Viikko
Kuukausi
6kk
Kynttiläkulkue-tapahtuman idea syntyi Johanna Lahdensuon mielessä, kun lapualaiset järjestivät Suomi 100 -itsenäisyyspäivänä upean kunniavartion kaikille sankarihaudoille. Tämä juttu on alunperin julkaistu marraskuussa 2019. Kuva: Tarja Kojola
(Juttu on alunperin julkaistu marraskuussa 2019)
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Kun Suomi vietti satavuotisjuhliaan, toteutui Lapualla upea voimainponnistus: jokaisella sankarihaudalla paloi muiston ja kiitoksen liekki. Tapahtuman vaikuttavuus jäi kaunissaarelaisen Johanna Lahdensuon mieleen, ja hän pohti, miten tapahtumalle saataisiin jatkoa. Idea kasvoi todeksi: tänä vuonna toteutuu ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivän kynttiläkulkue kaupungintalolta tuomiokirkkoon sankarihaudoille. Mukaan voi lähteä kuka tahansa lapualainen.
Johanna Lahdensuo viritteli ajatusta jo viime vuonna.
– Silloin vielä ei väki innostunut. Muutama viikko sitten pohdimme somessa, miten voisimme kunnioittaa menneiden polvien muistoa. Minulla oli mielessä kynttilöiden vienti sankarihaudoille, ja Jukka Salomäki heitti idean kynttiläkulkueesta. Se sai kannatusta, Lahdensuo taustoittaa.
– Tapahtumaa lähtivät kanssani järjestämään Jussi Latikka ja Matti Kiilunen, Lahdensuo kertoo.
– Me olemme jo toistakymmentä vuotta kahdestaan vieneet itsenäisyyspäivänä sankarihaudoille kynttilät, ja on tosi hienoa, jos nyt muutkin lapualaiset lähtevät mukaan, Kiilunen ja Latikka säestävät.
Avoin kaikille
Kuka voi tulla mukaan kynttiläkulkueeseen?
– Ihan kuka tahansa, Lahdensuo sanoo.
– Lapsiperheet, aikuiset, nuoret, lenkkikaverit, ikäihmiset, aivan kuka vaan. Isovanhemmat voivat tulla vaikka lastenlasten kanssa pienelle kävelylle. Ei tarvitse olla minkään yhdistyksen tai kerhon jäsen, ei tarvitse olla ”hieno ihminen”, kolmikko muistuttaa.
Lapualainen tapa kiittää isänmaasta
– Tarkoitus on, että ihan tavalliset lapualaiset viettävät lyhyen hetken isänmaan kunniaksi. Tämä on hyvä tilaisuus tehdä ruuan päälle ja ennen Linnan juhlia pieni kävelylenkki ja samalla osoittaa kiitollisuuttaan menneille polville, Johanna Lahdensuo kuvailee.
– Minusta tästä voisi tulla jokavuotinen perinne, hieno lapualainen tapa sanoa kiitos isänmaasta, hän muotoilee.
– Moni perheenäiti on myös sanonut, että tämä on hieno tapa siirtää tärkeää perinnettä lapsille. Myös tuomiokirkkoseurakunnan väki on innostunut asiasta, hän kertoo.
Kaupungintalolle kello neljäksi
Miten tämä käytännössä toteutuu?
– Kokoonnumme kaupungintalolle neljäksi. Lapuan Sanomat on luvannut ostaa 150 hautakynttilää, jotka sytytämme siinä kaupungintalon pihassa ja lähdemme sitten kävelemään kohti tuomiokirkkoa. Kirkon portailla meitä odottaa Lapuan Sekakuoro, joka laulaa Oi kallis Suomenmaa. Saattaa olla, että saamme paikalle muutaman muunkin kuoron, Lahdensuo kertoo.
– Lapsille voi ottaa mukaan omia lyhtyjä, jos heille ei halua antaa hautakynttilää käteen. Varsinkin lapsille voi olla aika hieno elämys kulkea kynttilöiden kanssa hämärtyvässä illassa kirkkoon.
Kirkon pihassa kynttilät viedään sankaripatsaille.
– Jokainen voi tietenkin viedä kynttilän oman sankarivainajansa haudalle. Jos kynttilöitä on paljon, niitä voidaan viedä kaikille sankarihaudoille.
Lopuksi veisataan yhdessä kuorojen kanssa Maa on niin kaunis.
Matkan varreltakin
Johanna Lahdensuo sanoo, että jos koko matkan kävely tuntuu pitkältä, voi mennä valmiiksi kirkkopihaan odottamaan kulkuetta.
– Sekin on kiva tapa kokea tämä elämys ja kuulla isänmaallista kuorolaulua. Myös matkan varrelta voi liittyä kulkueeseen. Ja jos joku haluaa lähteä pyörätuolilla mukaan ja tarvitsee apua, voi olla minuun yhteydessä, Johanna Lahdensuo muistuttaa.
Uusi perinne
Kolmikko toivoo, että tästä tulee jokavuotinen itsenäisyyspäivän tapa.
– Olisi todella hienoa, jos kulkueesta tulisi uusi perinne Lapualle. Lapualainen tapa sanoa kiitos, kuten Johanna muotoili, Matti Kiilunen muistuttaa.
– Toivomme, että mahdollisimman moni lähtee mukaan. Mitä enemmän väkeä, sitä kauniimpi elämys. Lähtekää mukaan kiittämään ilolla isänmaasta, Johanna Lahdensuo toivoo.