JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
29.6.2022 10.15

Uimahallin vuosihuolto käy yhä työläämmäksi

Lee­na Hjelt

lee­na.hjelt@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Kun ui­ma­hal­li joka vuo­si ju­han­nuk­sen tie­noil­la sul­kee kuu­kau­dek­si oven­sa, työn­te­ki­jät ei­vät suin­kaan sän­tää lo­mil­le vaan kää­ri­vät hi­hat. Puh­dis­tet­ta­vaa ja kor­jat­ta­vaa riit­tää ker­ta ker­ran jäl­keen enem­män. Ra­ken­nus huu­taa pe­rus­kor­jaus­ta.

Tä­nään, ke­sä­kuun vii­mei­se­nä tiis­tai­na, al­taat on jo tyh­jät­ty ja puh­dis­tet­tu. Ison al­taan kiil­tä­vät laa­tat näyt­tä­vät hy­vil­tä ja hoh­ta­vat puh­taut­taan, muis­sa al­tais­sa laa­tat ovat liu­kas­tu­mis­ta eh­käi­se­väs­ti mat­ta­pin­tai­set. Toi­mi­ti­la­huol­ta­jaKai­ja Kan­gas­luo­man mu­kaan al­tai­den pesu-urak­ka on fyy­si­ses­ti mel­koi­nen, min­kä vuok­si ko­nei­ta käy­te­tään mah­dol­li­sim­man pal­jon. Oman ra­si­tuk­sen­sa hom­maan tuo ju­han­nuk­sel­ta al­ka­nut hel­le, joka yl­tää si­säl­le.

Laat­to­jen kiin­ni­tyk­set tar­kis­te­taan ja nii­tä vaih­de­taan tar­vit­ta­es­sa. Sa­moin paik­kail­laan si­li­ko­ni­sau­mat ja pois­te­taan mah­dol­li­set le­vät.

Kah­dek­san tun­tia,

seit­se­män vuo­ro­kaut­ta

Ve­den pois­ta­mi­seen al­tais­ta me­nee noin kah­dek­san tun­tia, kun taas täyt­tö nie­lee mo­nin­ker­tai­ses­ti pi­dem­män ajan. Vet­tä tar­vi­taan 600 kuu­ti­o­ta.

– Täyt­tä­mi­seen ku­luu seit­se­män vuo­ro­kaut­ta, min­kä jäl­keen vet­tä ru­ve­taan puh­dis­ta­maan ja läm­mit­tä­mään. Sii­hen me­nee kol­me, nel­jä päi­vää, lii­kun­ta­paik­ka­mes­ta­ri Har­ri Näyk­ki las­kee.

Jot­ta hal­li saa­daan taas au­ki elo­kuun 1. päi­vä­nä, al­tai­den täy­tön pi­tää al­kaa hei­nä­kuun 18. päi­vä­nä. Al­tai­den pesu ja ve­den vaih­to teh­dään joka toi­nen vuo­si. Vesi me­nee vaih­toon lä­hin­nä vau­vau­in­nin vuok­si, sil­lä al­taan nit­raat­ti­pi­toi­suus ei saa nous­ta lii­an kor­ke­ak­si.

Iso ope­raa­tio

Vuo­si­huol­to kaik­ki­nen­sa on iso ope­raa­tio ja se käy vuo­si vuo­del­ta työ­lääm­mäk­si, mut­ta myös riit­tä­mät­tö­mäk­si. Täs­tä yh­tä miel­tä ovat sekä lii­kun­ta- ja nuo­ri­so­toi­men pääl­lik­kö Niko Sa­vi­nai­nen et­tä Näyk­ki. Hei­dän mu­kaan­sa puh­dis­tus­ta­so ei ole enää en­ti­sen­sä, mikä joh­tuu pin­to­jen ylei­ses­tä ku­lu­mi­ses­ta. Täs­tä ovat huo­maut­ta­neet ter­veys­tar­kas­ta­jat­kin. Sa­vi­nai­sen mu­kaan heil­le on tois­tai­sek­si riit­tä­nyt vas­tauk­sek­si se, et­tä in­ves­toin­tia suun­ni­tel­laan.

Luot­ta­mu­se­lin­ten pää­tök­set ovat vii­väs­ty­neet alun pe­rin aja­tel­lus­ta ai­ka­tau­lus­ta eli vii­me ke­vääs­tä ja sik­si siir­tyy myös it­se in­ves­toin­ti. Sa­vi­nai­nen huo­maut­taa haas­tee­na ole­van nyt myös ra­ken­ta­mi­sen kal­leus.

Pe­su­ti­lat 27 vuo­den mu­kai­set

Har­ri Näyk­ki huo­maut­taa sau­na- ja pe­su­ti­lo­jen ja pu­ku­huo­nei­den näyt­tä­vän juu­ri sil­tä, mil­tä nii­den 27 vuo­den ko­vas­sa käy­tös­sä kuu­luu­kin näyt­tää. Ne uu­sit­tiin sa­mal­la al­tai­den laa­toi­tuk­sen kans­sa vuon­na 1995.

Kel­la­ris­sa, ui­ma­hal­lin "py­him­mäs­sä", Näyk­ki viit­too koh­ti yl­hääl­lä kul­ke­via, ruos­tei­sil­ta näyt­tä­viä put­kia. It­se asi­as­sa ruos­te nii­hin va­luu kat­to­ra­ken­tees­ta, be­to­nin si­säl­lä ole­vas­ta rau­doi­tuk­ses­ta.

Näyk­ki nou­see te­li­neil­le ja ku­rot­taa kä­sil­lään kat­toon, jos­ta läh­tee heti ir­toi­le­maan be­to­nin pa­la­sia. Hän kär­jis­tää koh­ta tar­vit­se­van­sa ky­pä­rän pää­hän­sä. Sa­vi­nai­nen puo­les­taan esit­te­lee koh­tia be­to­ni­sei­näs­sä, jois­ta on otet­tu näyt­tei­tä ra­ken­tei­den kun­non sel­vit­tä­mi­sek­si.

– Nämä pis­te­mäi­ses­ti ote­tut näyt­teet ei­vät vält­tä­mät­tä ker­ro to­tuut­ta koko ra­ken­nuk­ses­ta. Jos ra­ken­tei­ta ava­taan laa­jem­min, yl­lä­tyk­siä saat­taa tul­la.

Put­kien pääl­le on va­lu­nut muu­ta­kin, jo­tain val­kois­ta mas­saa. Näyk­ki sel­vit­tää, mitä se on.

– Olem­me nyt ison al­taan pää­dyn al­la. Se on al­taas­ta tul­lut­ta vet­tä.

Vaih­to­eh­dot mu­ka­na

Sa­vi­nai­nen ei osaa sa­noa, mikä on seu­raa­va etap­pi ui­ma­hal­li­rat­kai­sus­sa. Kaik­ki vaih­to­eh­dot, ny­kyi­sen pe­rus­kor­jaus, ny­kyi­sen pe­rus­kor­jaus ja laa­jen­nus tai uu­den ra­ken­ta­mi­nen, ovat vie­lä esil­lä val­mis­te­lus­sa, sa­moin uu­del­le eri paik­ka­rat­kai­sut.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?