­ma Män­nis­tö, Ee­tu Ri­ka­la, Mat­teus Luo­ma ja Jas­per Vii­ta) sekä Simp­si­ön Sis­kois­ta Sis­ko­jen Seik­kai­li­jat (Ei­mi Kal­lio, Aa­da Mäki, An­na Kat­te­lus ja Juu­lia Mik­ki­lä).

San­ka­ri­mat­kan tu­lok­set

Seik­kai­li­jat

1) Kul­ta­pan­dat Vaa­san Par­ti­o­ty­töt 2) Su­det Kau­ha­jo­en Ky­tö­vei­kot 3) Yö­pöl­löt Jur­van Sa­lo­vei­kot 4) Il­vek­set Ku­ri­kan Kor­ven­kä­vi­jät 4) Ke­tut Simp­si­ön Kar­hut 6) Pu­pu­pöl­löt Jur­van Sa­lo­vei­kot 7) Ret­ki­tas­sut Vai­ni­on Ve­sat 8) Il­vek­set2 Ta­san­gon Tal­vi­kit 9) Vie­ri­vät Ki­vet La­keu­den Hau­kat 10) Kel­tai­set Ti­ra­mi­sut Vaa­san Par­ti­o­ty­töt 11) Seik­kai­le­vat Ke­tut La­keu­den Hau­kat 12) Puna-Api­lat Evi­par­tio 13) Il­vek­set1 Ta­san­gon Tal­vi­kit 14) Pin­kit Ti­ra­mi­sut Vaa­san Par­ti­o­ty­töt 15) Sis­ko­jen Seik­kai­li­jat Simp­si­ön Sis­kot 16) Neva-Ukot Här­män Tä­hys­tä­jät 17) Hel­mi­pöl­löt2 Vaa­san Si­ni­set Par­ti­o­ty­töt 18) Hel­mi­pöl­löt1 Vaa­san Si­ni­set Par­ti­o­ty­töt 19) Mur­sut Ah­jo­par­tio 20) Maas­to­kar­hut Mark­ki-Par­tio

Kil­pai­lun ul­ko­puo­lel­la Pel­to­hii­ret La­keu­den Erä­par­tio ja Ma­ja­va- jouk­kue Vaa­san Si­ni­set Par­ti­o­ty­töt.

Su­den­pen­nut

1) Ke­tut Ta­san­gon Tal­vi­kit 2) Ke­tut Kau­ha­jo­en Ky­tö­vei­kot 3) Le­pa­kot Kau­ha­jo­en Ky­tö­vei­kot 4) Ket­tu­set Ah­jo­par­tio 5) Mör­rit Vaa­san Si­ni­set Par­ti­o­ty­töt 6) Maas­to­tii­mi1 Mark­ki-Par­tio 7) Kop­pik­set La­keu­den Var­ti­jat 8) Un­du­laa­tit Jur­van Sa­lo­vei­kot 9) Hir­vet Yli­här­män Par­ti­o­lai­set 10) Po­ro­set Mark­ki-Par­tio 11) Susi-lau­ma Vaa­san Met­sä­vei­kot 12) Ki­vi­tas­kut Simp­si­ön Kar­hut 13) Pu­put Ta­san­gon Tal­vi­kit 14) Kot­kan­poi­ka­set1 Ah­jo­par­tio 14) Hii­ru­lai­set Mark­ki-Par­tio 16) Kot­kan­poi­ka­set2 Ah­jo­par­tio 17) Amp­pa­rit Evi­par­tio 18) Vei­ja­rit Evi­par­tio 19) 7Aa­ta Simp­si­ön Kar­hut

Kil­pai­lun ul­ko­puo­lel­la Ora­vat Par­ti­o­lip­pu­kun­ta Soi­nin Suo­pöl­löt.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?