Viikko
Kuukausi
6kk
Lapua joutui viime viikon lopulla hurjan myrskyn silmään.
Lapuan kaupunki, sen sivistystoimi, Lapuan Sanomat, itsenäisyyspäivän kynttiläkulkueeseen osallistuneet lapualaiset sekä myös jotakuinkin kaikki muutkin Lapuan asukkaat leimattiin salamannopeasti fasisteiksi, oikeistoradikaaleiksi ja äärioikeistolaisen aatteen, väkivaltaisen lapuanliikkeen kannattajiksi.
Some-myrsky nousee nopeasti, se saattaa myös laantua nopeasti. Lyöty leima on kuitenkin vahva ja tuomitseva, ja jää nähtäväksi, onko se oikea tai pysyvä.
Tarkoin läpikäytävä
On tärkeää, että tapahtunutta käydään läpi tarkalla luupilla, jotta voidaan oppia jotakin.
Mitä siis tapahtui?
Lapuan kaupunki myöntää joka vuosi jollekin kulttuurin toimijalle Vuoden kulttuuriteko -palkinnon. Sitä voivat ehdottaa lapualaiset yhteisöt, ehdokkaat esittelee kulttuuripäällikkö ja lopullisen valinnan nuijii sivistyslautakunta. Palkinto on myönnetty vuodesta 1993 alkaen kulttuurin monille toimijoille. Lehti on uutisoinut asiasta vuosittain.
Vuoden kulttuuriteko -palkinto luovutetaan yleensä kesän jossain tapahtumassa. Tänä vuonna palkinto myönnettiin viime itsenäisyyspäivänä järjestetylle kynttiläkulkueelle, joka oli ensimmäinen laatuaan Lapualla. Koronan takia järjestettiin vain pienimuotoinen palkitsemistilaisuus viime torstaina.
Toimitukselle ei tullut tilaisuuteen kutsua, joten meiltä ei ollut toimittajaa paikan päällä. Kaupungin museointendentti lähetti kuitenkin palkitsemisesta toimitukseen tiedotteen ja kuvan.
Olisi pitänyt tulkita
Asiasta haluttiin nostaa nopeasti uutinen someen. Tämä on lehden tavallinen toimintatapa. Yleensä nämä pikanostot tehdään sitten pitemmästi printtiin. Näin tehtiin nytkin, nostettiin lyhyesti kulttuuritoimen tiedotteen perusteella asia sosiaaliseen mediaan. Sillä hetkellä saatavilla oli kuva palkitsemistilaisuudesta, jossa tapahtuman äidin Johanna Lahdensuon lisäksi poseerasivat organisaattorit Matti Kiilunen ja Jussi Latikka.
Koska kyseinen palkittu kulkue oli tosi onnistunut tapahtuma, ja olimme mukana sitä mahdollistamassa lahjoittamalla osan kulkueen kynttilöistä, onnittelimme palkinnosta ja iloitsimme siitä, että tapahtuma saa jatkoa.
Tämä oli virhe – Lapuan Sanomien somessa usein esiintyvät sydänemojit tulkittiin tämän kuvan yhteydessä fasismin ylistykseksi ja lehden ohjelmajulistukseksi, koska Kiilusella ja Latikalla oli yllään musta paita ja sininen kravatti. Vaatevalinta olisi pitänyt tuossa tilanteessa tulkita IKL:n univormuksi.
Väri näkyy Lapualla edelleen
Koska molemmat miehet ovat militarian ja toinen heistä erityisesti lapuanliikkeen esineistön kerääjiä, tulkinta jäi tekemättä. Lapuan Sanomissa on uutisoitu Matti Kiilusen lapuanliike-esineistön kokoelmasta. Asiaan on saattanut vaikuttaa sekin, että Lapualla miehet käyttävät yleisesti edelleen uudistuotannossa olevia sinimustia ns. Vihtori-villapaitoja, tai vaikkapa se, että lapualaisen, ympäri maata keikkailevan Telaketju-orkesterin esiintymisasu on musta paita, sininen kravatti. Näistä voidaan olla monta mieltä, mutta ne ovat lapualaista katukuvaa.
Lehti irtisanoutuu fasismista ja ääriliikkeistä
Onko lehti fasistinen tai yritämmekö valkopestä jotakin piilevää radikalisoitumista?
Lapuan Sanomilla ei ole mitään aatteellista suuntausta (paitsi lapualaisuus sen kaikissa muodoissa) eikä minkäänlaista kytköstä lapuanliikkeeseen, fasistisiin aatteisiin tai äärioikeistolaisen terroriin. Päinvastoin, lehti yksiselitteisesti vastustaa väkivaltaa, ääriainesten kuten lapuanliikkeen käyttämiä terroristisia pelottelukeinoja ja irtisanoutuu kaikesta sellaisesta, mitä näihin voidaan liittää. Lapuan Sanomat ei ole oikeistolainen, vasemmistolainen tai keskustalainen. Me emme yritä siloitella tai valkopestä piilevää äärioikeistolaista agendaa, koska sellaisesta ei ole meillä tietoa.
Virheellisiä tietoja kulkueesta
Entä itse asia, palkittu kulkue?
Useimpien somekommentoijien mielestä kynttiläkulkue oli fasistinen, äärioikeistolainen marssi, josta puuttuivat vain hakaristiliput. Kommenttien mukaan palkittujen järjestäjien vaatetus viimeistään paljasti tämän torstaisessa tilaisuudessa. Lisäksi tiedettiin varmana asiana, että lapualaiset oli viime joulukuussa hämätty mukaan äärioikeiston radikaalisiiven vipuvarteen. Kommenttien mukaan Lapualla pesii fasistinen-natsistinen, väkivaltainen aines, joka haluaa ujuttaa aatettaan tavallisiin ihmisiin. Ja onnistuu siinä hyvin, totesi joku kommentaattori somessa: "lapset otetaan mukaan natsimarsseille".
Oliko näin? Olitteko mukana, miten itse koitte? Itse kuoron riveissä tapahtumaan osallistuneena en nähnyt minkään puolueen tai aatteen tunnuksia.
Somessa tiedettiin myös varmana tietona, että kulkueessa laulettiin IKL:n marsseja ja että kynttilät laskettiin vain sisällissodan ja jääkärien muistomerkeille. Tämä ei pidä paikkaansa. Ensin käytiin sisällissodan patsaalla, sitten Karjalaan jääneiden muistomerkillä, jääkäripatsaalla, lopuksi talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden muistomerkillä. Lapualaiset kuorot lauloivat kirkkopihassa, lopuksi veisattiin yhdessä Maa on niin kaunis.
Lisäys 16.6.: Kirkkopihassa laulettu Oi kallis Suomenmaa on alunperin kansanlaulu 1700-luvulta, ja se sovitettiin uudestaan sisällissodan jälkeen valkoiselle armeijalle marssilauluksi. Sitä on käytetty sankarivainajien ja presidenttien hautajaisissa. Kulkueen aikana ei kuitenkaan laulettu mitään, Oi kallis Suomenmaa -laulun esitti Lapuan Sekakuoro kirkkopihassa.
Onko Lapualla nousemassa äärioikeistolainen terrori?
Mutta huiputettiinko meitä kaikkia? Olimmeko sittenkin mukana jossakin muussa missä kuvittelimme, paljon synkemmän asian lähettiläinä? Onko Lapualla tapahtumassa lapuanliikkeen uusi nousu, radikalisoituminen?
Mikäli näin on, se on tietenkin täysin tuomittavaa. Kukaan meistä ei halua nähdä lähes sadan vuoden takaisten tapahtumien, lapuanliikkeen harjoittaman terrorin, vahingontekojen, pahoinpitelyjen, murhien toistoa. Väkivalta on yksiselitteisesti väärin, vaikka sitä yritettäisiin selitellä millaisilla tarkoitusperillä, ja surkuteltava on aate, joka siihen sortuu.
Mikä tahansa poliittinen liikehdintä, kun se yltyy laittomuuksiin ja voimankäyttöön, on pantava kuriin, kuten lapuanliikkeellekin tehtiin. Jos Lapualla on äärioikeistolaista liikehdintää, on se juuriaan myöten kitkettävä.
Palkittiinko väärin?
Entä palkitseminen?
Olisiko palkitsemistilaisuus pitänyt keskeyttää, kuten useat somekommentoijat ehdottivat? Tai peräti peruuttaa palkinto heiltä kokonaan? Kenet sivistyslautakunta palkitsi – hekin tietävät Lapualla tunnetun lapuanliikemateriaalin kerääjän Matti Kiilusen. Entä kokiko sivistystoimen väki, että ovat palkitsemassa ääriaineksien marssia? Näihin kysymyksiin emme ole saaneet vielä vastauksia sivistystoimen johtavilta viranhaltijoilta.
Lopullisen tilinteon aika
Mitä tästä opimme? Sen, että vaikka osin lapualaisille Lapuan liike, IKL ja väkivaltainen historia ovat pakon edessä hyväksyttyä menneisyyttä ja siten jollakin tavalla osa lapualaista elämää muun muassa mainittujen Vihtori-paitojen muodossa, nämä värit merkitsevät edelleen muualla Suomessa pelkästään väkivaltaa ja sen uhkaa.
Asiassa on vielä paljon puhuttavaa ja läpikäytävää. Keskustelua on jatkettava sekä Lapualla että valtakunnallisesti. Lapuanliikkeen harjoittaman terrorin jäljet ovat pitkät. Meidän täällä on katsottava tarkkaan sekä peiliin mutta vielä tarkemmin ympärillemme.
Tilinteko lapuanliikkeen ja muun Suomen välillä on yhä tekemättä. Se voidaan tehdä vain rauhanomaisesti keskustelemalla asiasta avoimesti. Siksi pyrimme lehtenä toivottavasti yhdessä kaupungin kanssa järjestämään keskustelutilaisuuden aiheesta ensin Lapualla ja toivottavasti myös valtakunnallisesti.
Tarja Kojola
Päätoimittaja