JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
3.12.2019 10.55

Vanha Paukku sai maakunnallisen tunnustuksen

Maakunnallisen Antti-patsaan luovuttivat Etelä-Pohjanmaan lehtikerhon puheenjohtaja Jussi Äärynen ja hallituksen jäsen Tarja Kojola (vas.). Tunnustusta vastaanottamassa olivat kaupungin kulttuuripäällikkö Susanna Oversteyns (edessä) ja myyntisihteeri Ruut Lehto. Kuva otettiin kulttuurikeskuksessa sijaitsevan Pyhälahden valokuvaamomuseon aidon 1800-luvulta olevan taustakankaan edessä. Valokuvaamomuseo on yksi Vanhan Paukun vetonauloista.

Maakunnallisen Antti-patsaan luovuttivat Etelä-Pohjanmaan lehtikerhon puheenjohtaja Jussi Äärynen ja hallituksen jäsen Tarja Kojola (vas.). Tunnustusta vastaanottamassa olivat kaupungin kulttuuripäällikkö Susanna Oversteyns (edessä) ja myyntisihteeri Ruut Lehto. Kuva otettiin kulttuurikeskuksessa sijaitsevan Pyhälahden valokuvaamomuseon aidon 1800-luvulta olevan taustakankaan edessä. Valokuvaamomuseo on yksi Vanhan Paukun vetonauloista.

Ou­ti Ran­ta­la

ou­ti.ran­ta­la@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Kult­tuu­ri­kes­kus Van­ha Pauk­ku nä­kyy hy­vin me­di­as­sa ja oli sik­si tänä vuon­na Ete­lä-Poh­jan­maan pai­kal­lis­leh­tien va­lin­ta maa­kun­nal­li­sen Ant­ti-pat­saan saa­jak­si.

Ant­ti-pat­sas myön­ne­tään vuo­sit­tain Ete­lä-Poh­jan­maal­la tai Poh­jan­maal­la vai­kut­ta­val­le hen­ki­löl­le tai yh­tei­söl­le, joka edis­tää nä­ky­väs­ti maa­kun­nal­lis­ta kult­tuu­rin ja elin­voi­mai­suu­den asi­aa ja te­kee hy­vää yh­teis­työ­tä leh­dis­tön kans­sa. Van­ha Pauk­ku on his­to­ri­an kol­mas la­pu­a­lai­nen tun­nus­tuk­sen saa­ja.

– La­pu­al­le näi­tä maa­kun­nal­li­sia Ant­te­ja on myön­net­ty tätä en­nen kak­si: piis­pal­le 1970- ja Te­at­te­ri La­pu­al­le 1990-lu­vul­la, La­pu­an Sa­no­mien pää­toi­mit­ta­ja Tar­ja Ko­jo­la ker­too.

Hän luo­vut­ti pal­kin­non La­pu­an kult­tuu­ri­pal­ve­luil­le Il­ma­jo­ki-leh­den toi­mi­tus­joh­ta­ja Jus­si Ää­ry­sen kans­sa. Ää­ry­nen on Ete­lä-Poh­jan­maan pai­kal­lis­leh­ti­ker­hon pu­heen­joh­ta­ja ja Ko­jo­la is­tuu sen hal­li­tuk­ses­sa. Pai­kal­lis­leh­tiä Poh­jan­maal­la ja Ete­lä-Poh­jan­maal­la il­mes­tyy yh­teen­sä 14.

– Van­ha Pauk­ku nä­kyy hy­vin sään­nöl­li­ses­ti alu­een me­di­as­sa. Nä­ky­vyy­des­tä­hän täs­sä pal­kit­se­mi­ses­sa ni­me­no­maan on ky­sy­mys, Ää­ry­nen pe­rus­te­lee.

Ai­nut­laa­tui­nen mil­jöö

Pal­kin­non vas­taa­not­ti­vat kult­tuu­ri­pääl­lik­kö Su­san­na Overs­teyns ja myyn­ti­sih­tee­ri Ruut Leh­to La­pu­an kult­tuu­ri­pal­ve­luis­ta.

– Suur­kii­tos, tämä läm­mit­tää miel­tä ja kan­nus­taa eteen­päin, Overs­teyns iloit­see.

Vuo­sit­tain La­pu­an ai­nut­laa­tui­ses­sa kult­tuu­ri­kes­kuk­ses­sa vie­rai­lee noin 200 000 ih­mis­tä, jot­ka käy­vät har­ras­tuk­sis­sa, te­at­te­reis­sa, yri­tyk­sis­sä, ta­pah­tu­mis­sa tai tu­tus­tu­mas­sa La­pu­an pat­ruu­na­teh­taan his­to­ri­aan, Py­hä­lah­den va­lo­ku­vaa­mo­mu­se­oon tai La­pu­an Tai­de­mu­se­oon.

Kult­tuu­ri­kes­kus avat­tiin 1990-lu­vun lo­pul­la. Kir­jas­ton ava­jai­sia vie­tet­tiin vuon­na 1997, ja koko alue vi­hit­tiin käyt­töön seu­raa­va­na vuon­na.

– On ol­lut vii­sas pää­tös kau­pun­gil­ta kes­kit­tää Van­haan Pauk­kuun pe­rus­toi­min­to­ja: kult­tuu­ri­toi­mis­to, kan­sa­lai­so­pis­to, mu­siik­ki­o­pis­to ja kir­jas­to. Kii­tos kuu­luu sil­loi­sel­le kau­pun­gin­joh­ta­jal­le Paa­vo Lat­va-Ras­kul­le ja muil­le päät­tä­jil­le, jot­ka 1990-lu­vun la­ma­vuo­si­na te­ki­vät roh­ke­an pää­tök­sen kult­tuu­ri- ja yri­tys­kes­kuk­sen ra­ken­ta­mi­ses­ta, Ruut Leh­to to­te­aa.

Tai­tei­li­ja­re­si­dens­si toi­mii ak­tii­vi­ses­ti

Alu­eel­la eril­li­sis­sä ra­ken­nuk­sis­sa ovat muun mu­as­sa tai­de­mu­seo ja tai­tei­li­ja­re­si­dens­si, jos­sa vuo­des­ta 2016 on vie­rail­lut tai­tei­li­joi­ta eri puo­lil­ta maa­il­maa. Tai­tei­li­jat asu­vat use­an kuu­kau­den työs­ken­te­lyn­sä ajan La­pu­al­la. Re­si­dens­si toi­mii myös pai­kal­lis­ten tai­tei­li­joi­den työ­ti­la­na.

– Re­si­dens­sis­tä bon­ga­sim­me muun mu­as­sa ruot­sa­lais­tai­tei­li­ja Su­san­ne Lund Pang­ra­zi­on, jol­la on nyt tai­de­mu­se­os­sa näyt­te­ly. Hän kävi Py­hä­lah­den va­lo­ku­va-ar­kis­to­ja läpi ja ins­pi­roi­tui niis­tä. Esil­lä on Py­hä­lah­den va­lo­ku­via, Su­san­nen maa­lauk­sia ja esi­mer­kik­si veis­tok­sia. Olen hur­jan tyy­ty­väi­nen sii­hen, mi­ten re­si­dens­si­toi­min­ta on kas­va­nut, Overs­teyns sa­noo.

Kari Ovas­kan kä­den­jäl­keä

Ete­lä-Poh­jan­maan pai­kal­lis­leh­ti­ker­hon tun­nus­tus on an­net­tu vii­me vuo­sien ai­ka­na muun mu­as­sa Kyrö Dis­til­le­ryl­le, Ylis­ta­ron Fil­miä ja va­loa -fes­ti­vaa­lil­le ja Po­wer­Par­kil­le. Ant­ti-pat­sai­ta on kol­me eri ko­koa: pai­kal­li­nen, maa­kun­nal­li­nen ja val­ta­kun­nal­li­nen pal­kin­to. Pat­sas on ni­met­ty en­sim­mäi­sen suo­men­kie­li­sen sa­no­ma­leh­den jul­kai­si­jan Ant­ti Li­ze­liuk­sen mu­kaan. Pat­saat on muo­toil­lut la­pu­a­lais­läh­töi­nen ku­van­veis­tä­jä Kari Ovas­ka. La­pu­al­ta löy­tyy usei­ta tai­tei­li­jan te­ok­sia.

– Meil­lä on usei­ta Ovas­kan veis­tok­sia, ja nii­tä on si­joi­tel­tu esi­mer­kik­si Van­han Pau­kun alu­eel­le. Py­rim­me jat­kos­sa­kin si­joit­te­le­maan nii­tä eri paik­koi­hin, Overs­teyns ker­too.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?