JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
5.1.2022 15.40

Toimijoilta vaaditaan kirjallinen suunnitelma korona­tar­tun­tojen ehkäi­sy­toi­mista

Kaikilta toimijoilta, joiden tiloissa käy ihmisiä, vaaditaan nyt suunnitelma siitä, miten koronan tarttumista ehkäistään. Maskisuositus on edelleen voimassa.

Kaikilta toimijoilta, joiden tiloissa käy ihmisiä, vaaditaan nyt suunnitelma siitä, miten koronan tarttumista ehkäistään. Maskisuositus on edelleen voimassa.

Län­si-Suo­men alu­e­hal­lin­to­vi­ras­to tie­dot­taa an­ta­neen­sa uu­sia mää­räyk­siä ko­ro­nan tor­ju­mi­sek­si. Ne as­tu­vat Ete­lä-Poh­jan­maan sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä eli La­pu­al­la­kin voi­maan per­jan­tai­aa­mu­na ja ovat voi­mas­sa tam­mi­kuun lop­puun saak­ka.

Alu­e­hal­lin­to­vi­ras­to mää­rää asi­a­kas- ja ylei­sö­ti­lois­ta vas­taa­vat toi­mi­jat jär­jes­tä­mään ti­lo­jen käyt­tö si­ten, et­tä asi­ak­kai­den, toi­min­taan osal­lis­tu­vien sekä seu­ru­ei­den lä­hi­kon­tak­tin ai­heut­ta­maa ko­ro­na­tar­tun­nan ris­kiä voi­daan eh­käis­tä. Pää­tös on voi­mas­sa Ete­lä-Poh­jan­maan ja Vaa­san sai­raan­hoi­to­pii­rien kun­tien alu­eel­la 7.1.–31.1.2022.

Toi­mi­ja voi va­li­ta kei­not

Alu­e­hal­lin­to­vi­ras­ton te­ke­mä, tar­tun­ta­tau­ti­lain py­kä­lään 58 d pe­rus­tu­va pää­tös mer­kit­see sitä, et­tä ti­lois­ta vas­taa­vien toi­mi­joi­den on mu­kau­tet­ta­va toi­min­taan­sa eh­käis­täk­seen lä­hi­kon­tak­tien ai­heut­ta­maa tar­tun­ta­ris­kiä. Toi­mi­ja voi va­li­ta tar­koi­tuk­sen­mu­kai­set kei­not mää­räyk­sen vel­voit­tei­den to­teut­ta­mi­sek­si.

E-P:llä edel­leen 20 hlön ra­joi­tus

Uu­si pää­tös ei vai­ku­ta voi­mas­sa ole­viin ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­siin, joi­den pe­rus­teel­la Ete­lä-Poh­jan­maal­la on täl­lä het­kel­lä kiel­let­ty yli 20 hen­ki­lön ja Vaa­san sai­raan­hoi­to­pii­rin alu­eel­la yli 10 hen­ki­lön ylei­sö­ti­lai­suu­det ja ylei­set ko­kouk­set si­sä­ti­lois­sa.

Kau­pat, kir­jas­tot, ur­hei­lu­ti­lat, te­at­te­rit...

Avi tie­dot­taa, et­tä pää­tös ti­lo­jen käy­tös­tä kos­kee laa­jas­ti eri­lai­sia asi­a­kas- ja ylei­sö­ti­lo­ja (esi­mer­kik­si kau­pat, ur­hei­lu­ti­lat, kir­jas­tot, mu­se­ot ja te­at­te­rit). Näi­den ti­lo­jen käy­tös­tä vas­taa­vien toi­mi­joi­den on jär­jes­tet­tä­vä toi­min­ta si­ten, et­tä asi­ak­kai­den ja toi­min­taan osal­lis­tu­vien sekä seu­ru­ei­den lä­hi­kon­tak­tin ai­heut­ta­maa tar­tun­nan ris­kiä voi­daan eh­käis­tä.

Toi­mi­ja voi esi­mer­kik­si ra­joit­taa asi­a­kas­mää­rää, por­ras­taa kä­vi­jöi­den osal­lis­tu­mis­ta ja/tai teh­dä ti­laan ja asi­a­kas­paik­ko­jen si­joit­te­luun liit­ty­viä jär­jes­te­ly­jä. Tie­tyn mit­tai­sia tur­va­vä­le­jä pää­tök­ses­sä ei kui­ten­kaan edel­ly­te­tä.

Ei op­pi­lai­tok­siin ei­kä var­hais­kas­va­tuk­seen

Pää­tös­tä ei so­vel­le­ta op­pi­lai­tos­ten toi­min­taan, var­hais­kas­va­tuk­seen, am­mat­tiur­hei­le­mi­seen ei­kä yk­si­tyis- tai per­he-elä­män pii­riin kuu­lu­vaan toi­min­taan.

Pää­tös kos­kee asi­a­kas­mää­räs­tä riip­pu­mat­ta ur­hei­lu-, lii­kun­ta-, huvi- ja vir­kis­tys­toi­min­taan käy­tet­ty­jä ti­lo­ja, ku­ten kun­to­sa­le­ja, si­sä­lii­kun­ta­ti­lo­ja ja ylei­siä sau­no­ja. Mui­den ti­lo­jen osal­ta pää­tös­tä on nou­da­tet­ta­va, jos ky­sees­sä on yli 10 hen­ki­lön si­sä­ti­la tai yli 50 hen­ki­lön ul­ko­ti­la.

Toi­mi­joil­ta vaa­di­taan kir­jal­li­nen suun­ni­tel­ma

Mää­räys ti­lo­jen käy­tös­tä kos­kee myös esi­mer­kik­si las­ten ja nuor­ten har­ras­tus­toi­min­taa. Pää­tös ei kui­ten­kaan es­tä har­ras­ta­mis­ta, vaan toi­min­taa voi edel­leen jat­kaa ter­veys­tur­val­li­suus­toi­mia li­sää­mäl­lä. Toi­mi­jat voi­vat har­ki­ta yh­dek­si kei­nok­si esi­mer­kik­si van­hem­pien oles­ke­lun ra­joit­ta­mis­ta las­ten har­ras­tus­ti­lois­sa.

Toi­mi­jan pi­tää teh­dä kir­jal­li­nen suun­ni­tel­ma sii­tä, mil­lä toi­mil­la se es­tää asi­ak­kai­den tai osal­lis­tu­jien vä­li­sen lä­hi­kon­tak­tin ai­heut­ta­maa tar­tun­ta­ris­kiä. Jos toi­mi­ja edel­lyt­tää asi­ak­kail­ta ja toi­min­taan osal­lis­tu­vil­ta ko­ro­na­pas­sia, myös tie­to sii­tä tu­lee kir­ja­ta suun­ni­tel­maan. Suun­ni­tel­ma on pi­det­tä­vä ti­lois­sa asi­ak­kai­den ja toi­min­taan osal­lis­tu­vien näh­tä­vil­lä.

Pas­sin käyt­töä ra­joi­te­taan 20.1. as­ti

Tar­tun­ta­tau­ti­lain 58 i §:n mu­kaan toi­min­nan­har­joit­ta­ja voi ot­taa ko­ro­na­pas­sin käyt­töön vaih­to­eh­to­na voi­mas­sa ole­vil­le ko­ro­na­ra­joi­tuk­sil­le py­kä­läs­sä tar­kem­min sää­de­tyis­sä ti­lois­sa.

Ko­ro­na­pas­sin käyt­töä on kui­ten­kin ra­joi­tet­tu val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­sel­la mää­rä­ai­kai­ses­ti ajal­la 30.12.2021 – 20.1.2022. Tänä ai­ka­na ko­ro­na­pas­sia ei voi käyt­tää ylei­sö­ti­lai­suuk­sis­sa ja asi­a­kas­ti­lois­sa vaih­to­eh­to­na alu­eel­li­sil­le ra­joi­tuk­sil­le. Toi­min­nan­har­joit­ta­jan tu­lee siis nou­dat­taa voi­mas­sa ole­vaa ra­joi­tus­ta. Ase­tus on voi­mas­sa ko­ro­na­e­pi­de­mi­an le­vi­ä­mi­sa­lu­eil­la.

Toi­min­nan­har­joit­ta­ja voi kui­ten­kin myös ase­tuk­sen voi­mas­sa ol­les­sa edel­lyt­tää ko­ro­na­pas­sia asi­ak­kail­ta ja osal­lis­tu­jil­ta. Täl­löin ko­ro­na­pas­sin käyt­tö ei kui­ten­kaan va­pau­ta ra­joi­tuk­ses­ta, vaan ti­lo­jen hal­ti­jan tai toi­min­nan­har­joit­ta­jan tu­lee nou­dat­taa voi­mas­sa ole­via ra­joi­tuk­sia.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?